Een ovenschotel met spruitjes, bacon, room en geraspte kaas

Ovenschotel met spruitjes en bacon

Het is inmiddels november en dat betekent dat het spruitjesseizoen weer is aangebroken! Spruitjes zijn doorgaans het hele jaar verkrijgbaar, maar het echte spruitjesseizoen loopt vanaf oktober tot eind maart. Tijdens deze periode kun je spruitjes vaak voor een voordelige prijs bij de groenteboer of supermarkt kopen. Wij trappen het spruitjesseizoen af met een heerlijke spruitjes ovenschotel. Deze klassieke ovenschotel met spruitjes, bacon, room en geraspte kaas is lekker, gezond en super makkelijk om te maken. Een portie bevat slechts 10,6 gr koolhydraten. Deze ovenschotel met spruitjes en bacon is dus ook geschikt om te eten als je een koolhydraatarm dieet volgt!

Serveertips:
Je kunt deze ovenschotel met spruitjes en bacon eventueel serveren met een portie bloemkoolpuree en een zelfgemaakte gehaktbal. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme voorgerechten en hoofdgerechten. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie te plaatsen.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Een ovenschotel met spruitjes, bacon, room en geraspte kaas

Ovenschotel met spruitjes en bacon

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4.9 sterren uit 23 review(s)
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 40
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlands

Ingrediënten

Schaal
  • 500 gr spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
  • 120 gr bacon of spekreepjes
  • 200 ml kookroom
  • 2 sjalotten, fijngesneden
  • 2 el boter
  • 1/2 tl cayennepeper
  • zout en peper naar smaak
  • 70 gr geraspte kaas voor ovengratin
  • 20 gr geraspte parmezaanse kaas

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Bak vervolgens in een grote koekenpan boven een middelhoog vuur de plakjes bacon binnen 4-6 minuten knapperig. Haal de plakjes na het bacon uit de pan en leg ze op een stuk keukenpapier en dep het overtollige vet eraf. Snijd de plakjes dan in kleine blokjes.
  2. Verwarm in dezelfde koekenpan 2 el boter en fruit hierin de fijngesneden sjalotten totdat de ui begint te verkleuren, ongeveer 2-3 minuten. Voeg de gehalveerde spruitjes toe en en bak dit al roerend 6-8 minuten mee. Breng de spruitjes op smaak met zout, peper en cayennepeper. Voeg dan de kookroom toe en laat de spruitjes 3-4 minuten in de kookroom sudderen boven een laag vuur.
  3. Roer na het sudderen de gebakken bacon door de spruitjes en giet de inhoud van de pan in een ovenschotel. Bestrooi de ovenschotel met geraspte kaas voor ovengratin en parmezaanse kaas. Bak de ovenschotel 12-15 minuten in de voorverwarmde oven. Verdeel na het bakken in 4 porties en genieten maar!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de schotel
  • Calorieën: 340
  • Vetten: 23,6
  • Koolhydraten: 10,6
  • Eiwitten: 17,6
Een ovenschotel met spruitjes, bacon, room en geraspte kaas

32 Reacties

  1. super lekker ,een echte aanrader. ik heb magere kookroom en magere spekblokjes gebruikt en met wat bloemkoolrijst heerlijk . de gaartijd klopt wel niet toen ik het voor de 1 ste keer eens had gemaakt.nu voor de 2 de keer heb ik mijn
    spruitjes 6 min gestoomd ,dan vervolgens dezelfde baktijden toegepast






    Reageer
  2. Ik heb de diepvries bloemkool, diepvries spruitjes en de knolselderij in aparte bakjes tegelijkertijd in mijn Ninja pressure-cooker gegaard. Het was erg lekker maar veel te weinig voor 4 personen.






    Reageer
  3. Geen boter gebruikt maar de ui en spruitjes in het spekvet gebakken. Kon het niet nalaten een teen geperste knoflook erbij te doen. Heerlijk. 2 porties is 585 calorieën.






    Reageer
  4. Net als veel anderen houd ik niet van spruitjes. Toch wilde ik het proberen en ik moet zeggen: een heerlijk recept! In plaats van bacon heb ik gekozen voor vegetarische spekjes en ik heb een rode paprika, in stukjes, toegevoegd.
    Bedankt!






    Reageer
  5. Heerlijk!!!
    Heb alleen de cayennepeper vervangen door nootmuskaat.
    Ik ga dit zeker nog veel vaker maken!






