Ovenschotel met prei, kerrie-gehakt en kaas.

Ovenschotel met prei en gehakt

Ovenschotels, wij kunnen er geen genoeg van krijgen! Dit keer hebben we een koolhydraatarme ovenschotel met prei en gehakt gemaakt. Deze voedzame ovenschotel is makkelijk om te maken en smaakt super goed. Dit recept is gebaseerd op een oud familierecept voor een ovenschotel met prei, kerrie, gehakt en aardappelen. Wij hebben ons familierecept iets aangepast om de hoeveelheid koolhydraten te verminderen. Zo hebben we de aardappelschijfjes vervangen door zelfgemaakte bloemkoolpuree. Hierdoor bevat een portie slechts 9,6 gr koolhydraten. De bloemkoolpuree wordt bovenop de prei en kerrie-gehakt gesmeerd en krijgt in de oven een lekker knapperig korstje. Het verschil met normale aardappelpuree is bijna niet te proeven!

Tips:
Met dit recept zet je in een handomdraai een heerlijke koolhydraatarme ovenschotel voor 4 personen op tafel. Deze prei ovenschotel is ideaal om te eten op drukke dagen. Je kunt de schotel namelijk een dag van te voren klaarmaken en de volgende dag voor het avondeten kort opwarmen in de oven of magnetron. De ovenschotel kun je na bereiding per portie invriezen of maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme ovenschotel recepten.

Print
Ovenschotel met prei, kerrie-gehakt en kaas.

Ovenschotel met prei en gehakt

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 35
  • Totale tijd: 45
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Schaal

Ingrediënten

  • 500 gr mager rundergehakt
  • 3 stengels prei (400 gr)
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • scheutje olijfolie
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1/2 tl uienpoeder
  • 1 bloemkool (500 gr)
  • 1 groentebouillonblokje
  • 50 gr roomkaas
  • snufje nootmuskaat
  • 80 gr geraspte kaas
  • zout en peper naar smaak
  • optioneel: verse peterselie

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Snijd de ui in kleine stukjes en pers de knoflook fijn. Verwarm in een grote koekenpan een scheutje olijfolie boven een middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak totdat de ui begint te verkleuren. Voeg dan het gehakt, kerriepoeder, uienpoeder, zout en peper toe. Bak het gehakt gaar en snijd ondertussen de prei in ringen. Voeg de gesneden prei toe en bak dit 5 minuten mee. Zet het vuur uit en laat het overtollige vet in de pan uitlekken.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden Snijd vervolgens op een grote snijplank de bloemkool in roosjes. Voeg de bloemkool samen met het bouillonblokje toe aan een pan en vul deze met water. Breng het water aan de kook en kook de bloemkool in ca. 12 minuten gaar.
  3. Giet de inhoud van de pan na het koken in een vergiet en laat het water goed uitlekken. Dep de bloemkoolroosjes met een keukenpapier droog en schep ze terug in de pan. Voeg de roomkaas toe en breng op smaak met een snufje nootmuskaat, zout en peper. Pureer de bloemkool vervolgens met een staafmixer tot puree.
  4. Schep het gehaktmengsel in een ovenschaal en lepel de bloemkoolpuree eroverheen. Bestrooi de ovenschotel met kaas en garneer eventueel met verse peterselie. Bak de ovenschotel met prei en gehakt ca. 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de schotel
  • Calorieën: 412
  • Vetten: 34,6
  • Koolhydraten: 9,6
  • Vezels: 5,0
  • Eiwitten: 25,6
Ovenschotel met prei, kerrie-gehakt en kaas.

