Spinazieschotel met sla en kaassaus.

Ovenschotel met spinazie en gehakt

Spinazie liefhebbers opgelet! Vandaag hebben wij een heerlijke ovenschotel met spinazie en gehakt gemaakt. Het recept voor deze heerlijke ovenschotel heb ik gekregen van mijn schoonzus. Zij heeft het recept van haar oma en maakt deze spinazieschotel regelmatig voor mijn broer. De schotel maak je volgens het familierecept met spinazie, champignons, gehakt, slavink, macaroni en kaassaus. Ik heb het originele recept iets aangepast om de hoeveelheid koolhydraten te verminderen. Zo heb ik de macaroni vervangen door bloemkoolrijst en de kaassaus niet gebonden met maizena, maar ingedikt met kookroom, roomkaas en geraspte kaas. Door deze kleine aanpassingen bevat de ovenschotel meer groente en minder koolhydraten. Zo bevat een portie slechts 11,6 gr koolhydraten en maar liefst 300 gr groente. Gisteren hebben we de koolhydraatarme versie met z’n allen getest en het was een succes. Iedereen heeft ervan gesmuld.

Tips:
Met dit recept maak je een heerlijke ovenschotel met spinazie voor vier tot vijf personen. Je kunt een portie van de schotel serveren als hoofdgerecht bij het diner. Serveer de schotel eventueel met een frisse salade of een simpele slamelange. De ovenschotel kun je na bereiding maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren en later opwarmen in de oven. Doe de schotel dan 10-15 minuten in de oven op 180 graden. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere ovenschotel recepten.

Print
Spinazieschotel met sla en kaassaus.

Ovenschotel met spinazie en gehakt

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Schaal

Ingrediënten

Ovenschotel:

  • 300 gr mager rundergehakt
  • 3 slavinken
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 250 gr champignons
  • 1 teentje knoflook
  • 400 gr bloemkoolrijst
  • 350 gr diepvries spinazie
  • 2 tomaten
  • 50 geraspte kaas voor ovengratin
  • zout en peper naar smaak
  • optioneel: chilipoeder en knoflookpoeder

Kaassaus:

  • 200 ml kookroom
  • 50 gr roomkaas
  • 2 el boter
  • 50 gr geraspte cheddar kaas
  • 1/2 tl mosterd
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd vervolgens de champignons, ui en paprika in kleine stukjes. Verwarm een beetje olie in een koekenpan en voeg de gesneden ui toe. Pers de knoflook m.b.v. een knoflookpers en voeg dit ook toe aan de pan. Bak dit 1-2 minuten, totdat de ui begin te verkleuren.
  2. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Kruid het gehakt met zout, peper en andere kruiden naar smaak. Voeg ten slotte de gesneden paprika en champignons toe en bak dit 3 minuten mee. Laat het overtollige vocht na het bakken uitlekken en zet de pan opzij.
  3. Verwarm in een steelpannetje boven een laag vuur de diepvries spinazie, totdat het warm is. Pak dan nog een koekenpan en voeg een el boter toe. Verwarm de boter en leg de slavinken in de pan. Bak de slavinken boven een laag vuur in ca. 20 minuten gaar.
  4. Pak dan nog een koekenpan en wok hierin de bloemkoolrijst in 2-3 minuten gaar. Kruid de rijst met een beetje zout en peper. Pak nu de pan met de spinazie en laat het overtollige vocht uitlekken. Voeg de spinazie toe aan de pan met de bloemkoolrijst en roer dit goed door elkaar.
  5. Voeg dan het bloemkool en spinazie mengsel toe aan het gehakt en roer dit goed door elkaar. Snijd de tomaten in plakjes en haal de slavinken als ze gaar zijn uit de pan. Snijd dan ook slavinken in plakjes.
  6. Maak nu de kaassaus in een steelpannetje. Voeg hiervoor de kookroom, roomkaas en boter toe aan het pannetje. Verwarm dit al roerend boven een laag vuur, totdat alles is gesmolten. Voeg de geraspte cheddar toe en breng op smaak met mosterd, zout en peper. Roer goed en zet opzij.
  7. Pak nu de ovenschotel erbij en schep de helft van het gehaktmengsel op de bodem. Verdeel daarover de helft van de plakjes tomaat en slavink. Giet hier een beetje kaassaus overheen en bestrooi met geraspte kaas.
  8. Herhaal de bovenstaande stap totdat je ingredienten op zijn. Bak de ovenschotel 15-20 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de kaas goudbruin is. Verdeel de schotel na het bakken in vier porties. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de schotel
  • Calorieën: 682
  • Vetten: 49,8
  • Koolhydraten: 11,6
  • Vezels: 6,3
  • Eiwitten: 43,7
Spinazieschotel met sla en kaassaus.

25 Reacties

  1. was super lekker, wel veel werk en afwas. Staat wel op het lijstje om nog eens te maken.

    Reageer
  2. Uitgeprobeerd en ook mijn dochter (10j) heeft er goed van gesmuld! Top gerecht!

    Reageer
  3. Was er lekker had van te voren als kaassaus gemaakt en de slavinken gebakken .
    Spinasie in kommetje in de magnetron dat scheelt weer pannetje.

