Ovenschotel met courgette, kip en champignons.

Ovenschotel met courgette en kip

Bij ons staat er ’s avonds regelmatig een ovenschotel op tafel. Van een zuurkoolschotel tot een ovenschotel met bloemkool, elke week proberen we wel iets nieuws. Dit keer hebben we deze heerlijke ovenschotel met courgette en kip gemaakt. Deze ovenschotel maak je met lekker veel groente. Courgette en champignons vormen de basis voor deze schotel. Voor een zachte bite hebben we nog wat kipblokjes toegevoegd. Verder hebben we de ovenschotel op smaak gebracht met een kaassaus van slagroom en gruyère. De stevige en pittige smaak van de gruyère gaat perfect samen met de frisse smaak van de courgette. Door uitsluitend koolhydraatarme ingrediënten te gebruiken, bevat een portie van deze ovenschotel slechts 12,6 gr koolhydraten! Je kunt dus ook van deze schotel genieten als je koolhydraatarm of eiwit dieet volgt.

Tips:
Deze ovenschotel met courgette en kip is een uitkomst als je een keer weinig tijd hebt om te koken. Maak de ovenschotel dan een dag van te voren klaar en warm het de volgende dag kort op in de oven of magnetron. Je kunt de ovenschotel eventueel serveren met een frisse salade of een ander koolhydraatarm bijgerecht. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie te plaatsen.

Print
Ovenschotel met courgette, kip en champignons.

Ovenschotel met courgette en kip

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 40
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Schaal

Ingrediënten

  • 300 gr kipblokjes
  • 350 gr champignons
  • 3 middelgrote courgettes
  • 1/2 ui
  • 2 el olijfolie
  • 250 slagroom
  • 50 ml water
  • 1/2 blokje kippenbouillon
  • 85 gr geraspte gruyère
  • zout en peper naar smaak
  • optioneel: arrowroot of maizena

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 190 graden. Snijd op een grote snijplank de champignons in plakjes, de courgettes in blokjes en de ui in kleine stukjes. Verwarm vervolgens een el olijfolie in een grote koekenpan en voeg de champignons en ui toe. Bak dit 4-6 minuten, totdat ui begint te verkleuren. Voeg dan de courgette blokjes toe en bak dit 8-10 minuten mee.
  2. Laat het na het bakken het overtollige vocht uit de pan uitlekken. Schep de gebakken groente in een kom en maak de pan schoon. Zet de pan weer op het vuur en voeg een el olijfolie toe. Voeg dan de kipblokjes toe aan de pan en breng op smaak met zout en peper. Bak de kipblokjes in ca. 5 minuten goudbruin en gaar.
  3. Voeg de blokjes na het bakken toe aan de kom met de groente en pak dan een grote steelpan. Zet de steelpan op een laag vuur en schenk de slagroom in de pan. Voeg de kippenbouilllon en het water toe aan de pan en breng dit aan de kook. Laat het 10 minuten zachtjes koken, totdat de saus is ingedikt. Voeg dan de helft van gruyère toe aan de pan en roer dit voorzichtig door de saus. Als de saus te dun is kun je eventueel een tl arrowroot of maizena toevoegen.
  4. Laat nu het overtollige vocht uit de kom met de groente en kip uitlekken. Verdeel vervolgens de gebakken groente en kipblokjes over een ovenschotel en breng op smaak met zout en peper. Schenk de kaassaus over de groente en kip en strooi ten slotte de rest van de gruyère over de schotel. Bak de ovenschotel 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Verdeel na het bakken in 4 porties en genieten maar!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de schotel
  • Calorieën: 494
  • Vetten: 35,1
  • Koolhydraten: 12,6
  • Eiwitten: 30,9
Ovenschotel met courgette, kip en champignons.

28 Reacties

  1. De courgette als basis in dit gerecht valt op zijn plek! Ik heb het gecombineerd met de kip (op hoog vuur snel gebakken zodat ze een beetje krokant zijn), 3 sjalotten, 2 rode puntpaprika’s, 2 chilipepers, 2 tenen verse knoflook en ongeveer 75 tot 100 gram gebroken cashewnoten. Ook de kaassaus heb ik iets anders aangevlogen, maar ik denk dat meerdere combinaties heerlijk zijn zoals ook uit de reviews blijkt. Dank je wel voor dit goede basisrecept 🙂

    Reageer
  2. Dit gerecht nu twee keer gemaakt. 1 keer bij mijn dochter. Haar man vroeg waarom er geen rijst bij zat. Toen zijn bord leeg was wist hij waarom. Vult geweldig. En wat vonden we het weer lekker.

