Ovenschotel met witte kool, gehakt en tomatensaus.

Ovenschotel met witte kool en gehakt

Vandaag heb ik deze heerlijke koolhydraatarme ovenschotel met witte kool, gehakt en tomatensaus gemaakt. Dit gerecht is een koolhydraatarm alternatief voor gevulde koolrolletjes. Deze rolletjes maakten wij vroeger vaak door spitskool bladeren te vullen met gehakt en rijst en dit af te bakken in de oven. In dit recept heb ik de rijst weggelaten en de spitskool vervanger door witte kool. De witte kool bladeren heb ik niet gevuld, maar fijngesneden en samen met het gehakt gebakken in tomatensaus. Met als resultaat een heerlijke, gezonde en goed vullende ovenschotel. Met dit recept maak je een heerlijke avondmaaltijd voor 4 personen. Je kunt ovenschotel eventueel serveren met een portie rucola of een slamelange.

Tips:
Kijk bij het kopen van een blikje tomatenblokjes goed naar de voedingswaarden op het etiket. De hoeveelheid koolhydraten kan namelijk per merk verschillen. Ik heb zelf de tomatenblokjes van het merk Mutti gebruikt. Deze tomatenblokjes bevatten slechts 3,7 gr koolhydraten per 100 gram. Je kunt de ovenschotel 2-3 dagen in de koelkast bewaren en eventueel later per portie in de magnetron of oven opwarmen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie te plaatsen. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme ovenschotel recepten.

Print
Ovenschotel met witte kool, gehakt en tomatensaus.

Ovenschotel met witte kool en gehakt

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 50
  • Totale tijd: 65
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Italiaans

Schaal

Ingrediënten

  • 1 witte kool (ca. 600 gr)
  • 500 gr mager rundergehakt
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 tl paprika
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 12 tl Italiaanse kruiden
  • 1 tl cayennepeper
  • zout naar smaak
  • 1 blikje tomatenblokjes (400 gr)
  • 100 gr geraspte mozzarella
  • optioneel: 1-2 stengels salade ui

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak de witte kool en verwijder de buitenste bladen. Snijd de kool doormidden en verwijder de kern. Snijd de kool vervolgens in kleine stukjes en doe de stukjes in een vergiet. Plaats het vergiet met de witte kool in de gootsteen en was de witte kool met koud water.
  2. Pak dan een pan en vul deze met een beetje water. Voeg de witte kool toe en breng aan de kook. Kook de witte kool 6-8 minuten beetgaar. Proef na het koken even of de witte kool zacht genoeg is. Giet de inhoud van de pan na het koken in het vergiet en laat goed uitlekken.
  3. Verwarm in een grote koekenpan een el olijfolie. Voeg de gesneden ui en geperste knoflook toe en fruit dit ca. 3 minuten boven een middelhoog vuur. Voeg dan het gehakt en bak dit al roerend gaar. Voeg dan de tomatenblokje en kruiden toe en laat dit boven een laag vuur ongeveer 10-15 minuten sudderen, totdat het meeste vocht is verdampt.
  4. Voeg dan de gekookte witte kool toe aan de pan en zet het vuur uit. Roer de witte kool m.b.v. een spatel door het gehakt. Proef even en voeg indien nodig meer zout en peper toe. Schep de inhoud van de pan dan in een ingevette ovenschotel en druk het goed aan. Bestrooi ten slotte met de geraspte mozzarella
  5. Bak de ovenschotel met witte kool en gehakt 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat na het bakken indien nodig het overtollige vocht uit de schotel voorzichtig uitlekken. Verdeel de schotel over vier borden en genieten maar!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de schotel
  • Calorieën: 425
  • Vetten: 25,2
  • Koolhydraten: 10,7
  • Vezels: 5,8
  • Eiwitten: 36,1

26 Reacties

  1. Tamara van mook

    Dit is wel ok. Niet super

    Reageer
  2. Staat hier vast op het programma. Aangezien we maar met twee personen zijn, verdeel ik het over twee ovenschalen. Lekker makkelijk, vraag me alleen af of het zo ook in de diepvries kan, hoeven we niet twee dagen achter elkaar hetzelfde te eten.

    Reageer
    • Hi Lies,

      Je kunt de schotel prima invriezen. Afgedekt in de vriezer blijft het gerecht zeker 2 maanden goed.

      Reageer
  3. Een heerlijk veelzijdig recept. Ik heb geen mozzarella gebruikt maar feta en ik heb olijven erbij gegeven. Zo krijgt je een Griekse touch.

    Reageer
  4. Heerlijk….

