Deze Marokkaanse traybake is makkelijk genoeg voor een doordeweekse avond, maar speciaal genoeg om je gasten mee te verrassen. De kipdijfilet is lekker mals, de groenten worden heerlijk geroosterd en de warme kruiden geven veel smaak. Doordat er pompoen in zit in plaats van aardappel, past dit gerecht ook goed in een koolhydraatarm of eiwitrijk dieet.
Hoe maak je deze heerlijke traybake?
Het idee voor dit recept ontstond na alle enthousiaste reacties op onze Marokkaanse couscous gehaktballetjes en Griekse traybake met kip. We dachten: wat als we die twee combineren? Zo werd deze Marokkaanse traybake geboren! De kip marineren we in een kruidige saus met typische Marokkaanse specerijen zoals komijn, koriander en kaneel. Terwijl de kip ligt te trekken, snijd je de groenten en rooster je alles samen op één bakplaat. Halverwege voeg je een zelfgemaakte kruidige olie toe, die zorgt voor extra smaak en een heerlijke geur. Het resultaat? Goudbruine kip, zachte groenten en een kruidige geur die je keuken vult. Ben je fan van een van de bovenstaande recepten? Dan ga je dit gerecht zeker lekker vinden!
Tips
Marineer de kip gerust al in de ochtend of zelfs een dag van tevoren, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Geen flespompoen in huis? Gebruik dan gerust koolraap, dat werkt net zo goed. Je kunt de traybake ook prima een dag eerder klaarmaken en later opwarmen in de oven. Serveer met de frisse yoghurtsaus en eventueel wat extra koriander voor een lekkere, frisse touch. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere dinerrecepten.
Print
Marokkaanse traybake met kip
- Bereidingstijd: 20
- Kooktijd: 35
- Totale tijd: 55
- Porties: 3 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht
- Keuken: Marokkaans
Ingrediënten
Kip en marinade
- 600 gr kipdijfilet
- 30 ml olijfolie
- 2 el citroensap
- 3 teentjes knoflook
- 1 tl gemalen komijn
- 1 t gemalen koriander
- 1 tl zoet paprikapoeder
- 1/2 kaneel
- 1/4 tl kurkuma
- 1 tl zout
- zwarte peper naar smaak
Groente
- 400 gr bloemkoolroosjes (1/2 bloemkool)
- 1/2 flespompoen (ca. 500 gr)
- 1 aubergine
- 1 grote paprika
- 1 grote rode ui
- 2 el olijfolie
Kruidenmix voor groente
- 30 ml olijfolie
- 3 teentjes knoflook
- 1 el gemalen koriander
- 1 el gemalen komijn
- 1 tl ras el hanout
- 1/2 tl kaneel
- chilivlokken naar smaak
- zout en peper naar smaak
Voor erbij
- 200 ml Griekse yoghurt, 10% vet
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 1 tl citroensap
- 1 el verse koriander, fijngehakt
Bereidingswijze
- Marineer de kip. Meng in een kom de olijfolie, citroensap, knoflook en alle specerijen. Voeg de kipdijfilets toe, hussel goed door en laat minimaal 15 minuten (hoe langer hoe beter) marineren.
- Bereid de oven en groenten voor. Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht) en bekleed een ruime bakplaat met bakpapier. Snijd de pompoen in plakken, de bloemkool in roosjes, de aubergine in blokjes, de paprika in repen en de rode ui in parten.
- Bakken. Leg de pompoen, bloemkool en aubergine op de bakplaat. Besprenkel met 1 el olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Leg de gemarineerde kip tussen de groenten en bak 10 minuten in de oven.
- Meng ondertussen alle ingrediënten voor de kruidenmix. Haal de bakplaat uit de oven en leg de kip tijdelijk op een bord. Voeg de paprika en rode ui toe aan de groenten, giet de kruidenmix erover en hussel alles goed door.
- Leg de kip weer terug op de bakplaat en bak nog 20–25 minuten, tot de kip goudbruin en de groenten gaar zijn.
- Maak de saus. Pers het knoflookteentje en meng met de yoghurt, citroensap en koriander. Breng op smaak met zout en peper.
- Serveren. Verdeel de kip en groenten over 3 borden en serveer met de frisse yoghurtsaus.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/3 van het totaal)
- Calorieën: 615
- Vetten: 43,7
- Koolhydraten: 8,2
- Vezels: 3,7
- Eiwitten: 45

