Ovenschotel met prei, kerrie-gehakt en kaas.

Ovenschotel met prei en gehakt

Ovenschotels, wij kunnen er geen genoeg van krijgen! Dit keer hebben we een koolhydraatarme ovenschotel met prei en gehakt gemaakt. Deze voedzame ovenschotel is makkelijk om te maken smaakt super goed. Dit recept is gebaseerd op een oud familierecept voor een ovenschotel met prei, kerrie, gehakt en aardappelen. Wij hebben ons familierecept iets aangepast om de hoeveelheid koolhydraten te verminderen. Zo hebben we de aardappelschijfjes vervangen door zelfgemaakte bloemkoolpuree. Hierdoor bevat een portie slechts 9,6 gr koolhydraten. De bloemkoolpuree wordt bovenop de prei en kerrie-gehakt gesmeerd en krijgt in de oven een lekker knapperig korstje. Het verschil met normale aardappelpuree is bijna niet te proeven!

Tips:
Met dit recept zet je in een handomdraai een heerlijke koolhydraatarme ovenschotel voor 4 personen op tafel. Deze prei ovenschotel is ideaal om te eten op drukke dagen. Je kunt de schotel namelijk een dag van te voren klaarmaken en de volgende dag voor het avondeten kort opwarmen in de oven of magnetron. De ovenschotel kun je na bereiding per portie invriezen of maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme ovenschotel recepten.

Print
Ovenschotel met prei, kerrie-gehakt en kaas.

Ovenschotel met prei en gehakt

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 35
  • Totale tijd: 45
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Schaal

Ingrediënten

  • 500 gr mager rundergehakt
  • 3 stengels prei (400 gr)
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • scheutje olijfolie
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1/2 tl uienpoeder
  • 1 bloemkool (500 gr)
  • 1 groentebouillonblokje
  • 50 gr roomkaas
  • snufje nootmuskaat
  • 80 gr geraspte kaas
  • zout en peper naar smaak
  • optioneel: verse peterselie

Bereidingswijze

  1. Snijd de ui in kleine stukjes en pers de knoflook fijn. Verwarm in een grote koekenpan een scheutje olijfolie boven een middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak totdat de ui begint te verkleuren. Voeg dan het gehakt, kerriepoeder, uienpoeder, zout en peper toe. Bak het gehakt gaar en snijd ondertussen de prei in ringen. Voeg de gesneden prei toe en bak dit 5 minuten mee. Zet het vuur uit en laat het overtollige vet in de pan uitlekken.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden Snijd vervolgens op een grote snijplank de bloemkool in roosjes. Voeg de bloemkool samen met het bouillonblokje toe aan een pan en vul deze met water. Breng het water aan de kook en kook de bloemkool in ca. 12 minuten gaar.
  3. Giet de inhoud van de pan na het koken in een vergiet en laat het water goed uitlekken. Dep de bloemkoolroosjes met een keukenpapier droog en schep ze terug in de pan. Voeg de roomkaas toe en breng op smaak met een snufje nootmuskaat, zout en peper. Pureer de bloemkool vervolgens met een staafmixer tot puree.
  4. Schep het gehaktmengsel in een ovenschaal en lepel de bloemkoolpuree eroverheen. Bestrooi de ovenschotel met kaas en garneer eventueel met verse peterselie. Bak de ovenschotel met prei en gehakt ca. 25 minuten in de voorverwarmde oven.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de schotel
  • Calorieën: 412
  • Vetten: 34,6
  • Koolhydraten: 9,6
  • Vezels: 5,0
  • Eiwitten: 25,6

4 Reacties

  1. Superlekker, wordt een blijvertje!

  2. Het was een prima maaltijd, volgende keer ietsje meer kruiden.
    Voor vier personen is het recept een beetje krap….

  3. Kimberley

    Super lekker recept! Je mist idd de aardappel niet. Komt hier meer op de menu.
    Bedankt!

  4. Heerlijk recept! Bij gebrek aan rundergehakt met kippengehakt gemaakt, ook ontzettend lekker!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*