Maaltijdsalade met witte asperges en zalm.

Maaltijdsalade met witte asperges en zalm

We zitten midden in het aspergeseizoen en we maken al te graag nieuwe recepten met onze favoriete groente; witte asperges. Dit keer hebben we een maaltijdsalade gemaakt met witte asperges als basis aangevuld met veldsla, courgette, zalmfilet en als topping een smaakvolle tomatentapenade. Je kunt deze salade zowel als lunch als avondmaaltijd serveren!

Witte asperges, lekker en gezond

Witte asperges zijn, net als de groene asperges, rijk aan stofjes die geweldig zijn voor je lever. Ze helpen je lever ontgiften. Witte asperges zijn wit omdat ze onder de grond groeien en daardoor weinig licht krijgen en niet verkleuren. De witte asperges hoef je niet geheel te schillen, alleen de onderkant hoef je te schillen en een centimeter van af te snijden. We combineren de witte asperges in deze wsalade met courgette en wat veldsla.

Tomatentapenade maken

Tomatentapenade is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij witte asperges, maar het gaat erg goed samen. We maken de tomatentapenade van zwarte olijven, zongedroogde tomaten en kruiden. We gebruiken daarbij een combinatie van pijnboompitten en walnoten. Je kunt ook alleen walnoten of alleen pijnboompitten gebruiken. Vergeet ze niet te roosteren voordat je ze aan de tapenade toevoegt.

Serveertip

De salade kun je zowel warm als koud serveren. Door de groenten warm te houden tijdens het bakken van de zalm is deze maaltijdsalade net een warme avondmaaltijd. Heb je een portie over? Bewaar deze dan in de koelkast en je hebt de volgende dag een koude versie, net iets anders, maar ook erg lekker! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner en salade recepten.

Print
Maaltijdsalade met witte asperges en zalm.

Maaltijdsalade met witte asperges en zalm

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 25
  • Totale tijd: 35
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Diner, Lunch

Schaal

Ingrediënten

Tomatentapenade

  • 30 gr walnoten, ongebrand
  • 15 gr pijnboompitten
  • 150 gr zongedroogde tomaten in olie
  • 50 gr ontpitte zwarte olijven
  • 1 kleine sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout
  • 2 el olijfolie

Salade

  • 500 gr witte asperges
  • 1 courgette
  • 2 el olijfolie
  • 2 stuks zalmfilet
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • zout en peper
  • verse basilicum (garnering)
  • 50 gr veldsla

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Rooster de walnoten en pijnboompitten voor de tapenade.
  2. Meng de zongedroogde tomaten (zonder olie) samen met de andere ingrediënten door elkaar in een keukenmachine. Haal de zongedroogde tomaten uit de pot met olie. Meng niet te lang, want je wilt niet dat de tapenade de structuur van een saus krijgt.
  3. Schil de asperges en snijd een centimeter van de onderkant af. Snijd de courgette in halve maantjes.
  4. Kook of stoom de asperges in 5-7 minuten gaar. Giet af en snijd elke asperge in drie stukken.
  5. Bak de courgette in een koekenpan met wat olijfolie in ca. 10 minuten goudbruin. Voeg de asperges toe en roerbak deze kort mee.
  6. Haal de groenten uit de pan en meng er een eetlepel tomatentapenade doorheen. Zet opzij.
  7. Verwarm in dezelfde pan opnieuw wat olie. Kruid de zalm met Italiaanse kruiden, zout en peper en bak in +/- 10 minuten op de huid krokant. Draai eventueel nog 1 minuut om. Je kunt ze ook in de airfryer bereiden (180 graden, ca. 6 tot 8 minuten).
  8. Verdeel de veldsla over 2 borden en verdeel hier de groenten overheen. Leg de zalm op de groenten en garneer met de tapenade en verse basilicum.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van de salade)
  • Calorieën: 775
  • Vetten: 34,6
  • Koolhydraten: 20,1
  • Vezels: 15,1
  • Eiwitten: 41,5
Maaltijdsalade met witte asperges en zalm.

1 reactie

  1. Voor het eerst een recept van je gemaakt. Genoten! Zeer smaakvol en eenvoudig te maken. Tapenade heel verrassend en dankzij duidelijke uitleg voor het eerst zalm met krokante huid kunnen maken die ook lekker gekruid is en niet droog was na het bakken (vis (eetbaar) bakken vond ik altijd een uitdaging).

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*