    Reageer
  6. Dit was de eerste x in mijn leven dat ik spruitjes had gegeten en ik heb genoten😋, heerlijk was het!!!
    Spruitjes welkom in onze family!😁😁😁






    Reageer
  7. Gerrie Van den Akker

    In 59 jaar nooit geen spruitjes willen eten !
    Nadat ik hier in meerdere reactie’s had gelezen dat het met deze ovenschotel een ander verhaal was, durfde ik me er aan te wagen en … vond ik het in één woord… GEWELDIG !!!
    Had ‘t wel extra pittig gemaakt met cayennepeper, iets sambal en kerriepoeder.
    Ook m’n man vond ‘t erg lekker. Dit gaan we vaker eten.

    Reageer
  8. Heerlijk heb er nog wat kerrie poeder doorheen gedaan






    Reageer
  9. Heerlijk was het, spekjes gebruikt ipv bacon en chilipoeder ipv cayennepeper. Voordat het de ovenschaal in ging nog wat kleine tomaatjes toegevoegd. Voor heel wat herhalingen vatbaar.






    Reageer
  10. Heerlijk! En dat voor iemand die normaal een gruwelijke hekel had aan spruiten.
    Aankomende vrijdag komt mijn zus eten, die gruwelt normaal van spruiten.
    Ben benieuwd wat ze ervan vindt.






    Reageer
  11. Vandaag gemaakt met spekblokjes was heel lekker.
    I.p.v. Cayenne heb ik chilipoeder gebruikt






    Reageer
  12. Totale verassing.
    Ik en mijn vrouw zijn niet gek op spruitjes maar dit is voor herhaling vatbaar.
    In plaats van spekjes heb ik pangafilet gebruikt daar en tegen.
    Lekker recept dat zeer zeker.






    Reageer
  13. Heerlijk wat verrassend






    Reageer
  14. Dit recept is een blijvertje! Heerlijk 🙂 Morgen witlof op het menu dus ga even op zoek tussen de recepten :p






    Reageer
  15. Heerlijk gegeten,heb ervan genoten.Ik had grote spuiten,dus in vieren gesneden ipv twee.Voor de pittigheid een theelepel Sambal toegevoegd.






    Reageer
  16. Super recept. Dit keer was mijn cayenne peper en slagroom op. Heb vervolgens een dikke lepel sambal manis door creme fraiche geroerd als alternatief. Bleek óók heel lekker:-D






    Reageer
    • Was al gek op spruitjes, maar dit is wel echt top. Heb meteen voor 2 dagen gemaakt. Heb er ipv peper tijm over gedaan en crème fraiche ipv room. Echt heerlijk!!






      Reageer
  17. We hebben vanavond gesmuld van de spruiten! Bedankt voor het recept.






    Reageer
  18. Echt super lekker 🤤 heb al een hele waslijst staan met andere recepten van je om te proberen😍






    Reageer
  19. Heerlijk dit, zelf doe ik er nog kastanje champignons bij en gerookte paprika kruiden. Heerlijk. In plaats van kookroom gebruik ik crème fraiche

    Reageer
  20. Wat een heerlijk recept…lust nog wel een portie.😘😘

    Reageer
  21. Heerlijk dit spruitjesgerecht. Dit zal de komende winter regelmatig op tafel staan.

    Reageer
  22. Heerlijk gegeten. Wel met roomkaas in plaats van boter gemaakt.
    Dit gerecht is een blijvertje!






    Reageer
  23. Heerlijk recept maar doe er wel ook champions bij 🙂
    Zelfs na invriezen smaakt het toch nog heerlijk!

    Reageer
  24. Wat een geweldig recept (h)eerlijk

    Reageer
  25. Zoooooooo hey dit is lekker!
    Voor het eerst spruitjes klaar gemaakt en zeker voor herhaling vatbaar!
    Heb wel bij gebrek aan kookroom….slagroom gebruikt🥴

    Reageer
  26. Een heerlijk recept. Ben benieuwd naar je andere recepten






    Reageer
  27. Ik heb dit recept al een paar keer gemaakt, wij vinden het heerlijk






    Reageer
  28. Wat een lekker recept is dit. Hebben dit nu 2 x gegeten en is echt een blijver






    Reageer
  29. Bijzonder geslaagd en lekker. Ook dit recept bewaren we voor een volgende keer.






    Reageer
  30. Heerlijk weer, wat ben ik dankbaar voor jouw recepten!! Er gaat geen keer voorbij of het smaakt zo goed dat ik op moet passen dat ik niet meer dan 1 portie eet. Dank je wel Quint!!

    Reageer
  31. Ondanks dat ik persoonlijk geen spruiten lust, deze schotel gemaakt voor mijn man en zoon. Ze vonden het overheerlijk en ik moet bekennen dat ik ook een 2e ( kleine) portie genomen heb.
    Zelfs mijn moeder is overstag gegaan 🤣
    Wel heb ik de spruiten eerst een dikke 10 minuten geblancheerd omdat ik bang was dat ze anders nog teveel beet zouden hebben …

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*