Spinazie liefhebbers opgelet! Vandaag hebben wij een heerlijke ovenschotel met spinazie en gehakt gemaakt. Het recept voor deze heerlijke ovenschotel heb ik gekregen van mijn schoonzus. Zij heeft het recept van haar oma en maakt deze spinazieschotel regelmatig voor mijn broer. De schotel maak je volgens het familierecept met spinazie, champignons, gehakt, slavink, macaroni en kaassaus. Ik heb het originele recept iets aangepast om de hoeveelheid koolhydraten te verminderen. Zo heb ik de macaroni vervangen door bloemkoolrijst en de kaassaus niet gebonden met maizena, maar ingedikt met kookroom, roomkaas en geraspte kaas. Door deze kleine aanpassingen bevat de ovenschotel meer groente en minder koolhydraten. Zo bevat een portie slechts 11,6 gr koolhydraten en maar liefst 300 gr groente. Gisteren hebben we de koolhydraatarme versie met z’n allen getest en het was een succes. Iedereen heeft ervan gesmuld.
Tips:
Met dit recept maak je een heerlijke ovenschotel met spinazie voor vier tot vijf personen. Je kunt een portie van de schotel serveren als hoofdgerecht bij het diner. Serveer de schotel eventueel met een frisse salade of een simpele slamelange. De ovenschotel kun je na bereiding maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren en later opwarmen in de oven. Doe de schotel dan 10-15 minuten in de oven op 180 graden. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere ovenschotel recepten.

Ovenschotel met spinazie en gehakt
- Bereidingstijd: 20
- Kooktijd: 40
- Totale tijd: 60
- Porties: 4 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht
Ingrediënten
Ovenschotel:
- 250 gr champignons
- 1 ui
- 1 rode paprika
- 2 tomaten
- 1 teentje knoflook
- 1 el boter
- 3 slavinken
- 350 gr diepvries of verse spinazie
- olie of boter (voor ui fruiten)
- 300 gr mager rundergehakt
- 400 gr bloemkoolrijst
- 50 geraspte kaas voor ovengratin
- zout en peper naar smaak
- optioneel: chilipoeder en knoflookpoeder
Kaassaus:
- 200 ml kookroom
- 50 gr roomkaas
- 2 el boter
- 50 gr geraspte cheddar kaas
- 1/2 tl mosterd
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Voorbereiding. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de champignons, ui, paprika en tomaten in stukjes. Pers de knoflook en zet opzij.
- Slavinken en spinazie. Zet de slavinken op in een koekenpan met een beetje boter of olie. Laat ze 20 minuten op laag vuur garen met een deksel op de pan. Draai regelmatig.
- Verwarm tegelijkertijd in een steelpan de diepvries- of verse spinazie op laag vuur tot deze geslonken is. Laat daarna uitlekken in een vergiet of zeef.
- Gehakt en groente bakken. Verhit olie in een grote hapjespan. Fruit de ui en knoflook 1-2 minuten tot glazig. Voeg het gehakt toe, bak rul, en breng op smaak met zout, peper, chilipoeder en/of knoflookpoeder.
- Voeg de paprika en champignons toe en bak nog 3-4 minuten mee. Laat daarna uitlekken in een zeef of vergiet.
- Bloemkoolrijst + spinazie.In dezelfde pan van de spinazie: voeg eventueel wat olie toe en bak de bloemkoolrijst 2-3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de uitgelekte spinazie toe aan de bloemkoolrijst, breng op smaak met zout en peper, en roer goed door.
- Voeg het bloemkool/spinazie-mengsel toe aan het gehaktmengsel in de hapjes en meng goed door elkaar.
- Kaassaus. Maak ondertussen de saus: doe kookroom, roomkaas en boter in een steelpan. Verwarm op laag vuur tot alles gesmolten is. Voeg de cheddar, mosterd, zout en peper toe. Roer glad en zet opzij.
- Ovenschotel samenstellen. Snijd de gare slavinken in plakjes. Verdeel de helft van het gehaktmengsel over de bodem van een ovenschaal. Leg hierop de helft van de tomaat en slavink. Giet er wat kaassaus over, en bestrooi met geraspte kaas. Herhaal deze lagen nog een keer met de rest van de ingrediënten.
- Bak de schotel 15-20 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is. Verdeel in 4 porties en genieten maar!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1/4 van de schotel
- Calorieën: 682
- Vetten: 49,8
- Koolhydraten: 11,6
- Vezels: 6,3
- Eiwitten: 43,7

Wat een heerlijke maaltijd was dit! Heb zelf extra cheddar en mosterd in de kaassaus gedaan. Kunnen er 2xvan eten. Dit komt in mijn receptenboekje.
was super lekker, wel veel werk en afwas. Staat wel op het lijstje om nog eens te maken.
Uitgeprobeerd en ook mijn dochter (10j) heeft er goed van gesmuld! Top gerecht!
Was er lekker had van te voren als kaassaus gemaakt en de slavinken gebakken .