    Reageer
  3. mijn man en ik hebben gesmuld.
    dank je wel lowcarbchef voor wederom een heerlijk recept!!

    Reageer
  4. Héérlijk, voor de kleur een puntpaprika toegevoegd. En géén water, alleen slagroom dus ook niet waterig. En 2 ons kaas ipv 1 ons. Té lekker. Nu al 2x gemaakt. Wordt een blijvertje!!!!

    Reageer
  5. Heel lekker en goed vullend

    Reageer
  6. Dick van der Toorn

    Heerlijk koolhydraatarm recept, een echte aanrader

    Reageer
  7. Zojuist gegeten. Super lekker zeg.

    Reageer
  8. Super lekker
    Voor herhaling vatbaar
    Makkelijke maaltijd

    Reageer
  9. In 1 woord; HEERLIJK 😋😋

    Reageer
  10. Vandaag gemaakt en gegeten…… echt waanzinnig lekker.
    Ik heb parmezaanse kaas gebruikt, had geen gruyère in huis.
    Een aanrader en ga dit zeker vaker eten!👍

    Reageer
  11. Gisteravond heeft mijn dochter dit gerecht voor mij gemaakt. In 1 woord: verrukkelijk!!! Zij wist niet wat agar agar was, dus was iets wateriger, maar dat deed niet af aan de smaak. Ik schrijf het in mijn receptenboek en ga het zeker ook zelf vaker maken! Ook mijn kleinzoon van 1.5 smulde ervan!

    Reageer
  12. Heel lekker!!!!!

    Reageer
  13. Dit is een heerlijk recept. Had geen Gruyère kaas maar heb pittige Italiaanse kaas gebruikt.

    Reageer
  14. Marlene Gulikers Boosten

    Nou vandaag deze schotel gemaakt met wat aanpassingen, vega kip en kastanje champignons en creme fresh en mozzarella als saus. Nou dat is me toch lekker. Hebben iets meer als 1 portie gegeten, zo lekker.

    Reageer
  15. mmmmmm geweldig dit recept, we hebben er heerlijk van gesmuld!!! Bedankt voor dit super ovenschoteltje.

    Reageer
  16. Heerlijk…….voor herhaling vatbaar.
    Zelfs mijn man vond het lekker. Dit is het vierde recept wat we uitgeprobeerd hebben en het viel allemaal in de smaak.
    Hij is zelfs enthousiast omdat de weegschaal minder aanwijst. 🙂
    Omdat ik geen keukenprinses ben, heb ik wel wat langer in de keuken gestaan.

    Reageer
  17. Bedoel je een half bouillonblokje of 1 tot 2 bouillonblokjes?

    Reageer
  18. Gemaakt met paprika i.p.v. champignons. Was lekker. Maar waarom water toevoegen aan de room als je de boel vervolgens weer in gaat koken ?

    Reageer
    • Hi Marja,

      Bedankt voor je berichtje. Het extra water had ik toegevoegd zodat het bouillonblokje goed kan oplossen.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  19. Gisteren dit recept gemaakt, heel erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar!

    Reageer
  20. in een woord heerlijk

    Reageer
  21. Heerlijk recept, dit gaan we zeker vaker eten. Dank je wel.

    Reageer
    • Echt heel lekker, ben pas begonnen met kha en de recepten die ik hier lees maken het een makkie

      Reageer
  22. In een woord heerlijk! Makkelijk om te maken en smullen maar. Dit is een blijvertje!

    Reageer
  23. Super lekker! Vooral denk ik door die room kaassaus! Heb deze gevonden met arrow root, perfect! Ga deze zeker vaker maken! Bedankt voor het recept.

    Reageer
  24. Het is echt een heerlijk recept!

    Reageer
    • Het smaakte heerlijk .Heb de kip vervangen door Vega stukjes .Voor herhaling zeer zekers .

      Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*