Ovenschotel met broccoli en gehakt

Makkelijk, gezond en snel. De drie woorden die we doordeweeks graag gebruiken voor het bereiden van een maaltijd. Dit gerecht heeft een kleine 15 minuten aan voorbereidingstijd nodig, en daarna is de oven aan zet. We combineren verschillende groenten met gehakt, tomatenpuree en cheddar. Je kunt er nog wat extra salade bij serveren en ook zijn restjes perfect voor de lunch van de volgende dag.

Hoe maak je deze broccolischotel?

Broccoli staat bekend als een uiterst voedzame groente, rijk aan vezels, vitamines en mineralen, en is bovendien een van de eenvoudigste groenten om te bereiden. Voor dit recept hoef je de broccoli alleen in roosjes te snijden, meer is er niet nodig. De cherrytomaten hoef je alleen te wassen en kun je in zijn geheel toevoegen. De pastinaak moet wel eerst even geschild worden, voordat je deze kunt snijden. De groenten gaan eerst zonder het gehakt de oven in. Zo weet je zeker dat de groenten goed gaar zijn, omdat het gehakt een kortere baktijd heeft.

Het gehakt rullen we voordat we deze in de oven doen. Doordat het gehakt al zo goed als gaar is, heeft dit niet zo lang nodig in de oven. Het gehakt mengen we met Italiaanse kruiden, tomatenpuree en een deel van de cheddar. We voegen ook wat amandelmelk toe om er een romig geheel van te maken. Je kunt de amandelmelk ook vervangen door koemelk.

Variatietips

Pastinaak is wat hoger in koolhydraten dan andere groenten. Wij vinden dat alle groenten horen in een koolhydraatarme levensstijl, maar mocht jij strikt koolhydraten willen tellen en pastinaak te hoog vinden, dan kun je pastinaak vervangen door knolselderij, wortelpeterselie of koolraap. Met dit recept maak je 2 royale porties (753 kcal en 18,8 g koolhydraten) of 3 kleinere porties (502 kcal en 12,5 g koolhydraten) Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner of ovenschotel recepten.

Print

Ovenschotel met broccoli en gehakt

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 40
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Diner

Schaal

Ingrediënten

  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 rode peper
  • 75 gr cheddar of andere kaas
  • 1 broccoli (400 gr)
  • 1 pastinaak (200 gr)
  • 150 gr cherrytomaten
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 300 gr rundergehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 3 el amandelmelk (ongezoet) of melk
  • zout en peper

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 190 graden. Snipper de sjalot, pers de knoflook en snijd de rode peper in dunne plakjes. Rasp vervolgens de cheddar en zet opzij.
  2. Maak de broccoli schoon en snij deze in roosjes. Schil de pastinaak en snijd in stukken. Verdeel de broccoli, pastinaak en cherrytomaten over een ingevette bakplaat. Druppel er een eetlepel olijfolie en 1/2 tl Italiaanse kruiden over. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Bak de groente 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  4. Verwarm ondertussen een koekenpan boven een middelhoog vuur. Voeg 1 el olijfolie toe en fruit de knoflook, sjalot en rode peper. Voeg het gehakt toe en breng op smaak met zout en peper. Bak het gehakt in ca. 5 minuten gaar.
  5. Meng de tomatenpuree, amandelmelk, Italiaanse kruiden en 1/3 van de cheddar door het gehakt en haal vervolgens van het vuur.
  6. Haal de groenten uit de oven en schep in een ovenschaal. Voeg het gehaktmengsel uit de pan toe aan de schaal en roer dit door de geroosterde groenten. Strooi de overgebleven cheddar over de groente en gehakt.
  7. Bak de ovenschotel nog eens 15 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de kaas gesmolten is.
  8. Verdeel na het bakken over 2 borden en smullen maar!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
  • Calorieën: 753
  • Vetten: 51,1
  • Koolhydraten: 18,8
  • Vezels: 13,3
  • Eiwitten: 48,2

8 Reacties

  1. Maria Muldert

    Heerlijk. Supermakkelijk te maken. Gelukkig niet zo’n duur recept. Ik heb geen pastinaak gebruikt, maar zoete aardappel.

    Reageer
  2. Zooooo blij met jullie recepten! Deze was ook super! 👍😁

    Reageer
  3. Smakelijk!

    Reageer
  4. goed gelukt! Smaakvol

    Reageer
  5. Heb dit gisteren gemaakt, was heel lekker, maar de pastinaak heeft eigenlijk teveel Koolhydraten om Keto te zijn

    Reageer
  6. Amai, dit heeft enorm gesmaakt!

    Reageer
  7. Nog niet geproefd, maar al wel gemaakt voor vanavond.
    Ik heb bij stap 4 ook de stukjes rode peper 🌶️ toegevoegd, want die kom ik verder in het recept niet tegen!😊.
    Het gerecht ziet er heerlijk uit. Dat wordt vast smullen straks!😋

    Reageer
    • Oops, de rode peper voeg je inderdaad bij stap 4 toe, staat er nu bij. Bedankt voor je oplettendheid!

      Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*