Print
Een ovenschotel met spruitjes, bacon, room en geraspte kaas

Ovenschotel met spruitjes en bacon

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 40
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingredi├źnten

  • 500 gr spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
  • 120 gr bacon of spekreepjes
  • 200 ml kookroom
  • 2 sjalotten, fijngesneden
  • 2 el boter
  • 1/2 tl cayennepeper
  • zout en peper naar smaak
  • 70 gr geraspte kaas voor ovengratin
  • 20 gr geraspte parmezaanse kaas

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Bak vervolgens in een grote koekenpan boven een middelhoog vuur de plakjes bacon binnen 4-6 minuten knapperig. Haal de plakjes na het bacon uit de pan en leg ze op een stuk keukenpapier en dep het overtollige vet eraf. Snijd de plakjes dan in kleine blokjes.
  2. Verwarm in dezelfde koekenpan 2 el boter en fruit hierin de fijngesneden sjalotten totdat de ui begint te verkleuren, ongeveer 2-3 minuten. Voeg de gehalveerde spruitjes toe en en bak dit al roerend 6-8 minuten mee. Breng de spruitjes op smaak met zout, peper en cayennepeper. Voeg dan de kookroom toe en laat de spruitjes 3-4 minuten in de kookroom sudderen boven een laag vuur.
  3. Roer na het sudderen de gebakken bacon door de spruitjes en giet de inhoud van de pan in een ovenschotel. Bestrooi de ovenschotel met geraspte kaas voor ovengratin en parmezaanse kaas. Bak de ovenschotel 12-15 minuten in de voorverwarmde oven. Verdeel na het bakken in 4 porties en genieten maar!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de schotel
  • Calorie├źn: 340
  • Vetten: 23,6
  • Koolhydraten: 10,6
  • Eiwitten: 17,6
Copy link