Ingrediënten
Schaal
Ovenschotel:
- 250 gr champignons
- 1 ui
- 1 rode paprika
- 2 tomaten
- 1 teentje knoflook
- 1 el boter
- 3 slavinken
- 350 gr diepvries of verse spinazie
- olie of boter (voor ui fruiten)
- 300 gr mager rundergehakt
- 400 gr bloemkoolrijst
- 50 geraspte kaas voor ovengratin
- zout en peper naar smaak
- optioneel: chilipoeder en knoflookpoeder
Kaassaus:
- 200 ml kookroom
- 50 gr roomkaas
- 2 el boter
- 50 gr geraspte cheddar kaas
- 1/2 tl mosterd
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Voorbereiding. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de champignons, ui, paprika en tomaten in stukjes. Pers de knoflook en zet opzij.
- Slavinken en spinazie. Zet de slavinken op in een koekenpan met een beetje boter of olie. Laat ze 20 minuten op laag vuur garen met een deksel op de pan. Draai regelmatig.
- Verwarm tegelijkertijd in een steelpan de diepvries- of verse spinazie op laag vuur tot deze geslonken is. Laat daarna uitlekken in een vergiet of zeef.
- Gehakt en groente bakken. Verhit olie in een grote hapjespan. Fruit de ui en knoflook 1-2 minuten tot glazig. Voeg het gehakt toe, bak rul, en breng op smaak met zout, peper, chilipoeder en/of knoflookpoeder.
- Voeg de paprika en champignons toe en bak nog 3-4 minuten mee. Laat daarna uitlekken in een zeef of vergiet.
- Bloemkoolrijst + spinazie.In dezelfde pan van de spinazie: voeg eventueel wat olie toe en bak de bloemkoolrijst 2-3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de uitgelekte spinazie toe aan de bloemkoolrijst, breng op smaak met zout en peper, en roer goed door.
- Voeg het bloemkool/spinazie-mengsel toe aan het gehaktmengsel in de hapjes en meng goed door elkaar.
- Kaassaus. Maak ondertussen de saus: doe kookroom, roomkaas en boter in een steelpan. Verwarm op laag vuur tot alles gesmolten is. Voeg de cheddar, mosterd, zout en peper toe. Roer glad en zet opzij.
- Ovenschotel samenstellen. Snijd de gare slavinken in plakjes. Verdeel de helft van het gehaktmengsel over de bodem van een ovenschaal. Leg hierop de helft van de tomaat en slavink. Giet er wat kaassaus over, en bestrooi met geraspte kaas. Herhaal deze lagen nog een keer met de rest van de ingrediënten.
- Bak de schotel 15-20 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is. Verdeel in 4 porties en genieten maar!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1/4 van de schotel
- Calorieën: 682
- Vetten: 49,8
- Koolhydraten: 11,6
- Vezels: 6,3
- Eiwitten: 43,7