Ovenschotel met andijvie en kip

Ovenschotel met andijvie en kip

Een echte Nederlandse klassieker is de andijviestamppot. Dit traditionele winterrecept is gelukkig al op onze website te vinden, maar met andijvie kun je nog veel meer lekkers maken! Deze ovenschotel is een heerlijke variatie op de klassieke stamppot. We maken dit gerecht met andijvie, knolselderij, kipfilet, spekjes en roomkaas. Een lekkere Hollandse ovenschotel voor de herfst of winter!

Ovenschotel met andijvie maken

Andijvie is een groente vol vitamines en mineralen. Het heeft een wat bittere smaak, maar gaat goed in combinatie met aardappelen. Helaas is de aardappel rijk aan koolhydraten. In dit recept maken we een laagje aardappelpuree van knolselderij. Knolselderij is een knol met een aardse smaak heeft. Een perfecte vervanging voor de aardappel. Je maakt knolselderijpuree net zoals aardappelpuree. Kook de knolselderij, giet af en pureer met wat melk. Zo simpel kan het zijn!

De meeste ovenschotels worden al snel gemaakt met gehakt. We hebben daarom gekozen voor kipdijfilet. Kipdijfilet bevat meer vet dan kipfilet en vult beter. Als je geen fan bent van kipdijfilet, kun je ook kipfilet gebruiken. We maken de schotel lekker romig door roomkaas met knoflook en kruiden toe te voegen. Je kunt ook de naturel versie kiezen en er eventueel zelf nog wat kruiden aan toevoegen, maar je kunt ook een variant kiezen met een smaakje. 

Tips
Zet de ovenschotel op het einde nog vijf minuten op grillstand in de oven. Zo wordt het bovenste laagje nog wat krokanter. Als je geen grillstand hebt dan kun je de ovenschaal ook iets langer in de oven laten staan. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere ovenschotel recepten.

Print
Ovenschotel met andijvie en kip

Ovenschotel met andijvie en kip

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 50
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 3 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

  • 1 knolselderij
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 300 gr kipdijfilet
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • zout en peper
  • 1 el olijfolie
  • 125 gr spekreepjes
  • 150 g roomkaas naturel of knoflook
  • 250 gr andijvie , fijngesneden
  • 125 ml volle melk
  • 75 gr geraspte kaas (belegen)

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Zet een grote pan met water op hoog vuur en breng aan de kook met een snufje zout. Schil ondertussen de knolselderij en snijd de ruwe buitenkant eraf. Snijd de knolselderij in kleine blokjes en voeg deze toe aan het kokende water. Kook de knolselderij in 15 tot 20 minuten beetgaar. Giet na het koken af en laat afkoelen.
  2. Snipper ondertussen de ui en knoflook fijn en de paprika in kleine blokjes. Pak een andere plank en snijd op deze plank de kipdijfo;et in blokjes. Kruid de blokjes met paprikapoeder, chilipoeder, peper en zout.
  3. Verwarm een el olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook. Schep de kipblokjes in de pan en bak deze in ongeveer 7 minuten goudbruin en gaar. Voeg dan de spekreepjes toe en bak deze 2 minuten mee. Verwarm ondertussen de heteluchtoven voor op 200 graden.
  4. Voeg als de spekjes krokant zijn de paprika en roomkaas toe en roer de inhoud van de pan goed door elkaar. Roer ten slotte de andijvie er doorheen. Als de andijvie is geslonken haal je de pan van het vuur.
  5. Leg de gekookte knolselderij weer terug in de pan of een schaal. Voeg de melk toe en pureer met een staafmixer tot een gladde puree. Schep het andijvie en kip mengsel uit de pan in een grote ovenschaal. Verdeel de knolselderij over de andijvie. Spreid het uit over de hele ovenschaal zodat er overal een laagje puree ligt.
  6. Strooi wat geraspte kaas over de puree en bak de ovenschotel 20 minuten in de voorverwarmde oven. Zet de oven de laatste 5 minuten op de grill stand, zodat de schotel een mooi bruin korstje krijgt.
  7. Verdeel de schotel na het bakken over 4 borden en genieten maar!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/3 van de schotel)
  • Calorieën: 605
  • Vetten: 40,1
  • Koolhydraten: 15,7
  • Vezels: 9,8
  • Eiwitten: 40,9

 

Ovenschotel met andijvie en kip

2 Reacties

  1. Ik eet geen spekreepjes, dus heb ik salamistukjes gebruikt. En knolselderij heb ik nooit op deze manier gegeten. Maar wat was dit lekker. Ga ik zeker vaker maken. Thanx!!

    Reageer
  2. Erg smakelijk!!
    Alleen doe ik volgende keer niet alle andijvie in de pan, maar doe ik wat rauwe erdoor, voor het in de ovenschaal doe.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*