44 Reacties

  1. Ook dit is weer zo’n super gerecht, met jullie recepten is koolhydraatarm eten niet zo’n straf. Nog een tip, je kunt de bloemkool in een stoommandje in 20 min gaar stomen, blijft de bloemkool lekker droog en niet te gaar

    Reageer
  2. Heerlijk!! Volgende keer ga ik alleen een dubbele hoeveelheid maken, voor 4 personen is het voor ons echt te weinig (2 volwassenen en 2 )

    Reageer
  3. zalig recept! dit is een blijvertje idd, zelfs mijn man zegt dit wil ik wel vaker eten. dankjewel weer

    Reageer
  4. En weer zo’n waanzinnig lekker recept!! Makkelijk, snel, maar ook gewoon serieus lekker. Ik ben pas een week of 8 bezig met KH beperkt eten maar kom steeds meer tot allerlei leuke ontdekkingen, dankzij deze site. Je hoeft niet smaakloos te eten of smerige dingen die je over een paar maanden weer terzijde schuift, dit is echt gewoon top. En wederom: ik proefde niet eens bloemkool, maar een heerlijk romige sausje.

    Reageer
  5. Super super lekker gegeten! Ik had iets minder gehakt dus heb er spek reepjes bij gedaan en zo hoefde ik geen zout toe te voegen 😊 zeker een aanrader ga het vaker maken en een deel ingevroren voor als ik geen zin heb om te koken. Was vandaag gelukkig maar 31 graden 😅 hahaha

    Reageer
  6. Het was heerlijk. De volgende dag gewoon opgewarmd in de magnetron. Was prima.

    Reageer
  7. Anne-gauke Bouma

    Is zo lekker we krijgen het wel vaker maar ook lekker met shoarma mmmm

    Reageer
  8. Lekker kruidige maaltijd. Dit is wederom een blijvertje!

    Reageer
  9. Vandaag ga ik het voor de 2e keer maken. Wel wat aangepast. In het gehaktmengsel ook 2 paprika’s een wat champignons gedaan. De bloemkoolpuree met gekruide roomkaas. Hoeveelheden aangepast naar 5 personen. Het is een super recept om naar behoeven aan te passen. Dankjewel voor (weer) een prachtig recept.

    Reageer
  10. Eerste recept dat ik heb klaargemaakt van lowcarbchef. Het is super lekker! Veelbelovend om nog meer uit te proberen 🙂

    Reageer
  11. Zo vreselijk lekker, blij dat ik de bloemkoolpuree geprobeerd heb. Bloemkoolrijst vind ik in bv nasi geen fijne vervanger. In dit recept heb ik de aardappelen niet gemist. Eindelijk weer een smakelijke ovenschotel. Dank daarvoor😊

    Reageer
  12. Uitstekend basis recept, wij variëren geregeld. Ik voeg vaak erwtjes toe, gebruik kalfsgehakt en/of vervang tijdens de winter de bloemkoolpuree door knolselderpuree.

    Reageer
  13. Mieke van Rijn-Remans

    Wij hebben hier vanavond met vier volwassenen van zitten smullen en het was voor ons precies genoeg. Ik heb 1 eetlepel kerrie en een halve eetlepel uienpoeder gebruikt en vonden het daardoor goed op smaak. Zelfs de bloemkoolhaters vonden het lekker. Dit komt vaker op het menu bij ons.

    Reageer
  14. Nog een rode paprika, voor een kleurtje, door de prei. En de bloemkool niet gekookt maar 15 minuutjes gestoomd.
    Maar voor vier personen ? Wij hadden weliswaar maar 3 ons gehakt maar met ons tweetjes ging het schoon op.
    Dit recept mag ik ons “groene boekje”, en daar mogen alleen de allerlekkerste recepten in !

    Reageer
  15. Gesmuld
    Heerlijk en simpel gerecht, ik heb nog paprika toegevoegd aan het gehaktmengsel en kruidenkaas gebruikt door de bloemkool.
    Dit ga ik zeker vaker maken.

    Reageer
  16. Vanavond gemaakt en wat was dit lekker. De bloemkoolpuree op deze wijze is echt super. Dit gerecht gaat vaak op tafel komen 😋

    Reageer
  17. Te lekker. Echt een blijvertje

    Reageer
  18. Erg lekker, die houden we erin! Verrast hoe lekker bloemkoolpuree is, ook voor partner die niet van bloemkool houdt. Wel wat meer kerrie en strooikaas gebruikt.

    Reageer
  19. Wij vonden dit erg lekker.

