Ovenschotel met witte kool, gehakt en tomatensaus.

Ovenschotel met witte kool en gehakt

Vandaag heb ik deze heerlijke koolhydraatarme ovenschotel met witte kool, gehakt en tomatensaus gemaakt. Dit gerecht is een koolhydraatarm alternatief voor gevulde koolrolletjes. Deze rolletjes maakten wij vroeger vaak door spitskool bladeren te vullen met gehakt en rijst en dit af te bakken in de oven. In dit recept heb ik de rijst weggelaten en de spitskool vervanger door witte kool. De witte kool bladeren heb ik niet gevuld, maar fijngesneden en samen met het gehakt gebakken in tomatensaus. Met als resultaat een heerlijke, gezonde en goed vullende ovenschotel. Met dit recept maak je een heerlijke avondmaaltijd voor 4 personen. Je kunt ovenschotel eventueel serveren met een portie rucola of een slamelange.

Tips:
Kijk bij het kopen van een blikje tomatenblokjes goed naar de voedingswaarden op het etiket. De hoeveelheid koolhydraten kan namelijk per merk verschillen. Ik heb zelf de tomatenblokjes van het merk Mutti gebruikt. Deze tomatenblokjes bevatten slechts 3,7 gr koolhydraten per 100 gram. Je kunt de ovenschotel 2-3 dagen in de koelkast bewaren en eventueel later per portie in de magnetron of oven opwarmen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie te plaatsen. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme ovenschotel recepten.

Print
Ovenschotel met witte kool, gehakt en tomatensaus.

Ovenschotel met witte kool en gehakt

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 50
  • Totale tijd: 65
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Italiaans

Schaal

Ingrediënten

  • 1 witte kool (ca. 600 gr)
  • 500 gr mager rundergehakt
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 tl paprika
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 12 tl Italiaanse kruiden
  • 1 tl cayennepeper
  • zout naar smaak
  • 1 blikje tomatenblokjes (400 gr)
  • 100 gr geraspte mozzarella
  • optioneel: 1-2 stengels salade ui

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak de witte kool en verwijder de buitenste bladen. Snijd de kool doormidden en verwijder de kern. Snijd de kool vervolgens in kleine stukjes en doe de stukjes in een vergiet. Plaats het vergiet met de witte kool in de gootsteen en was de witte kool met koud water.
  2. Pak dan een pan en vul deze met een beetje water. Voeg de witte kool toe en breng aan de kook. Kook de witte kool 6-8 minuten beetgaar. Proef na het koken even of de witte kool zacht genoeg is. Giet de inhoud van de pan na het koken in het vergiet en laat goed uitlekken.
  3. Verwarm in een grote koekenpan een el olijfolie. Voeg de gesneden ui en geperste knoflook toe en fruit dit ca. 3 minuten boven een middelhoog vuur. Voeg dan het gehakt en bak dit al roerend gaar. Voeg dan de tomatenblokje en kruiden toe en laat dit boven een laag vuur ongeveer 10-15 minuten sudderen, totdat het meeste vocht is verdampt.
  4. Voeg dan de gekookte witte kool toe aan de pan en zet het vuur uit. Roer de witte kool m.b.v. een spatel door het gehakt. Proef even en voeg indien nodig meer zout en peper toe. Schep de inhoud van de pan dan in een ingevette ovenschotel en druk het goed aan. Bestrooi ten slotte met de geraspte mozzarella
  5. Bak de ovenschotel met witte kool en gehakt 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat na het bakken indien nodig het overtollige vocht uit de schotel voorzichtig uitlekken. Verdeel de schotel over vier borden en genieten maar!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de schotel
  • Calorieën: 425
  • Vetten: 25,2
  • Koolhydraten: 10,7
  • Vezels: 5,8
  • Eiwitten: 36,1

2 Reacties

  1. Piet Brouwer

    Ik had dit recept met spitskool gemaakt i.p.v. witte kool, maar oh, wat was hij heerlijk!!!
    Heb het recept geprint en zal hem zeker vaker maken.

    Quint, bedankt voor deze!

  2. Zojuist gegeten met spitskool, lekker!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*