Een heerlijke ovenschotel gevuld met ei, kip, broccoli en natuurlijk kaas!

Ovenschotel met broccoli en kip

Het is weer tijd voor een koolhydraatarme ovenschotel!

Na alle zoete snack recepten werd het wel weer eens tijd om een koolhydraatarm diner recept te maken. Zelf vind ik koolhydraatarme ovenschotels erg lekker. Een ovenschotel is namelijk heel makkelijk om te maken en zeer smakelijk. Een ander voordeel is dat je de hele avondmaaltijd bereid in één pan of ovenschotel, geen gedoe met meerdere pannen en weinig tot geen afwas!

Dit keer heb ik gekozen om een koolhydraatarme ovenschotel met broccoli en kip te maken. Bij het maken van het recept heb ik natuurlijk gelet op het aantal koolhydraten in de ovenschotel. In plaats van aardappelen heb ik een roomsaus gemaakt om zo toch een dikkere structuur te creëren. Verder heb ik champignons, ui, knoflook, bouillon en Parmezaanse kaas gebruikt om de schotel wat meer smaak te geven. Het eindresultaat is een heerlijke romige ovenschotel met broccoli en kip, met slechts 7,1 gr koolhydraten per portie. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Plaats onderaan de pagina een reactie als er vragen zijn over de bereidingswijze of over de ingrediënten.

Tip: bekijk ook onze koolhydraatarme ovenschotel recept met courgette!

Update: Op 1 september 2019 heb ik het recept iets aangepast n.a.v. feedback op de hoeveelheid vocht in ovenschotel.

Print
Een heerlijke ovenschotel gevuld met ei, kip, broccoli en natuurlijk kaas!

Ovenschotel met broccoli en kip

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 35
  • Totale tijd: 45 minutes
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Schaal

Ingrediënten

  • 500 gr kipfilet
  • 450 gr broccoliroosjes
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 40 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 115 gr philadelphia roomkaas naturel
  • 30 gr creme fraiche
  • 150200 ml water
  • 1 blokje kipbouillion
  • 3 el citroensap
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • zout en peper naar smaak

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Snijd op een grote snijplank de champignons, ui en knoflook in kleine stukjes. Pak dan een snijplank speciaal om gevogelte op te snijden en snijd hierop de kipfilet in kleine blokjes. Verwarm in een koekenpan de olijfolie en boter. Fruit de ui en knoflook en voeg dan de blokjes kipfilet toe en bak deze gaar en goudbruin.
  2. Verwarm vervolgens de oven voor op 180 graden. Voeg dan de broccoli, champignons, water, bouillion, citroensap, roomkaas en creme fraiche toe aan de pan en breng aan de kook. Kook de inhoud van de pan ongeveer 10 minuten (zonder deksel op de pan).
  3. Doe de inhoud van de pan dan in een grote ovenschaal en strooi vervolgens de Parmezaanse kaas over de ovenschotel. Bak de ovenschotel 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4
  • Calorieën: 293
  • Vetten: 12,1
  • Koolhydraten: 7,1
  • Eiwitten: 39,5
Een heerlijke ovenschotel gevuld met ei, kip, broccoli en natuurlijk kaas!

46 Reacties

  1. Anja Hoogenboom

    Lekker recept, heb de kippenbouillon + de crème fraiche achterwege gelaten
    Zelf deze kruiderijen extra toegevoegd;
    Bij het ui en knoflook fruiten vers geraspte kurkuma en gember, bij de kip gerookte paprika en mediterrane kipkruiden ( kurkuma, komijn, paprikapoeder mild, chilipeper, zwarte peper, kaneel) daarnaast dus de gewone peper en (kruiden)zout
    Heb de champignons erdoorheen gebakken + 1 fijngehakte stengel bleekselderij + halve rode paprika
    Ik gebruikte geen citroensap maar een halve ingemaakte citroen in kleine stukjes gesneden
    In de ovenschotel heb ik een flinke tak rozemarijn en wat takjes tijm gelegd + wat aanhangend water van de broccoli, halverwege aluminiumfolie op schotel gelegd.
    Was heerlijk, bedankt voor de inspiratie.

    Reageer
  2. Eerste keer wel het water toegevoegd wat ik echt geen succes vond, de tweede keer ook zonder water gedaan en dan is het echt superrr

    Reageer
  3. Heerlijke ovenschotel!! Ik heb 200 gram kookroom gebruikt en geen water toegevoegd. Ook heb ik 3 soorten geraspte kaas gebruikt: Cheddar, Parmezan en Emmenthaler. Perfect!!

    Reageer
  4. Superlekker gerecht!! Bij mij was het precies goed👌
    Een schotel wat ik vaker zal maken.

