Een ovenschotel met spruitjes, bacon, room en geraspte kaas

Ovenschotel met spruitjes en bacon

Het is inmiddels november en dat betekent dat het spruitjesseizoen weer is aangebroken! Spruitjes zijn doorgaans het hele jaar verkrijgbaar, maar het echte spruitjesseizoen loopt vanaf oktober tot eind maart. Tijdens deze periode kun je spruitjes vaak voor een voordelige prijs bij de groenteboer of supermarkt kopen. Wij trappen het spruitjesseizoen af met een heerlijke spruitjes ovenschotel. Deze klassieke ovenschotel met spruitjes, bacon, room en geraspte kaas is lekker, gezond en super makkelijk om te maken. Een portie bevat slechts 10,6 gr koolhydraten. Deze ovenschotel met spruitjes en bacon is dus ook geschikt om te eten als je een koolhydraatarm dieet volgt!

Serveertips:
Je kunt deze ovenschotel met spruitjes en bacon eventueel serveren met een portie bloemkoolpuree en een zelfgemaakte gehaktbal. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme voorgerechten en hoofdgerechten. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie te plaatsen.

Print
Een ovenschotel met spruitjes, bacon, room en geraspte kaas

Ovenschotel met spruitjes en bacon

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 40
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediƫnten

  • 500 gr spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
  • 120 gr bacon of spekreepjes
  • 200 ml kookroom
  • 2 sjalotten, fijngesneden
  • 2 el boter
  • 1/2 tl cayennepeper
  • zout en peper naar smaak
  • 70 gr geraspte kaas voor ovengratin
  • 20 gr geraspte parmezaanse kaas

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Bak vervolgens in een grote koekenpan boven een middelhoog vuur de plakjes bacon binnen 4-6 minuten knapperig. Haal de plakjes na het bacon uit de pan en leg ze op een stuk keukenpapier en dep het overtollige vet eraf. Snijd de plakjes dan in kleine blokjes.
  2. Verwarm in dezelfde koekenpan 2 el boter en fruit hierin de fijngesneden sjalotten totdat de ui begint te verkleuren, ongeveer 2-3 minuten. Voeg de gehalveerde spruitjes toe en en bak dit al roerend 6-8 minuten mee. Breng de spruitjes op smaak met zout, peper en cayennepeper. Voeg dan de kookroom toe en laat de spruitjes 3-4 minuten in de kookroom sudderen boven een laag vuur.
  3. Roer na het sudderen de gebakken bacon door de spruitjes en giet de inhoud van de pan in een ovenschotel. Bestrooi de ovenschotel met geraspte kaas voor ovengratin en parmezaanse kaas. Bak de ovenschotel 12-15 minuten in de voorverwarmde oven. Verdeel na het bakken in 4 porties en genieten maar!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de schotel
  • CalorieĆ«n: 340
  • Vetten: 23,6
  • Koolhydraten: 10,6
  • Eiwitten: 17,6

1 reactie

  1. Chrisje D

    Ondanks dat ik persoonlijk geen spruiten lust, deze schotel gemaakt voor mijn man en zoon. Ze vonden het overheerlijk en ik moet bekennen dat ik ook een 2e ( kleine) portie genomen heb.
    Zelfs mijn moeder is overstag gegaan šŸ¤£
    Wel heb ik de spruiten eerst een dikke 10 minuten geblancheerd omdat ik bang was dat ze anders nog teveel beet zouden hebben …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*