    Reageer
  20. Net gemaakt! Was wel meer werk dan ik dacht. Was ontzettend verrast van de bloemkoolpuree…
    Ik heb ook meer kerrie genomen. Ook kruidenkaas erbij dus net iets te zout. Bij ons is dit voor drie personen. Dit ga ik nog maken!

    Reageer
  21. Superrrrrrr

    Reageer
  22. Heerlijk gegeten , wel iets aangepast . Bloemkool en broccoli gebruikt . I.p.v roomkaas kruidenkaas gebruikt en meer kerrie . Ga deze schotel vaker maken .

    Reageer
  23. Wauw deze overschotel is echt lekker die houden we er zeker in!

    Reageer
  24. Gister gemaakt, ook meer kruiden gebruikt dan hier in vermeld maar o o o wat ontzettend lekker… ga ik zeker nog vaker maken… en of je nu koolhydraten eet of niet… iedereen lust dit en zit er vol van…

    Reageer
  25. Het was echt lekker.. Dit was de eerste keer dat ik het maakte.. Maar volgende keer toch een extra schepje kerrie..

    Reageer
  26. Wat is dit lekker! Deze komt vaker op het menu. Ik heb 2 koffielepels kerrie gebruikt en 1 koffielepel uienpoeder. Wij houden wel van wat meer smaak. Ik ga gauw tussen de rest van de recepten neuzen🤗

    Reageer
  27. lowcarb beginner

    bij de gehakt ook gehalveerde spruitjes gedaan zo 4 ons.
    lekkkkkkkkkkkkker

    Reageer
  28. Heerlijk gerecht! Bloemkoolpuree is lekkerder dan aardappelpuree, veel zachter en lekker van smaak

    Reageer
  29. Heerlijk recept. In de familie hebben we er 1 die niet van prei houdt en 1 die niet van bloemkool houdt en toch ging het schoon op! Dit gaan we vaker eten. 🙂

    Reageer
  30. Erg lekker! Voor herhaling vatbaar

    Reageer
  31. Heerlijk. Ik heb roomkaas met kruiden gebruikt. Echt voor herhaling vatbaar.

    Reageer
  32. Snel en gemakkelijk. Was heerlijk, voor herhaling vatbaar. Super.

    Reageer
  33. Maria Huisman

    Was een heerlijk recept. Heb meer kerrie gebruikt want vond t wat weinig. Zal vaker op tafel komen

    Reageer
  34. wij vonden het erg lekker..voor herhaling vatbaar

    Reageer
  35. Heerlijk!

    Reageer
  36. Was heerlijk,dit gerecht ga ik meer maken.Maar ik ben denk ik een gote eetster want in twee dagen was het opgegeten door één persoon.

    Reageer
  37. Mariska van Leusden

    Gisteren gemaakt en mijn wederhelft blij verrast met bloemkool puree dat niet naar bloemkool smaakt! Top 👍🏻

    Reageer
  38. Lekker recept, de kinderen vonden dat ook.
    Dit maken we vaker.

    Reageer
  39. Heerlijk recept! Bij gebrek aan rundergehakt met kippengehakt gemaakt, ook ontzettend lekker!

    Reageer
    • Ik heb deze zojuist gemaakt met wat hele kleine aanpassingen.Ik gebruik de kerrie van Jonnie Boer ( die is echt zo lekker ) en best een redelijke hoeveelheid ( gewoon proeven ) .Ook best wat meer uienpoeder..Voor de roomkaas heb ik boursin gebruikt met knoflook..Het was echt om te smullen.Een blijvertje !

      Reageer
  40. Super lekker recept! Je mist idd de aardappel niet. Komt hier meer op de menu.
    Bedankt!

    Reageer
  41. Het was een prima maaltijd, volgende keer ietsje meer kruiden.
    Voor vier personen is het recept een beetje krap….

    Reageer
    • Vanavond gemaakt, lekker! Mijn 14 maande oude dochter vond het ook lekker! Ik heb er zelf nog wat Sriracha op mijn bord op gedaan. Voor herhaling vatbaar!

      Reageer
  42. Superlekker, wordt een blijvertje!

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*