    Reageer
  5. Vanavond gemaakt en gegeten, echt heerlijk!!
    Inderdaad weinig tot geen vocht toegevoegd en inplaats van citroen, scheutje witte wijn erbij gedaan. Zeker voor herhaling vatbaar.
    Bedankt voor het delen👍.

    Reageer
  6. De schotel was super lekker! En makkelijk te maken.
    Ik heb alleen 200 ml crème fraiche gebruikt en roomkaas.
    Ook heb ik het water achterwege gelaten.
    Het resultaat was dus fantastisch lekker.
    Heb het recept gelijk opgeslagen! 👌

    Reageer
  7. Zeer lekker, gemaakt met klein glaasje water.
    Ik eet die 4porties wel op samen met men vriendin.

    Reageer
  8. Water gewoon weglaten en je hebt een meer dan fantastisch gerecht. Je hoeft het nadien zelfs niet meer te binden. Dit gerecht komt absoluut in mijne top 10. Zalig gewoon … een blijvertje. Quint ne dikke merci.

    Reageer
  9. Heerlijk recept, maar idd wel wat aan de natte kant. Denk dat ik de volgende keer de broccoli eerst even voorkook zodat er zo wie zo minder vocht in het recept komt. Iemand dat wel eens gedaan?
    Of komt dit de smaak niet ten goede?

    Reageer
  10. Heerlijk gerecht snel en makkelijk.
    Inderdaad de hoeveelheid water in dit recept is te veel 50ml is ruim genoeg.
    Ook ik moest moest de saus nog binden .
    Volgende keer geen water zien wat er gebeurd.

    Reageer
  11. Was zeer lekker van smaak maar was zoals bij vorige rewiews te dun moeten indikken daarna was het fantastisch lekket

    Reageer
  12. Erg lekker en vullend! Ik had nog geraspte mozzarella en heb dat erop gedaan en het gerecht in twee kleine ovenschaaltjes gemaakt, voor ieder eentje en we hebben gesmuld!

    Reageer
  13. Wát een lekker recept! alles was op!! komt vaker op tafel 🙂

    Reageer
  14. Heerlijk gerecht,
    Ik heb het aangepast na mijn smaak..
    Heb een combi van broccoli en bloemkool champignons, paprika, beetje prei .. en dan 2 theelepels pesto erdoor .. echt super lekker .. veel smaak ..

    Reageer
  15. De ovenschotel wasgoed gelukt, helaas mijn kinderen vinden brocolie niet lekker volgende keer met bloemkool proberen

    Reageer
  16. Pas begonnen met koolhydraatarm eten dus ook pas kort deze site ontdekt. Vandaag voor het eerst een gerecht gegeten van de site. De ovenschotel dus. Was echt heerljk.
    Ga snel meer recepten proberen. Bedankt!

    Reageer
  17. Kun je ook ‘normale’ champions gebruiken?

    Reageer
  18. Betty van der Kleij

    Sinds drie weken eet ik koolhydraatarm. Dit omdat ik wil afvallen en ik sinds kort weet dat ik diabetespatiënt ben en dan is koolhydraatarm eten beter. Heb al veel gerechten klaargemaakt die ik op deze site vond, allemaal goed. Goede producten en goed van smaak. Ook niet te ingewikkeld. Twee keer waren mijn bloedsuikerwaardes gemeten. Eén keer zat ik boven de 9 en daarna boven de 15! Dit was nog voor mijn koolhydraatarme periode. Vorige week bij een meting was mijn bloedsuikerwaarde 7,3! Ik helemaal blij! Ik blijf koken m.b.v. de lowcarbchef…Vanavond deze broccolischotel. Gaat vast weer een succes worden! Iedereen veel plezier met koken!

    Reageer
    • Heerlijk gerecht, maar er zit idd te veel vocht in, de volgende keer laat ik het weg of voeg het evt later toe, aangezien er ook veel vocht uit de broccoli en champignons komt, maar we gaan het zeker nog eens maken

      Reageer
  19. Nou Quint, voor het eerst een van jou recepten uitgeprobeerd
    Nu ik Koolhydraatarm eet ivm diabetes ben ik behoorlijk op zoek.
    Maar hier ideeën genoeg zie ik.
    Erg lekker deze, rest van de fam ook heel enthousiast
    Ik heb voor hen gebakken aardappels erbij gedaan.
    Op naar het volgende lekkere recept.

    Reageer
  20. Erg lekker! 350 gram kip gepakt en 400 gram champignons.
    Geen water erbij gedaan, en op t laatst de saus een klein beetje gebonden. Komt hier vaker op tafel! Heerlijk!

    Reageer
  21. Zojuist gegeten, heerlijk. Voor familie die niet KHA eet had ik rijst erbij gemaakt. Daar was de wat nattige saus wel goed voor. Zeker voor herhaling vatbaar, misschien dan de kaas met een ei loskloppen.