Spinasie in kommetje in de magnetron dat scheelt weer pannetje.
Heeel erg lekker! Even werk, maar tussendoor pannen schoon maken is toch zo gedaan.
Het was een heerlijke ovenschotel. Hebben er 2 dagen van gegeten.
Ook hier kinderen en man het liefst weinig groente.. maar dit gerecht was helemaal op en smaakte bij iedereen (!) Goed.
We maken dit vaker!
Gezond leuk om te maken en lekker origineel. En ook nog zo lekker. Dit is een recept om op te schrijven.
Wat een heerlijk gerecht, zelfs de kinderen vonden het lekker.
Toen ik het recept las, dacht ik…. dat kan nooit smaken maar het was heerlijk. En voor de mensen die niet houden van veel afwas….. Je kunt ook de ingrediënten die je nodig hebt achter elkaar in één pan maken, scheelt afwas, je hebt alleen een beetje meer bereidingstijd nodig.
Wel nog even een vraagje aan Quint. Voor ons gevoel zitten er wel veel ingrediënten in die veel vet bevatten, klopt dit of lijkt dit maar zo?
Groetjes Roger
Hi Roger,
Goed om te horen dat het heeft gesmaakt! Het gerecht bevat meer groente dan een regulier gerecht, doordat er geen aardappelen of pasta in zit. De smaakmakers (vlees en kaas) bevatten iets meer vet, maar dit is toegestaan bij keto of koolhydraatarm!
Beste Quint, ga dit gerecht zeker uitproberen. Heb alleen 1 vraagje, je mag spinazie toch niet na bereiding nogmaals opwarmen. Ik hoor het graag van je. Groetjes, Sandra
Hi Sandra,
Bedankt voor je berichtje. Je kunt spinazie veilig opnieuw opwarmen. De restjes moet je snel laten afkoelen en binnen 2 dagen opeten. Lees hier meer over in het artikel van het voedingscentrum.
Gr,
Quint
Ons favoriete gerecht! Heerlijk!!
Het was gewoon super lekker. Goede structuur, zag er goed uit, rook goed en smaakte verrassend lekker. We hadden wat over, maar ook als kliekje was het nog goed eetbaar. Een aanrader die op mijn vaste lijstje is gekomen!
De spinazie uit de vriezer…is dat blad of fijn gehakt?
Hi Paul,
Ik heb fijngehakte spinazie uit de diepvries gebruikt.
Groetjes,
Quint
Lekker, zelfs de kids vonden het top! Wel een hoop werk en pannen… vandaar ook hier alleen in de herhaling in een weekend ofzo…
Als je iets meer tijd hebt, kan je bijvoorbeeld de slavinken al voorbakken in de pan waar je daarna het gehaktmengsel in bakt. Dat scheelt al 1 pan. En misschien kan je de spinazie gelijk met de bloemkoolrijst ‘bakken’ als je gewoon verse spinazie gebruikt in plaats van diepvries? Dus pannetje met bloemkoolrijst en daar blaadjes spinazie door? Ik bedenk maar wat… In mijn hoofd heb ik dan 2 koekenpannen en 1 steelpan nodig, wat ik nog best veel vind. Ik heb het recept nog niet zelf uitgeprobeerd, maar dat zou ik zeker al doen om minder afwas te hebben 😉 Dat was ook meteen wat ik dacht bij het lezen van het recept: hoeveel pannen heeft een mens in huis? 😉
Wij vonden het erg lekker, hadden nog wat meer kruiden in gemogen. Alleen de kok was minder blij, best veel werk en veel afwas met al die (grote) pannen! Om die reden helaas niet voor herhaling vatbaar.
Positieve reacties lees ik, helaas vond ik het wat minder. Ik vond zelf de kaassaus niet lekker maar verder qua groenten volop natuurlijk en hier echte vleeseters dus de slavinken maakten het gerecht nog goed.
Hoi Quint,
Dank je wel voor je collectie heerlijke en gezonde koolhydraatarme gerechten! Zo’n verademing in vergelijking met Amerikaanse sites, die gerechten verzuipen meestal in spek en kaas… Nogmaals bedankt dus!
Hi Joyce,
Bedankt voor je leuke reactie. We proberen zoveel mogelijk koolhydraatarme recepten met veel groente op onze site te delen. De Amerikanen zijn vaak wat royaler met spek en kaas. Zulke recepten delen wij ook af en toe op onze site, maar niet te vaak :).
Groetjes,
Quint
Dit heeft heerlijk gesmaakt! We hebben er 2 dagen van gegeten met 3 personen. De tweede dag was nog lekkerder omdat het allemaal wat vaster was geworden. Een groot succes met zoveel groente zelfs voor de puberzoon!
Heerlijke schotel. Met vier man van gegeten en iedereen heeft gesmuld. Bij ons thuis zijn ze geen fan van (te)veel groente, maar ik heb niemand horen klagen. Voor herhaling vatbaar dus!
Hallo,
Heb deze vanavond gemaakt,hij was heerlijk.