Paksoistamppot met gehaktballetjes.

Paksoistamppot met gehaktballetjes

Een koolhydraatarme stamppot met een Oosters tintje! In dit recept maken we met paksoi en kruiden uit de Oosterse keuken een heerlijk Hollands stamppotje. Paksoi is een Chinese kool afkomstig uit Azië. Paksoi is een groente die snel gaar is, maar ook rauw gegeten worden. De kool is krokant en erg lekker in combinatie met knolselderijpuree. We maken stamppot af met kleine gehaktballetjes. Deze brengen we op smaak met Oosterse kruiden en wat sojasaus. Kortom, een lekkere, makkelijk en gezonde koolhydraatarme avondmaaltijd!

Paksoi als groente in een stamppot

Paksoi is het hele jaar verkrijgbaar en kan op allerlei manier bereid worden. Paksoi heeft een frisse smaak met een pittig tintje. Je kunt de paksoi inclusief de bladeren eten. In dit gerecht roerbakken we de paksoi eerst voordat we het aan de puree toevoegen. Je kunt paksoi ook rauw toevoegen, maar dan is de paksoi harder en steviger van structuur.

De paksoi combineren we met een puree van knolselderij. De puree kun je in principe van alle knollen maken die passen in een koolhydraatarm dieet. Je kunt bijvoorbeeld koolraap, koolrabi of zelfs pastinaak gebruiken. De pastinaak is ten opzichte van de de rest hoger in koolhydraten. Maak hier voor jezelf de keuze in die bij jou past.

Oosterse gehaktballetjes maken

Voor de eiwitten kiezen we in dit gerecht voor de oud Hollandse gehaktbal, maar dan in Oosters jasje. We mengen het gehakt met kruiden die vooral in de Oosterse keuken gebruikt worden. Denk hierbij aan laos, gember, chili en sojasaus. We maken van het gehakt meerdere kleine balletjes, maar je kunt er ook 2-3 grote van maken.

Variatietips

Voor deze stamppot maken we een sausje van gember en kokosmelk. Je kunt in plaats van dit sausje ook een jus maken. Doe dan wat extra boter en een scheutje water bij de gehaktballetjes in de pan. Doe dit pas als de gehaktballetjes gaar zijn. Je kunt hier ook nog een scheutje sojasaus bij doen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner recepten!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Paksoistamppot met gehaktballetjes.

Paksoistamppot met gehaktballetjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4.4 sterren uit 7 review(s)
  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 45
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlands

Ingrediënten

Schaal

Gehaktballetjes

  • 350 gr rundergehakt
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1 tl gemberpoeder of 5 cm verse gember
  • 1 tl laospoeder (optioneel)
  • zout en peper naar smaak
  • 1 el sojasaus
  • 1 teentje knoflook

Stamppot

  • 1 knolselderij
  • snufje zout
  • 1 teentje knoflook
  • 1 paksoi (groot)
  • 2 el olijfolie
  • roomboter (optioneel)
  • 20 gr rucola (optioneel)

Saus

  • 20 ml sojasaus
  • 20 ml kokosmelk
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 1/2 tl gemberpoeder of 3 cm verse gember
  • koriander (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Meng het gehakt met de kruiden en de sojasaus. Pers vervolgens een teentje knoflook en voeg dit toe aan het gehakt. Kneed goed en vorm er kleine balletjes van.
  2. Schil de knolselderij en snijd in kleine blokjes. Breng een pan met water aan de kook en voeg de knolselderij toe. Kook de knolselderij in ca. 20 minuten beetgaar.
  3. Maak ondertussen de paksoi schoon en snijd een stukje van de onderkant eraf. Snijd de paksoi in grove stukken en het teentje knoflook fijn. Verwarm een eetlepel olijfolie in een wokpan of koekenpan en fruit hierin de knoflook. Voeg de paksoi toe en roerbak deze in ca. 3 minuten beetgaar.
  4. Haal de paksoi uit de pan en voeg wat extra olie of boter toe aan dezelfde pan. Voeg de gehaktballetjes toe aan de pan en bak deze in ca. 10 minuten goudbruin en gaar.
  5. Giet ondertussen de knolselderij af en voeg wat peper en zout toe. Pureer met een stamper of staafmixer tot een gladde puree. Voeg de paksoi en rucola toe en meng goed. Zet terug op laag vuur en schep een paar keer om zodat het geheel goed warm is.
  6. Maak ondertussen de saus door kokosmelk met sojasaus te mengen. Voeg de kruiden toe aan de saus en roer nog eens goed. Je kunt ook jus maken door wat boter en water toe te voegen aan de gehaktballetjes.
  7. Verdeel de stamppot over de borden. Verdeel de gehaktballetjes en schenk er wat saus of jus overheen. Garneer met extra chilivlokken en eventueel wat koriander.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van de stamppot)
  • Calorieën: 612
  • Vetten: 41,3
  • Koolhydraten: 13,1
  • Vezels: 11,2
  • Eiwitten: 36,1
Paksoistamppot met gehaktballetjes.

8 Reacties

  1. Vandaag het eerste recept van de weekmenu’s klaargemaakt, en was meteen een succes. Zelfs mijn man vond het lekker. Gaan we zeker vaker maken.






    Reageer
  2. Annemieke Coolen

    Low Carb gekookt voor mijn ouders, beiden 80’ers. Iedereen vond het lekker en dit recept is dus voor herhaling vatbaar! De saus maakt het gerecht compleet. De stamppot was “eerlijk delen” met 3, maar op zich genoeg. Ik had daar wel 500gr. gehaktballetjes bij…






    Reageer
  3. Deze is favoriet bij ons thuis!
    Echt heel lekker, en vult goed.






    Reageer
  4. Een heerlijk en makkelijk recept dat ik zeker vaker ga maken. ook ik heb geen rucola maar wel extra paksoy gebruikt.

    Reageer
  5. De gehaktballen waren ok maar de stamppot was echt niet lekker. Jammer!






    Reageer
  6. smaakt heerlijk ik heb ook meer paksoi gebruikt anders blijft er zo weinig over.






    Reageer
  7. Echt een heerlijk recept! Ga dit zeker vaker maken. Heb ipv de rucola extra paksoi toegevoegd.






    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*