    Reageer
  22. Het was super lekker!! Dat gaan we vaker maken.
    Wel hebben wij het op de manier gemaakt zoals Sandra ( in een ander bericht schreef).

    Reageer
  23. Hans van Dorp

    Het was heerlijk maar het is bij mij altijd iets te nat
    Wat kan ik daar aan doen

    Reageer
    • Hi Hans,

      Je kunt proberen om minder water toe te voegen of de pan zonder de deksel iets langer door te laten pruttelen. Hierdoor verdampt een gedeelte van het vocht.

      Groet,

      Quint

      Reageer
  24. Heerlijk! Ik gebruikte 200 gram crème fraiche in plaats van de roomkaas en zure room, en iets minder water. Helemaal goed, gaat in de bewaarmap.

    Reageer
  25. Heerlijk recept, sind ik te horen heb gekregen dat ik diabetes type 2 heb liep ik met me handen in het haar wat te eten… Maar ook tevens lekker en gezond voor de rest van het gezin. Al veel gehad aan deze site.

    Heb overigens gewoon het recept aangehouden maar op het laatst ouderwets het vocht ingedikt met maïzena.

    Reageer
  26. Heerlijk recept, inderdaad opletten met hoeveelheid vocht. Voordeel van commentaren lezen! Familie ook op deze site gewezen.

    Reageer
  27. Bedankt voor jullie tips .
    Ik ga het vanavond maken ben benieuwd .

    Reageer
  28. Echt super lekker…..

    Reageer
  29. Heeel lekker , ik had niet te veel vocht omdat ik pas op het laats de room en citroensap erbij deed ,echt een aanrader

    Reageer
  30. Vanavond dit gerecht gegeten, de smaak was heerlijk! Ik had net als sommige anderen ook het bouillonblokje verkruimeld, maar het gerecht was toch wel nat. Mooi voor vriendlief die broodjes in de saus gedoopt heeft. Je zou ook nog rijst of aardappelen bij dit gerecht kunnen geven voor degenen aan tafel die wel koolhydraten willen eten toch?

    Reageer
  31. Ik gebruik hier zelf niet zoveel water voor want dan vind ik het te nat en ik maak het ook vaak met bloemkool.
    Soms ook met gewone geraspte kaas , dat is het leuke dat je zoveel kunt mix and matchen met kha

    Reageer
  32. Ik heb het recept iets aangepast naar wat ik in huis had (net begonnen met lowcarb)
    Broccoli eerst gekookt 5 minuten, kip met peper, zout en paprikapoeder aanbakken, knoflook 2 teentjes erbij, paprika erbij, ongeveer 60 ml zure room en half (klein) potje tomatenpuree.
    Ff laten indikken, water erbij met boulionblokje net genoeg voor een lekker sausje, broccoli erbij en hup de oven in met geraspte kaas.
    Zelfs mijn kinderen vonden het heerlijk !!

    Reageer
  33. Super lekker, gedaan zoals
    Sandra, geen water erbij. Ik had het recept aangehouden met 250 gram kip , de rest hetzelfde, alleen deze hele schaal met 2 personen op. Ik denk dat het een beetje weinig is voor 4 personen, we hebben de saus helemaal leeg gelepeld. Heerlijk.

    Reageer
  34. Prima (idd wel iets te nat maar dat leek mij wel gezonder zodat de roomkaas en crème fraîche niet teveel in de maag komen (gezien de calorieën 🙂

    Reageer
  35. Het was heerlijk!, man tevreden vrouw blij 😉

    Reageer
  36. Lekker recept. Ik ga ook het vocht minderen. Maar smaakte erg goed! Heerlijke recepten gezien op deze site. Super fijn om dit uit te proberen zonder al teveel gekke dingen te moeten halen!

    Reageer
    • Heerlijk recept! Inderdaad iets aan de vochtige kant maar heb daarom iets langer dan 10 minuten laten koken. Voor herhaling vatbaar.

      Reageer
  37. Hartstikke lekker gerecht. Het enige ‘minpunt’, zoals al eerder benoemd in de reviews, is dat het veel te nat zou worden met de kipbouillon erbij. In plaats daarvan heb ik het bouillonblokje verkruimeld en door de crème fraîche en roomkaas geroerd. Ook heb ik citroensap gebruikt i.p.v. kookwijn, omdat ik al vermoedde dat de champignons en broccoli veel vocht zouden afgeven. De hoeveelheid saus was nu precies voldoende. Het was zalig! Dit recept komt zeker vaker op tafel.

    Reageer
  38. Volgende keer een paar eitjes erbij om de saus wat te verdikken in de oven

    Reageer
  39. lekker recept, wel een beetje nat. de volgende keer gebruik ik minder water.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*