Ovenschotel met sperziebonen, spekjes en champignons.

Ovenschotel met sperziebonen

De gezelligste dagen van het jaar komen er weer aan! In aanloop naar kerst zullen wij voor elke gang van het diner een aantal speciale kerstrecepten delen. We beginnen deze reeks recepten met een feestelijk bijgerecht: een ovenschotel met sperziebonen, spekjes en champignons. Deze koolhydraatarme ovenschotel is makkelijk om te maken en smaakt erg goed. De knapperige sperziebonen en spekjes gaan perfect samen met de zachte champignons en roomsaus. Met dit recept maak je een restaurantwaardig bijgerecht voor 4 personen. Een portie van deze sperziebonen schotel bevat slechts 11,8 gr koolhydraten en maar liefst 7,2 gr vezels. Verantwoord genieten dus!

Tips:
Je kunt ook een vegetarische versie maken van deze ovenschotel. Vervang de spekjes dan door vegetarische spekjes en de kookroom door volvette kokosmelk. Je kunt deze ovenschotel eventueel een dag van te voren klaarmaken en in de koelkast bewaren. Verwarm de ovenschotel dan voor het serveren kort op in de oven. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme kerstrecepten.

Print
Ovenschotel met sperziebonen, spekjes en champignons.

Ovenschotel met sperziebonen

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 20
  • Totale tijd: 40
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Voorgerecht
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

  • 600 gr sperziebonen
  • 250 gr champignons
  • 125 gr spekreepjes
  • 2 sjalotten, fijngesneden
  • 250 ml kookroom
  • 50 gr roomkaas
  • 30 gr geraspte parmezaanse kaas
  • zout en peper naar smaak
  • optioneel: cayennepeper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd dan de champignons in plakjes en de ui in kleine blokjes. Pak vervolgens een grote koekenpan en bak hierin de spekjes gaar en knapperig. Doe de spekjes na het bakken in een kom en dep het overtollige vet weg.
  2. Bak in dezelfde koekenpan boven een middelhoog vuur de gesneden ui en champignons binnen ca. 3 minuten gaar. Voeg dan de kookroom, roomkaas en kruiden toe aan de pan. Breng dit al roerend aan de kook en kook ca. 4 minuten, totdat de saus begint in te dikken. Zet dan het vuur laag en laat nog eens 6-8 minuten sudderen om de saus verder in te dikken.
  3. Pak ondertussen een grote pan en vul deze met water. Voeg de sperziebonen en een snufje zout toe aan de pan en kook de sperziebonen ongeveer 8-10 minuten beetgaar. Laat de sperziebonen na het koken goed uitlekken en dep indien nodig droog met een vel keukenpapier.
  4. Voeg vervolgens de gekookte sperziebonen toe aan de pan met de champignonsaus en meng dit met een spatel goed door elkaar. Schep de inhoud van de pan in een ovenschotel en bak dit 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  5. Haal na 15 minuten de schotel uit de oven en bestrooi met de gebakken spekjes en parmezaanse kaas. Doe de ovenschotel dan weer terug in de oven en bak nog eens 5 minuten. Verdeel na het bakken in 4 porties. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de schotel
  • Calorieën: 260
  • Vetten: 18,1
  • Koolhydraten: 11,8
  • Vezels: 7,2
  • Eiwitten: 10,0
Deze koolhydraatarme ovenschotel met sperziebonen met spekjes is makkelijk om te maken en smaakt erg goed. Een perfect bijgerecht voor het kerstdiner! #koolhydraatarm #ovenschotel #kerst

6 Reacties

  1. Dit gerecht gisteren als hoofdmaaltijd gegeten met een stukje kip erbij.
    En zoals alle ovenschotels, smaakte deze ook weer erg lekker!

  2. Jacqueline

    Heerlijk gerecht, kipfilet extra en de maaltijd was compleet

  3. Het hele gezin heeft er van genoten.

  4. Moet je even bedanken, wat een heerlijk gerecht. Heb het vandaag als hoofdgerecht gegeten met bloemkoolrijst! Helemaal super

    groetjes Terry

  5. Dit recept gemaakt wauw heerlijk ze hebben alles opgemaakt

  6. Zo ontzettend lekker met ons drietjes de hele schaal leeg gegeten 🔝🔝🔝Met aardappel purée en kip Zalig

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*