Ovenschotel met prei, kerrie-gehakt en kaas.

Ovenschotel met prei en gehakt

Ovenschotels, wij kunnen er geen genoeg van krijgen! Dit keer hebben we een koolhydraatarme ovenschotel met prei en gehakt gemaakt. Deze voedzame ovenschotel is makkelijk om te maken en smaakt super goed. Dit recept is gebaseerd op een oud familierecept voor een ovenschotel met prei, kerrie, gehakt en aardappelen. Wij hebben ons familierecept iets aangepast om de hoeveelheid koolhydraten te verminderen. Zo hebben we de aardappelschijfjes vervangen door zelfgemaakte bloemkoolpuree. Hierdoor bevat een portie slechts 9,6 gr koolhydraten. De bloemkoolpuree wordt bovenop de prei en kerrie-gehakt gesmeerd en krijgt in de oven een lekker knapperig korstje. Het verschil met normale aardappelpuree is bijna niet te proeven!

Tips:
Met dit recept zet je in een handomdraai een heerlijke koolhydraatarme ovenschotel voor 4 personen op tafel. Deze prei ovenschotel is ideaal om te eten op drukke dagen. Je kunt de schotel namelijk een dag van te voren klaarmaken en de volgende dag voor het avondeten kort opwarmen in de oven of magnetron. De ovenschotel kun je na bereiding per portie invriezen of maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme ovenschotel recepten.

Print
Ovenschotel met prei, kerrie-gehakt en kaas.

Ovenschotel met prei en gehakt

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 35
  • Totale tijd: 45
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Schaal

Ingrediënten

  • 500 gr mager rundergehakt
  • 3 stengels prei (400 gr)
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • scheutje olijfolie
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1/2 tl uienpoeder
  • 1 bloemkool (500 gr)
  • 1 groentebouillonblokje
  • 50 gr roomkaas
  • snufje nootmuskaat
  • 80 gr geraspte kaas
  • zout en peper naar smaak
  • optioneel: verse peterselie

Bereidingswijze

  1. Snijd de ui in kleine stukjes en pers de knoflook fijn. Verwarm in een grote koekenpan een scheutje olijfolie boven een middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak totdat de ui begint te verkleuren. Voeg dan het gehakt, kerriepoeder, uienpoeder, zout en peper toe. Bak het gehakt gaar en snijd ondertussen de prei in ringen. Voeg de gesneden prei toe en bak dit 5 minuten mee. Zet het vuur uit en laat het overtollige vet in de pan uitlekken.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden Snijd vervolgens op een grote snijplank de bloemkool in roosjes. Voeg de bloemkool samen met het bouillonblokje toe aan een pan en vul deze met water. Breng het water aan de kook en kook de bloemkool in ca. 12 minuten gaar.
  3. Giet de inhoud van de pan na het koken in een vergiet en laat het water goed uitlekken. Dep de bloemkoolroosjes met een keukenpapier droog en schep ze terug in de pan. Voeg de roomkaas toe en breng op smaak met een snufje nootmuskaat, zout en peper. Pureer de bloemkool vervolgens met een staafmixer tot puree.
  4. Schep het gehaktmengsel in een ovenschaal en lepel de bloemkoolpuree eroverheen. Bestrooi de ovenschotel met kaas en garneer eventueel met verse peterselie. Bak de ovenschotel met prei en gehakt ca. 25 minuten in de voorverwarmde oven.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de schotel
  • Calorieën: 412
  • Vetten: 34,6
  • Koolhydraten: 9,6
  • Vezels: 5,0
  • Eiwitten: 25,6
Ovenschotel met prei, kerrie-gehakt en kaas.

28 Reacties

  1. Superlekker, wordt een blijvertje!

  2. Het was een prima maaltijd, volgende keer ietsje meer kruiden.
    Voor vier personen is het recept een beetje krap….

    • Vanavond gemaakt, lekker! Mijn 14 maande oude dochter vond het ook lekker! Ik heb er zelf nog wat Sriracha op mijn bord op gedaan. Voor herhaling vatbaar!

  3. Super lekker recept! Je mist idd de aardappel niet. Komt hier meer op de menu.
    Bedankt!

  4. Heerlijk recept! Bij gebrek aan rundergehakt met kippengehakt gemaakt, ook ontzettend lekker!

    • Ik heb deze zojuist gemaakt met wat hele kleine aanpassingen.Ik gebruik de kerrie van Jonnie Boer ( die is echt zo lekker ) en best een redelijke hoeveelheid ( gewoon proeven ) .Ook best wat meer uienpoeder..Voor de roomkaas heb ik boursin gebruikt met knoflook..Het was echt om te smullen.Een blijvertje !

  5. Lekker recept, de kinderen vonden dat ook.
    Dit maken we vaker.

  6. Mariska van Leusden

    Gisteren gemaakt en mijn wederhelft blij verrast met bloemkool puree dat niet naar bloemkool smaakt! Top 👍🏻

  7. Was heerlijk,dit gerecht ga ik meer maken.Maar ik ben denk ik een gote eetster want in twee dagen was het opgegeten door één persoon.

  8. Heerlijk!

  9. wij vonden het erg lekker..voor herhaling vatbaar

  10. Maria Huisman

    Was een heerlijk recept. Heb meer kerrie gebruikt want vond t wat weinig. Zal vaker op tafel komen

  11. Snel en gemakkelijk. Was heerlijk, voor herhaling vatbaar. Super.

  12. Heerlijk. Ik heb roomkaas met kruiden gebruikt. Echt voor herhaling vatbaar.

  13. Erg lekker! Voor herhaling vatbaar

  14. Heerlijk recept. In de familie hebben we er 1 die niet van prei houdt en 1 die niet van bloemkool houdt en toch ging het schoon op! Dit gaan we vaker eten. 🙂

  15. Heerlijk gerecht! Bloemkoolpuree is lekkerder dan aardappelpuree, veel zachter en lekker van smaak

  16. lowcarb beginner

    bij de gehakt ook gehalveerde spruitjes gedaan zo 4 ons.
    lekkkkkkkkkkkkker

  17. Wat is dit lekker! Deze komt vaker op het menu. Ik heb 2 koffielepels kerrie gebruikt en 1 koffielepel uienpoeder. Wij houden wel van wat meer smaak. Ik ga gauw tussen de rest van de recepten neuzen🤗

  18. Het was echt lekker.. Dit was de eerste keer dat ik het maakte.. Maar volgende keer toch een extra schepje kerrie..

  19. Gister gemaakt, ook meer kruiden gebruikt dan hier in vermeld maar o o o wat ontzettend lekker… ga ik zeker nog vaker maken… en of je nu koolhydraten eet of niet… iedereen lust dit en zit er vol van…

  20. Wauw deze overschotel is echt lekker die houden we er zeker in!

  21. Heerlijk gegeten , wel iets aangepast . Bloemkool en broccoli gebruikt . I.p.v roomkaas kruidenkaas gebruikt en meer kerrie . Ga deze schotel vaker maken .

  22. Superrrrrrr

  23. Net gemaakt! Was wel meer werk dan ik dacht. Was ontzettend verrast van de bloemkoolpuree…
    Ik heb ook meer kerrie genomen. Ook kruidenkaas erbij dus net iets te zout. Bij ons is dit voor drie personen. Dit ga ik nog maken!

  24. Wij vonden dit erg lekker.

  25. Erg lekker, die houden we erin! Verrast hoe lekker bloemkoolpuree is, ook voor partner die niet van bloemkool houdt. Wel wat meer kerrie en strooikaas gebruikt.

  26. Te lekker. Echt een blijvertje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*