    Reageer
  5. Heerlijk alleen ook ik heb wat eigen inbreng eraan toevoegd , een beetje van lowcarb en een beetje van mezelf. Ik heb er nog wat gerookt paprikapoeder en wat uienpoeder eraan toegevoegd en ipv mozzarella ( want die had ik niet in huis) wat parmezaan erover gedaan, was heerlijk!

    Reageer
  6. Jammie jammie😋😋…..ook als vele andere met spitskool gemaakt en kipdijfilet ipv gehakt gebruikt. En nog wat extra geraspte kaas erbovenop gedaan omdat we zo van kaas houden😁

    Reageer
  7. Erg lekker. Met spitskool gemaakt ipv met witte kool. Omdat ik het alleen voor 1 persoon maakte geen blik tomatenblokjes gebruikt maar een grote tomaat in stukjes gesneden. Ook niet in de oven gedaan maar op het gas. De kaas op het laatst er doorheen geroerd. Bereidingswijze aangepast maar evengoed toppie 👍😍

    Reageer
  8. Echt een super lekkere ovenschotel. Wij deden er nog een klein beetje zure room bovenop. Dit recept wordt zeker een blijvertje.

    Reageer
  9. Heel lekker!

    Reageer
  10. Heerlijk! Zelfs 16-jarige puberdochter, geen makkelijke eter normaliter, heeft gesmuld!

    Reageer
  11. Het is heerlijk, heb witte kool gebruikt en onderin de oven schaal heb ik wat schijfjes zoete aardappel, (2 kleine) gelegd, dat is niet helemaal koolhydraat arm maar het zijn langzame koolhydraten dus volgens mij is het niet al te slecht.

    Reageer
  12. Keilekker!
    Mercikes!
    Groetjes

    Reageer
  13. Heerlijk recept! Makkelijk te maken en erg smakelijk. Meer dan genoeg voor 4 eters! We hebben nog wat over, dat neem ik met wat salade erbij voor de lunch morgen.

    Reageer
  14. Omdat ik liever spitskool eet heb ik het recept hiermee gemaakt. Geweldig wat lekker, zo blij met deze site.

    Reageer
  15. Als een Nederlandse woonachtig in Amerika sinds 1981, zijn tradities voor mij belangrijk! Zo Woensdag is altijd gehaktdag! Ik probeer altijd recepten te vinden anders dan gehaktballen. Zo vandaag vond ik dit recept, had witte kool en alle andere ingrediënten!
    Weet niet of kruiden anders zijn hier, ik gebruikte maar 1/2 tl cayennepeper en het was “spicy”, erg heet! Maar oh zo lekker, en ga dit absoluut toevoegen aan mijn woensdag gehaktdag recepten. Zo gemakkelijk te maken, en miste de carbs helemaal niet. Met een salade on the side, een fantastische maaltijd! YUM!!!

    Reageer
  16. Tip: tomatenblokjes van de plus hebben maar 3 gram koolhydraten per 100 gram!

    Reageer
  17. Ik heb dit wat anders klaargemaakt eerst kleine balletjes gehakt in de Airfryer voor 8 min: daar doe ik ook vele andere gerechten in verder hetzelfde gekruid en toen in de tomatensaus in laten dikken met wat eerder de witte kool erbij kon die vast bijna beet gaar worden toen in de oven gedaan met de kaas erop lekker hoor!! Ook niet te nat dus👍

    Reageer
  18. Wat was dit lekker. Gelukkig is er nog een portie over.
    Bedankt voor het recept.

    Reageer
  19. Wauw wat is dit lekker….Heb t met witte kool gemaakt is voor 4 pers maar ik ben de enige die t eet , dus kan 3 dagen vooruit.

    Reageer
  20. Met 2 personen hebben we ervan gesmuld! Ik heb de kool in mijn stoompan gestoomd, zodat nog meer vitamines er in blijven en ik er nog minder werk aan had. Een blijvertje!

    Reageer
  21. Hier ook gemaakt met spitskool. Wel de hoeveelheid kool flink verhoogd (1200 gram) om er met 4 grote eters en een kleine van te eten. Gehakt gelijk gehouden, maar wel twee blikjes tomatenblokjes. Ging helemaal op! Lekker snel recept.

    Reageer
    • Vandaag dit recept gemaakt met een eigen twist. Gestoofde spitskool gebruikt en wat andere kruiden. De laatste minuten wat geraspte belegen kaas erover gedaan. Het was heel lekker!

      Reageer
    • In één woord HEERLIJK.
      Dank voor dit recept.

      Reageer
  22. Zojuist gegeten met spitskool, lekker!

    Reageer
  23. Ik had dit recept met spitskool gemaakt i.p.v. witte kool, maar oh, wat was hij heerlijk!!!
    Heb het recept geprint en zal hem zeker vaker maken.

    Quint, bedankt voor deze!

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*