kippensoep met kippenbouten.

Ouderwetse kippensoep met kippenbouten

Kippensoep staat bekend om zijn helende werking. Bij een verkoudheid of griep is bewezen dat kippensoep ons immuunsysteem een zetje de goede richting op geeft. In dit recept laten we zien hoe je zelf gemakkelijk een ouderwetse kippensoep met kippenbouten maakt. In dit recept gebruiken we geen bouillonblokje met smaakversterkers. Alle smaak in de soep komt van de kippenbouten, echte kippensoep dus!

Ouderwetse kippensoep maken

We maken deze kippensoep van kippenbouten. Je hebt speciale soep poten, maar je kunt ook kippenpoten of kippenbouten gebruiken. In een kippensoep wordt ook wel eens een hele kip gebruikt. Het voordeel van alleen kippenpoten gebruiken is dat je niets hoeft te snijden. Je hoeft alleen de kippenpoten te plukken zodra ze gaar zijn gekookt. Verder voegen we aan onze soep wat groenten toe. In dit recept gebruiken we verse groente die we zelf snijden. Je kunt er ook voor kiezen om kant- en klare soepgroente te gebruiken.

De soep laten we eerst 2 uur sudderen. Vervolgens gieten we de soep, door een vergiet, over in een andere pan. Bewaar de kip en groenten want deze gaan we later weer toevoegen. De bouillon die overblijft, laten we inkoken totdat er nog 1,5 liter soep over is. Ondertussen pluk je de kip van het bot. Verwijder het vel en gebruik alleen het vlees voor in de soep. Voeg de geplukte kip en groenten weer toe aan de bouillon en laat nog even een kwartiertje koken. Breng dan op smaak met peper en zout.

Tips

Het is belangrijk om de soep na bereiding op smaak te brengen met zout en peper. We gebruiken geen bouillonblokje, waardoor de soep weinig zout bevat. De kippenbout zorgt voor de smaak, maar het toevoegen van zout is dus wel nodig. Je kunt aan deze soep nog extra kippenbouten toevoegen voor meer smaak en voedingswaarden. Uit de soep haal je 4 grote of 6 normale kommen soep. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere soep recepten.

Print
kippensoep met kippenbouten.

Ouderwetse kippensoep met kippebouten

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 170
  • Totale tijd: 180
  • Porties: 4 grote kommen 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht, Lunch
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

  • 1 prei
  • 1 grote wortel of winterpeen
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 stengel bosui
  • 1 teentje knoflook
  • 15 gr verse krulpeterselie
  • 1 el kokosolie of olijfolie
  • 2,5 liter water
  • 2 kippenbouten (2×250 gr)
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 peperkorrels
  • zout en peper naar smaak

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Was de prei, wortel en bleekselderij. Snij de bleekselderij, bosui, prei en wortel in dunne plakjes en halveer de wortel als deze heel groot is. Snij de knoflook fijn de peterselie grof.
  2. Zet een grote soeppan op middelhoog vuur. Verwarm de kokosolie en roerbak de groenten een paar minuten. Voeg het water, de kippenpoten, laurierblaadjes en peperkorrels toe en breng aan de kook. Zodra het water kookt, zet je het vuur zacht en laat je het 2 uur sudderen met de deksel op de pan.
  3. Haal de pan van het vuur en haal de kippenpoten eruit en leg op een snijplank. Schenk de soep door een vergiet over in een andere pan. Er blijft dan een bouillon over.
  4. Zet de pan bouillon zonder deksel op middelhoog vuur en laat verdampen tot er 1,5 liter vocht overblijft.
  5. Pluk ondertussen het vlees van de kippenpoten en snij fijn. Als de soep is ingekookt voeg je groenten en het kippenvlees weer toe. Laat nog 15 minuten doorkoken. Breng de soep op smaak met peper en zout.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 grote kom (1/4 van het totaal)
  • Calorieën: 293
  • Vetten: 21,4
  • Koolhydraten: 2,3
  • Vezels: 1,7
  • Eiwitten: 22
kippensoep met kippenbouten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*