    Reageer
  4. Heeel erg lekker! Even werk, maar tussendoor pannen schoon maken is toch zo gedaan.

    Reageer
  5. Het was een heerlijke ovenschotel. Hebben er 2 dagen van gegeten.

    Reageer
  6. Ook hier kinderen en man het liefst weinig groente.. maar dit gerecht was helemaal op en smaakte bij iedereen (!) Goed.
    We maken dit vaker!

    Reageer
  7. Gezond leuk om te maken en lekker origineel. En ook nog zo lekker. Dit is een recept om op te schrijven.

    Reageer
  8. Wat een heerlijk gerecht, zelfs de kinderen vonden het lekker.

    Reageer
  9. Roger Notermans

    Toen ik het recept las, dacht ik…. dat kan nooit smaken maar het was heerlijk. En voor de mensen die niet houden van veel afwas….. Je kunt ook de ingrediënten die je nodig hebt achter elkaar in één pan maken, scheelt afwas, je hebt alleen een beetje meer bereidingstijd nodig.
    Wel nog even een vraagje aan Quint. Voor ons gevoel zitten er wel veel ingrediënten in die veel vet bevatten, klopt dit of lijkt dit maar zo?
    Groetjes Roger

    Reageer
    • Hi Roger,

      Goed om te horen dat het heeft gesmaakt! Het gerecht bevat meer groente dan een regulier gerecht, doordat er geen aardappelen of pasta in zit. De smaakmakers (vlees en kaas) bevatten iets meer vet, maar dit is toegestaan bij keto of koolhydraatarm!

      Reageer
  10. Beste Quint, ga dit gerecht zeker uitproberen. Heb alleen 1 vraagje, je mag spinazie toch niet na bereiding nogmaals opwarmen. Ik hoor het graag van je. Groetjes, Sandra

    Reageer
    • Hi Sandra,

      Bedankt voor je berichtje. Je kunt spinazie veilig opnieuw opwarmen. De restjes moet je snel laten afkoelen en binnen 2 dagen opeten. Lees hier meer over in het artikel van het voedingscentrum.

      Gr,

      Quint

      Reageer
  11. Ons favoriete gerecht! Heerlijk!!

    Reageer
  12. Het was gewoon super lekker. Goede structuur, zag er goed uit, rook goed en smaakte verrassend lekker. We hadden wat over, maar ook als kliekje was het nog goed eetbaar. Een aanrader die op mijn vaste lijstje is gekomen!

    Reageer
  13. De spinazie uit de vriezer…is dat blad of fijn gehakt?

    Reageer
  14. Lekker, zelfs de kids vonden het top! Wel een hoop werk en pannen… vandaar ook hier alleen in de herhaling in een weekend ofzo…

    Reageer
    • Als je iets meer tijd hebt, kan je bijvoorbeeld de slavinken al voorbakken in de pan waar je daarna het gehaktmengsel in bakt. Dat scheelt al 1 pan. En misschien kan je de spinazie gelijk met de bloemkoolrijst ‘bakken’ als je gewoon verse spinazie gebruikt in plaats van diepvries? Dus pannetje met bloemkoolrijst en daar blaadjes spinazie door? Ik bedenk maar wat… In mijn hoofd heb ik dan 2 koekenpannen en 1 steelpan nodig, wat ik nog best veel vind. Ik heb het recept nog niet zelf uitgeprobeerd, maar dat zou ik zeker al doen om minder afwas te hebben 😉 Dat was ook meteen wat ik dacht bij het lezen van het recept: hoeveel pannen heeft een mens in huis? 😉

      Reageer
  15. Wij vonden het erg lekker, hadden nog wat meer kruiden in gemogen. Alleen de kok was minder blij, best veel werk en veel afwas met al die (grote) pannen! Om die reden helaas niet voor herhaling vatbaar.

    Reageer
  16. Positieve reacties lees ik, helaas vond ik het wat minder. Ik vond zelf de kaassaus niet lekker maar verder qua groenten volop natuurlijk en hier echte vleeseters dus de slavinken maakten het gerecht nog goed.

    Reageer
  17. Hoi Quint,
    Dank je wel voor je collectie heerlijke en gezonde koolhydraatarme gerechten! Zo’n verademing in vergelijking met Amerikaanse sites, die gerechten verzuipen meestal in spek en kaas… Nogmaals bedankt dus!

    Reageer
    • Hi Joyce,

      Bedankt voor je leuke reactie. We proberen zoveel mogelijk koolhydraatarme recepten met veel groente op onze site te delen. De Amerikanen zijn vaak wat royaler met spek en kaas. Zulke recepten delen wij ook af en toe op onze site, maar niet te vaak :).

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  18. Dit heeft heerlijk gesmaakt! We hebben er 2 dagen van gegeten met 3 personen. De tweede dag was nog lekkerder omdat het allemaal wat vaster was geworden. Een groot succes met zoveel groente zelfs voor de puberzoon!

    Reageer
  19. Heerlijke schotel. Met vier man van gegeten en iedereen heeft gesmuld. Bij ons thuis zijn ze geen fan van (te)veel groente, maar ik heb niemand horen klagen. Voor herhaling vatbaar dus!

    Reageer
  20. Hallo,
    Heb deze vanavond gemaakt,hij was heerlijk.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*