Ovenschotel met courgette, kip en champignons.

Ovenschotel met courgette en kip

Bij ons staat er ’s avonds regelmatig een ovenschotel op tafel. Van een zuurkoolschotel tot een ovenschotel met bloemkool, elke week proberen we wel iets nieuws. Dit keer hebben we deze heerlijke ovenschotel met courgette en kip gemaakt. Deze ovenschotel maak je met lekker veel groente. Courgette en champignons vormen de basis voor deze schotel. Voor een zachte bite hebben we nog wat kipblokjes toegevoegd. Verder hebben we de ovenschotel op smaak gebracht met een kaassaus van slagroom en gruyère. De stevige en pittige smaak van de gruyère gaat perfect samen met de frisse smaak van de courgette. Door uitsluitend koolhydraatarme ingrediënten te gebruiken, bevat een portie van deze ovenschotel slechts 12,6 gr koolhydraten! Je kunt dus ook van deze schotel genieten als je koolhydraatarm of eiwit dieet volgt.

Tips:
Deze ovenschotel met courgette en kip is een uitkomst als je een keer weinig tijd hebt om te koken. Maak de ovenschotel dan een dag van te voren klaar en warm het de volgende dag kort op in de oven of magnetron. Je kunt de ovenschotel eventueel serveren met een frisse salade of een ander koolhydraatarm bijgerecht. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie te plaatsen.

Print
Ovenschotel met courgette, kip en champignons.

Ovenschotel met courgette en kip

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 40
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Schaal

Ingrediënten

  • 300 gr kipblokjes
  • 350 gr champignons
  • 3 middelgrote courgettes
  • 1/2 ui
  • 2 el olijfolie
  • 250 slagroom
  • 50 ml water
  • 1/2 blokje kippenbouillon
  • 85 gr geraspte gruyère
  • zout en peper naar smaak
  • optioneel: arrowroot of maizena

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 190 graden. Snijd op een grote snijplank de champignons in plakjes, de courgettes in blokjes en de ui in kleine stukjes. Verwarm vervolgens een el olijfolie in een grote koekenpan en voeg de champignons en ui toe. Bak dit 4-6 minuten, totdat ui begint te verkleuren. Voeg dan de courgette blokjes toe en bak dit 8-10 minuten mee.
  2. Laat het na het bakken het overtollige vocht uit de pan uitlekken. Schep de gebakken groente in een kom en maak de pan schoon. Zet de pan weer op het vuur en voeg een el olijfolie toe. Voeg dan de kipblokjes toe aan de pan en breng op smaak met zout en peper. Bak de kipblokjes in ca. 5 minuten goudbruin en gaar.
  3. Voeg de blokjes na het bakken toe aan de kom met de groente en pak dan een grote steelpan. Zet de steelpan op een laag vuur en schenk de slagroom in de pan. Voeg de kippenbouilllon en het water toe aan de pan en breng dit aan de kook. Laat het 10 minuten zachtjes koken, totdat de saus is ingedikt. Voeg dan de helft van gruyère toe aan de pan en roer dit voorzichtig door de saus. Als de saus te dun is kun je eventueel een tl arrowroot of maizena toevoegen.
  4. Laat nu het overtollige vocht uit de kom met de groente en kip uitlekken. Verdeel vervolgens de gebakken groente en kipblokjes over een ovenschotel en breng op smaak met zout en peper. Schenk de kaassaus over de groente en kip en strooi ten slotte de rest van de gruyère over de schotel. Bak de ovenschotel 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Verdeel na het bakken in 4 porties en genieten maar!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de schotel
  • Calorieën: 494
  • Vetten: 35,1
  • Koolhydraten: 12,6
  • Eiwitten: 30,9

4 Reacties

  1. Het is echt een heerlijk recept!

  2. Margreet

    Super lekker! Vooral denk ik door die room kaassaus! Heb deze gevonden met arrow root, perfect! Ga deze zeker vaker maken! Bedankt voor het recept.

  3. In een woord heerlijk! Makkelijk om te maken en smullen maar. Dit is een blijvertje!

  4. Heerlijk recept, dit gaan we zeker vaker eten. Dank je wel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*