Ovenschotel met pittige boontjes en gehakt

Ovenschotel met pittige boontjes en gehakt

Met de dalende temperaturen en de regen die weer met bakken uit de lucht valt, zit er niets anders op dan toegeven aan het feit dat de herfst begonnen is. Gelukkig betekent de herfst ook dat het weer tijd is voor ovenschotels. Met dit weer zetten we de koude salades opzij en ruilen we deze in voor een warme maaltijd. Dit nieuwe recept past helemaal in dat rijtje thuis. Deze ovenschotel maken we met sperziebonen, gehakt, koolrabi, paprika en een kerrie kruidenmix. Een simpel gerecht om met het hele gezin van te genieten.

Ovenschotel met pittige boontjes en gehakt maken

Ovenschotels zijn een favoriet bij ons in de herfst. Het is niet alleen makkelijk, maar je kunt er ook veel me variëren. Voor dit recept gebruiken we koolrabi ter vervanging van krieltjes. Krieltjes zijn gemaakt van aardappel en hoog in koolhydraten. Koolrabi is een groente die laag is in koolhydraten en goed gebruikt kan worden ter vervanging van de aardappel. Om de koolrabi krokant te krijgen, koken en bakken we deze eerst een tijdje in de pan voordat het de oven in gaat.

De rest van de ovenschaal vullen wij met paprika, sperziebonen, ui, knoflook en gehakt. Dit gerecht heeft een Surinaamse smaak door de toevoeging van de Surinaamse kerriemix. Door de toevoeging van de rode peper en chilipoeder krijgt de ovenschotel wat extra pit. Als je niet van pittig houdt dan kun je het gedeelte van de peper en chilipoeder ook weglaten.

Tips
Voor deze ovenschotel gebruiken we een Surinaamse kruidenmix met kerrie (Hindoestaanse massala). Deze is te koop bij supermarkten zoals Albert Heijn of bij de toko. Je kunt deze kruidenmix ook zelf maken door deze kruiden zelf toe te voegen. Je kunt ook alleen kerrie kruiden gebruiken. Serveer de ovenschotel eventueel met een frisse salade als bijgerecht. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere ovenschotels en diner recepten.

Print
Ovenschotel met pittige boontjes en gehakt

Ovenschotel met pittige boontjes en gehakt

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 45
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Schaal

Ingrediënten

  • 400 g sperziebonen
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 koolrabi of kleine knolselderij (ca. 200 g)
  • 1 rode peper
  • 2 el olijfolie
  • 1 el boter
  • 2 tot 3 el kerrie kruidenmix (H. Nandan masala)
  • 500 g rundergehakt
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 200 ml kokosmelk (17% vet)
  • 4 tl sambal (optioneel)
  • zout en peper

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Dop de sperziebonen, spoel ze af en snijd ze door de helft. Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Snijd de paprika’s in blokjes. Schil de koolrabi en snijd deze in blokjes. Verwijder de zaden van de rode peper en snijd deze in kleine stukjes.
  2. Breng een pan met water aan de kook. Voeg de gesneden koolrabi en een snufje zout toe. Kook deze 5-8 minuten en giet af.
  3. Verwarm een koekenpan op middel/hoog vuur. Voeg hier een eetlepel olijfolie en eetlepel boter aan toe en voeg de gekookte koolrabi stukjes toe. Bak deze rondom bruin. Zet het vuur uit als de koolrabi goudbruin is.
  4. Verwarm ondertussen in een hapjespan nog een eetlepel olijfolie. Voeg als de olie heet is de knoflook en ui toe en bak totdat de ui glazig wordt, ongeveer 2 minuten. Voeg de kerrie kruiden toe en bak dit 1 minuut mee.
  5. Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. Voeg het gehakt samen met de chilipoeder toe aan de pan met de ui, knoflook en kruiden. Bak het gehakt binnen een paar minuten gaar. Voeg op het einde de paprika en sperziebonen toe. Bak dit nog 2 minuten mee.
  6. Voeg de gebakken koolrabi en kokosmelk toe aan de pan en meng de inhoud van de pan goed door elkaar. Schep alles uit de pan in een ingevette ovenschaal en bak de ovenschotel 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven. Dek de schotel na 20 minuten bakken eventueel af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt.
  7. Verdeel de ovenschotel over 4 borden en serveer eventueel met een tl sambal en een groene salade.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/4 van de schotel)
  • Calorieën: 495
  • Vetten: 35,6
  • Koolhydraten: 9,9
  • Vezels: 11,9
  • Eiwitten: 29,2

 

Ovenschotel met pittige boontjes en gehakt

10 Reacties

  1. Hetty Chmielowska

    Was heerlijk!

    Reageer
  2. De ovenschotel was erg lekker en inderdaad wat werk. Voor mijn man kook ik altijd een aardappel erbij want alleen de groenteschotel vindt hij wat weinig. Volgende x een frisse sla erbij om te blussen. Superlekker en ik heb nog een portie over voor mij morgen want mijn man eet iets anders. Verheug me er nu al op.

    Reageer
  3. Wat een heerlijk recept is dit! Ik had een volle schotel, voldoende voor 4 porties.
    Staat vanaf nu vaker op het menu 🙂

    Reageer
  4. Lekker recept maar sperziebonen bleven wat hard en het is wat weinig voor 4 personen, zelfs met wat sla erbij.

    Reageer
  5. Vraagje, bedoel je echt koolrabi of koolraap ?

    Carin

    Reageer
  6. Heerlijk gerecht maar inderdaad waren het bij ons maar twee porties 😉

    Reageer
  7. Hoi, dit lijkt me een heerlijk recept maar waar krijg je die H. Nandan masalakruiden ?ik had al bekeken bij Jumbo maar daar zijn ze uit het assortiment en bij AH hier in het dorp hebben ze het ook niet.

    Reageer
    • Hi Marlies,

      Wij hebben ze bij de AH gekocht. Als je het niet kunt vinden, kun je ook kerrie poeder gebruiken. De schotel is al best pittig door de chilipeper die je er door doet 🙂

      Reageer
  8. Super recept
    Lekker pittig
    Redelijk wat werk Maar was de moeite waard
    Ga het zeker vaker maken
    1 nadeel er staat voor 4 porties
    Maar wij hebben het met ons 2 opgegeten
    Eeeeeeergggg lekker

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*