Ovenschotel met boerenkool en worst.

Ovenschotel met boerenkool en worst

De boerenkoolstamppot is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Met name in de herfst en winter wordt deze klassieker vaak gegeten. Ook als je koolhydraatarm eet, kun je genieten van een bordje stamppot. Zo deelden we eerder een recept voor koolhydraatarme boerenkoolstamppot met jullie. In dit recept hebben we de stamppot op de klassieke manier bereid, door de boerenkool en puree te stampen. Wij denken dat we nu iets nog lekkerders hebben gemaakt, namelijk een ovenschotel met boerenkool en worst! Lekker met een krokant korstje kaas en verse worst. Je kunt dit recept in zijn geheel voorbereiden zodat je op de avond zelf het alleen nog in de oven hoeft te doen!

Boerenkool ovenschotel maken

Een klassieke boerenkoolstamppot bevat aardappel en deze is hoog in koolhydraten. We vervangen de aardappel in dit recept door knolselderij. De knolselderij is wat zoeter van smaak en dat maakt dit recept extra lekker. De knolselderij pureren we tot een knolselderijpuree. Op onze website verschijnt binnenkort een recept voor het maken van de beste knolselderijpuree. In dit recept voegen we er alleen wat extra kaas aan toe. De knolselderijpuree stampen / mengen we met boerenkool. De stamppot voegen we toe aan een ovenschaal en bakken we met kaas, rookworst en spekjes in de oven.

Tips
Kies het liefst spekjes en een rookworst of braadworst met zo min mogelijk toevoegingen. Zo bevat een verse biologische rookworst of braadworst veel minder smaakversterkers en conserveermiddelen dan een houdbare rookworst. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner recepten.

Print
Ovenschotel met boerenkool en worst.

Ovenschotel met boerenkool en worst

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 35
  • Totale tijd: 50
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

  • 500 gr knolselderij
  • 1/2 rode paprika
  • snufje zout
  • 300 gr boerenkool
  • 100 gr spekreepjes
  • 1 rookworst of braadworst
  • 10 gr + 50 gr pittige geraspte kaas
  • 1/2 tl uienpoeder
  • 1/2 tl rode paprikapoeder
  • 1 tl mosterd + extra
  • olijfolie om in te vetten
  • zout en peper naar smaak

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwijder de schil van de knolselderij en snijd deze in kleinere stukken. Snijd ook de rode paprika in blokjes. Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook. Voeg als het water kookt de knolselderij toe en kook deze in ca. 15 minuten gaar.
  2. Bak ondertussen in een koekenpan de spekjes krokant en als je een braadworst gebruikt, deze ook goudbruin en gaar. Bij de rookworst is dit niet nodig.
  3. Laat de spekjes uitlekken op een paar vellen keukenpapier en bak in dezelfde koekenpan de paprikablokjes beetgaar. Verwarm vervolgens de heteluchtoven voor op 180 graden.
  4. Haal de knolselderij uit het water en laat goed uitlekken. Gebruik hetzelfde water in de pan om de boerenkool gaar te koken. Voeg de boerenkool toe en kook ca. 5 minuten. Giet dit dan ook af en zet opzij.
  5. Doe de knolselderij in een keukenmachine of gebruik een staafmixer of stamper om er puree van te maken. Voeg 10 gram kaas, uienpoeder en paprikapoeder toe aan de puree. Breng de puree op smaak met zout en peper.
  6. Doe de puree in een grote kom en roer de gekookte boerenkool, spekjes, paprikablokjes en mosterd door de puree. Pak een ovenschaal en vet deze in met olijfolie of boter. Schep het boerenkoolmengsel uit de kom in de schaal.
  7. Snijd worst in stukjes en druk de plakjes in de boerenkool. Leg ook een paar plakjes bovenop. Strooi de rest van de geraspte kaas over de ovenschotel en bak de schotel 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  8. Verdeel de ovenschotel over 2 borden en serveer eventueel met wat extra mosterd. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
  • Calorieën: 820
  • Vetten: 57,8
  • Koolhydraten: 17,8
  • Vezels: 20,1
  • Eiwitten: 47,1
Ovenschotel met boerenkool en worst.

3 Reacties

  1. Wauw wat lekker deze variant.
    Volgens mijn vriend nog lekkerder dan met aardappelen. Super bedankt voor het recept

    Reageer
  2. Zalig! Mijn man houdt niet zo van (de structuur van) boerenkool maar deze uitvoering vonden wij beide heerlijk! Wel heb ik de knolselderij vervangen voor ca. 350 gr bloemkool en ca. 150 gr wortelpeterselie omdat dit beter uitkwam. Dit zorgde voor een wat zoetere puree wat er i.c.m. de paprika een verassende smaak aan gaf! De spekjes hadden we achterwege gelaten en niet gemist. Een blijverdje wat ons betreft.

    Reageer
  3. ja ook weer een goed recept had deze van te voren gemaakt omdat we middags weg moesten. Avonds de rookworst en kaas erop 30 min in de oven. En iedereen heeft zijn bord leeg gegeten ook die niet op dieet zijn. voor herhaling vatbaar

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*