Mosselen met koolraap friet en salade.

Mosselen met koolraap friet en salade

Bij de meeste supermarkten zijn deze week verse mosselen in de aanbieding! Mosselen uit Nederland zijn vanaf juli tot en met april in seizoen. Een perfecte gelegenheid om dit heerlijke receptje met mosselen, koolraap friet en salade te maken. Mosselen zijn laag in koolhydraten, eiwitrijk en van nature lekker zout. Dit maakt het een ideale eiwitbron voor in een koolhydraatarm dieet.

Klassieke mosselen maken
Mosselen zijn eiwitrijk en laag in koolhydraten, maar ook laag in vetten. Voor de juiste hoeveelheid vetten hebben wij daarom een sausje gemaakt bij de mosselen. Dip de mosselen lekker in de saus om in zowel je eiwitbehoefte en vet behoefte te voorzien. Je moet rekenen op ongeveer 1 kilo mosselen per persoon (je eet immers niet de schelp op). De mosselen koken we in groente en water. Je kunt ook gebruik maken van witte wijn voor extra smaak. De groente die we gebruiken zijn de echte ’mosselgroente’. Je vindt ze ook voorgesneden in sommige supermarkten, maar je kunt ze ook heel gemakkelijk zelf maken. Je hebt alleen een prei, wortel, ui en stengel bleekselderij nodig.

Extra’s bij deze maaltijd
Bij klassieke mosselen hoort natuurlijk friet. Friet is hoog in koolhydraten omdat het gemaakt is van aardappel. Daarom hebben wij koolhydraatarme frietjes gemaakt van koolraap. De truc om ze knapperig te krijgen is door ze met olie en iets Parmezaanse kaas te mengen voordat je ze de oven in doet. Doop de frietjes lekker in het mosselsausje of in de mayonaise. De salade die we erbij gemaakt hebben is een frisse, groene salade. Vooral met warm weer is het fijn om iets fris bij een warme maaltijd te eten. Je kunt de salade ook vervangen door de groene salade op onze website of er je eigen creaties op loslaten. 

Let hier op bij het maken van mosselen
Bij het bereiden van mosselen is het heel belangrijk dat je controleert of de mosselen nog goed zijn. Dit kun je doen door eerst in de verpakking te kijken of er mosselen zijn waarbij de schelp al open staat. Als de schelp open staat tik je hem een keer op het aanrecht op de onderkant. Als de schelp dicht gaat, is de mossel nog goed. Blijft de schelp openstaan, dan is de mossel niet meer goed en gooi je hem weg. De mosselen die in de verpakking echt heel wijd openstaan, gooi je ook weg. Bij het koken gaan de schelpen van de mosselen open. Kook ze niet te lang want dan worden de mosselen droog. Als de schelpen opengaan, zijn ze al goed. De mosselen die tijdens het koken niet zijn opengegaan, zijn ook niet goed en eet je niet op.

Print
Mosselen met koolraap friet en salade.

Mosselen met pastinaak friet en salade

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Diner
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

Mosselen

  • 2 kg verse mosselen
  • 1 prei
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 grote wortel
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 laurierblad
  • 200 ml water of witte wijn
  •  1 el olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Koolraap friet

Salade

  • 75 gr slamelange
  • 50 gr feta
  • 1/2 komkommer
  • 10 groene olijven
  • 1/2 avocado
  • 1 el muntblaadjes
  • 1 lente ui
  • 2 el olijfolie
  • zout en peper

Mosselsaus (optioneel)

  • 4 el mayonaise
  • 1 el mosterd (scherp)
  • 1 el kookvocht van mosselen of 1 el dragonazijn
  • zout en peper naar smaak

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Haal de mosselen uit de verpakking en controleer eerst welke mosselen nog goed zijn. Dit doe je door de open mosselen te tikken op het aanrecht en te kijken of ze weer sluiten. Als ze niet dicht gaan dan zijn ze niet meer goed.
  2. Spoel de mosselen twee keer om in koud water en laat ze onder koud water staan totdat je ze gaat koken. 
  3. Maak de koolraap frietjes volgens het recept op onze site. Snijd vervolgens alle groente voor de mosselen in kleine stukjes en zet opzij.
  4. Ga verder met de salade. Rasp de komkommer, snij de avocado in blokjes en muntblaadjes klein. 
  5. Doe de salade op een bord en leg hier de komkommer, avocado en olijven overheen. Garneer met de muntblaadjes, peper, zout en olijfolie.
  6. Meng de ingrediënten voor de saus en zet deze opzij.
  7. Zet de mosselpan op hoog vuur samen met wat olijfolie. Bak de groente hier 5 minuten in totdat de ui glazig is. Voeg vervolgens het water of de wijn toe en laat nog 2 minuten doorkoken. 
  8. Voeg de mosselen toe en kook voor 4-5 minuten. Schud tussendoor met de pan zodat de bovenste mosselen ook onderin komen. 
  9. Haal van het vuur. Serveer de mosselen met koolraap friet, de salade en een lekker sausje. 


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/2 van het totaal
  • Calorieën: 642
  • Vetten: 42,8
  • Koolhydraten: 22,6
  • Vezels: 7
  • Eiwitten: 37,9

 

Mosselen met koolraap friet en salade.

Tags

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*