Spinazieschotel met sla en kaassaus.

Ovenschotel met spinazie en gehakt

Spinazie liefhebbers opgelet! Vandaag hebben wij een heerlijke ovenschotel met spinazie en gehakt gemaakt. Het recept voor deze heerlijke ovenschotel heb ik gekregen van mijn schoonzus. Zij heeft het recept van haar oma en maakt deze spinazieschotel regelmatig voor mijn broer. De schotel maak je volgens het familierecept met spinazie, champignons, gehakt, slavink, macaroni en kaassaus. Ik heb het originele recept iets aangepast om de hoeveelheid koolhydraten te verminderen. Zo heb ik de macaroni vervangen door bloemkoolrijst en de kaassaus niet gebonden met maizena, maar ingedikt met kookroom, roomkaas en geraspte kaas. Door deze kleine aanpassingen bevat de ovenschotel meer groente en minder koolhydraten. Zo bevat een portie slechts 11,6 gr koolhydraten en maar liefst 300 gr groente. Gisteren hebben we de koolhydraatarme versie met z’n allen getest en het was een succes. Iedereen heeft ervan gesmuld.

Tips:
Met dit recept maak je een heerlijke ovenschotel met spinazie voor vier tot vijf personen. Je kunt een portie van de schotel serveren als hoofdgerecht bij het diner. Serveer de schotel eventueel met een frisse salade of een simpele slamelange. De ovenschotel kun je na bereiding maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren en later opwarmen in de oven. Doe de schotel dan 10-15 minuten in de oven op 180 graden. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere ovenschotel recepten.

Print
Spinazieschotel met sla en kaassaus.

Ovenschotel met spinazie en gehakt

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Schaal

Ingrediënten

Ovenschotel:

  • 300 gr mager rundergehakt
  • 3 slavinken
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 250 gr champignons
  • 1 teentje knoflook
  • 400 gr bloemkoolrijst
  • 350 gr diepvries spinazie
  • 2 tomaten
  • 50 geraspte kaas voor ovengratin
  • zout en peper naar smaak
  • optioneel: chilipoeder en knoflookpoeder

Kaassaus:

  • 200 ml kookroom
  • 50 gr roomkaas
  • 2 el boter
  • 50 gr geraspte cheddar kaas
  • 1/2 tl mosterd
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd vervolgens de champignons, ui en paprika in kleine stukjes. Verwarm een beetje olie in een koekenpan en voeg de gesneden ui toe. Pers de knoflook m.b.v. een knoflookpers en voeg dit ook toe aan de pan. Bak dit 1-2 minuten, totdat de ui begin te verkleuren.
  2. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Kruid het gehakt met zout, peper en andere kruiden naar smaak. Voeg ten slotte de gesneden paprika en champignons toe en bak dit 3 minuten mee. Laat het overtollige vocht na het bakken uitlekken en zet de pan opzij.
  3. Verwarm in een steelpannetje boven een laag vuur de diepvries spinazie, totdat het warm is. Pak dan nog een koekenpan en voeg een el boter toe. Verwarm de boter en leg de slavinken in de pan. Bak de slavinken boven een laag vuur in ca. 20 minuten gaar.
  4. Pak dan nog een koekenpan en wok hierin de bloemkoolrijst in 2-3 minuten gaar. Kruid de rijst met een beetje zout en peper. Pak nu de pan met de spinazie en laat het overtollige vocht uitlekken. Voeg de spinazie toe aan de pan met de bloemkoolrijst en roer dit goed door elkaar.
  5. Voeg dan het bloemkool en spinazie mengsel toe aan het gehakt en roer dit goed door elkaar. Snijd de tomaten in plakjes en haal de slavinken als ze gaar zijn uit de pan. Snijd dan ook slavinken in plakjes.
  6. Maak nu de kaassaus in een steelpannetje. Voeg hiervoor de kookroom, roomkaas en boter toe aan het pannetje. Verwarm dit al roerend boven een laag vuur, totdat alles is gesmolten. Voeg de geraspte cheddar toe en breng op smaak met mosterd, zout en peper. Roer goed en zet opzij.
  7. Pak nu de ovenschotel erbij en schep de helft van het gehaktmengsel op de bodem. Verdeel daarover de helft van de plakjes tomaat en slavink. Giet hier een beetje kaassaus overheen en bestrooi met geraspte kaas.
  8. Herhaal de bovenstaande stap totdat je ingredienten op zijn. Bak de ovenschotel 15-20 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de kaas goudbruin is. Verdeel de schotel na het bakken in vier porties. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de schotel
  • Calorieën: 682
  • Vetten: 49,8
  • Koolhydraten: 11,6
  • Vezels: 6,3
  • Eiwitten: 43,7
Spinazieschotel met sla en kaassaus.

14 Reacties

  1. Hallo,
    Heb deze vanavond gemaakt,hij was heerlijk.

  2. Heerlijke schotel. Met vier man van gegeten en iedereen heeft gesmuld. Bij ons thuis zijn ze geen fan van (te)veel groente, maar ik heb niemand horen klagen. Voor herhaling vatbaar dus!

  3. Dit heeft heerlijk gesmaakt! We hebben er 2 dagen van gegeten met 3 personen. De tweede dag was nog lekkerder omdat het allemaal wat vaster was geworden. Een groot succes met zoveel groente zelfs voor de puberzoon!

  4. Hoi Quint,
    Dank je wel voor je collectie heerlijke en gezonde koolhydraatarme gerechten! Zo’n verademing in vergelijking met Amerikaanse sites, die gerechten verzuipen meestal in spek en kaas… Nogmaals bedankt dus!

    • Hi Joyce,

      Bedankt voor je leuke reactie. We proberen zoveel mogelijk koolhydraatarme recepten met veel groente op onze site te delen. De Amerikanen zijn vaak wat royaler met spek en kaas. Zulke recepten delen wij ook af en toe op onze site, maar niet te vaak :).

      Groetjes,

      Quint

  5. Positieve reacties lees ik, helaas vond ik het wat minder. Ik vond zelf de kaassaus niet lekker maar verder qua groenten volop natuurlijk en hier echte vleeseters dus de slavinken maakten het gerecht nog goed.

  6. Wij vonden het erg lekker, hadden nog wat meer kruiden in gemogen. Alleen de kok was minder blij, best veel werk en veel afwas met al die (grote) pannen! Om die reden helaas niet voor herhaling vatbaar.

  7. Lekker, zelfs de kids vonden het top! Wel een hoop werk en pannen… vandaar ook hier alleen in de herhaling in een weekend ofzo…

  8. De spinazie uit de vriezer…is dat blad of fijn gehakt?

  9. Het was gewoon super lekker. Goede structuur, zag er goed uit, rook goed en smaakte verrassend lekker. We hadden wat over, maar ook als kliekje was het nog goed eetbaar. Een aanrader die op mijn vaste lijstje is gekomen!

  10. Ons favoriete gerecht! Heerlijk!!

  11. Beste Quint, ga dit gerecht zeker uitproberen. Heb alleen 1 vraagje, je mag spinazie toch niet na bereiding nogmaals opwarmen. Ik hoor het graag van je. Groetjes, Sandra

    • Hi Sandra,

      Bedankt voor je berichtje. Je kunt spinazie veilig opnieuw opwarmen. De restjes moet je snel laten afkoelen en binnen 2 dagen opeten. Lees hier meer over in het artikel van het voedingscentrum.

      Gr,

      Quint

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*