Pizza ovenschotel met gehakt, salami en ham.

Pizza ovenschotel

Al van kleins af aan is pizza mijn lievelingseten. Voor een zelfgemaakte (koolhydraatarme) pizza mag je me zelfs s’ nachts wakker maken. Toen ik begon met het koolhydraatarm dieet mistte ik pizza dan ook het meest. Ik ben daarom snel op zoek gegaan naar koolhydraatarme alternatieven. De lekkerste koolhydraatarme pizza recepten heb ik op de site geplaatst: de bloemkoolpizza en fathead pizza. Laatst probeerde ik een iets gezonder alternatief: een pizza zonder bodem, oftewel een pizza ovenschotel! Deze heerlijke ovenschotel heb ik gemaakt met mijn favoriete pizza toppings. Door de tomatensaus, pepperoni, gehakt, ham en mozzarella smaakt het echt naar pizza! Een portie van deze ovenschotel bevat slechts 8,5 gr koolhydraten. Je kunt dus ook met dit gerecht dineren als je een streng koolhydraatarm of keto dieet volgt!

Tips:
Zorg ervoor dat je de groente toppings na het roosteren goed droogdept. Als je dit niet doet wordt de ovenschotel te waterig. Verder kun je dit recept naar wens aanvullen of veranderen door je eigen favoriete pizza toppings toe te voegen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden. Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie te plaatsen. Eet smakelijk!

Print
Pizza ovenschotel met gehakt, salami en ham.

Pizza ovenschotel

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 45
  • Totale tijd: 50
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Italiaans

Schaal

Ingrediënten

  • 400 gr bloemkoolroosjes
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 500 gr mager rundergehakt
  • 250 gr champignons, in plakjes gesneden
  • 1 groene paprika, in stukjes gesneden
  • 50 gr pepperoni of salami
  • 50 gr plakjes ham
  • 120 gr geraspte mozzarella
  • 400 ml Mutti tomatenpulp of gezeefde tomaten
  • 25 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • paprikapoeder naar smaak
  • knoflookpoeder naar smaak

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Snijd op een snijplank de bloemkool in kleinere roosjes. Pak vervolgens een grote pan en vul deze met water. Voeg de bloemkoolroosjes toe aan de pan en breng aan de kook. Kook de bloemkool 6-8 minuten, beetgaar. Schenk de inhoud van de pan na het koken in een vergiet en laat het overtollige vocht goed uitlekken.
  2. Verwarm dan de oven voor op 200 graden en pak een grote koekenpan. Verwarm een el boter of olijfolie in de koekenpan en voeg de gesneden uien en knoflook toe. Bak dit 2-3 minuten, totdat de ui begint te verkleuren. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak dit gaar. Laat na het bakken het overtollige vocht uitlekken en schep het gehakt op een bord of in een kom.
  3. Verwarm in dezelfde pan weer een el olijfolie en voeg nu de champignons toe. Bak de champignons binnen 3-5 minuten gaar en giet het overtollige vocht uit de pan. Verspreid de groente (champignons, bloemkool en paprika) over een bakplaat en breng op smaak met zout, peper, paprikapoeder en knoflookpoeder. Rooster de groente 10-15 minuten in de voorverwarmde oven. Dep de groente na het roosteren met een keukenpapiertje droog.
  4. Meng vervolgens in een grote kom de geroosterde bloemkool, paprika, champignons en het gehakt. Pak dan een grote ovenschaal en vet deze in met een beetje boter of olie en verspreid het halve blikje Mutti tomatenpulp over de bodem.
  5. Voeg dan de helft van het gehaktmengsel toe aan de ovenschaal en schenk de overgebleven tomatenpulp hier overheen. Voeg dan een paar plakjes salami en ham toe aan de ovenschaal en bestrooi dit met de helft van de geraspte mozzarella. Herhaal deze stap totdat al je toppings op zijn.
  6. Verdeel ten slotte de overgebleven salami of pepperoni plakjes over bovenkant van de ovenschotel en bestrooi de bovenkant met de geraspte Parmezaanse kaas en Italiaanse kruiden.
  7. Bak de ovenschotel 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Verdeel in 4 porties en genieten maar!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van het geheel
  • Calorieën: 482
  • Vetten: 28,9
  • Koolhydraten: 8,5
  • Vezels: 4,0
  • Eiwitten: 42,1

17 Reacties

  1. super super lekker. vult prima.
    mooie combinatie van smaken lijkt ook echt op een pizza. top gerecht.

    Reageer
  2. Wat lekker!
    Vond het wel veel werk, koken, bakken, grillen etc. Maar de moeite waard. Terwijl de rest van het gezin pizza at, at ik dit. En had echt het idee qua smaken dat ik pizza gegeten had, maar veel vullender!

    Reageer
  3. Was lekker. Had geen bloemkool dus heb broccoli gebruikt. Smaakte ook prima. Het klinkt gek, maar ik wist niet wat roosteren was 🙂 en mijn oven kent het ook niet haha. Heb het op grillen gezet. Zie daar het voordeel niet van in. Volgende keer probeer ik het gewoon kort te bakken en doe ik er wat meer groente zoals courgette bij – heb geen ham gebruikt maar 120 gr salami – daar neem ik volgende keer een pittigere versie van. Dus al met al een lekker recept om op mijn eigen smaak te fine-tunen.

    Reageer
    • roosteren doe je door groente op hoge temperatuur met kruiden te laten garen. ze worden dan zacht van binnen en bruin gekleurd van buiten. er zit geen stand voor op je oven. ik wist t ook niet heb t opgezocht

      Reageer
  4. Heerlijk! Zeker voor herhaling vatbaar

    Reageer
  5. Dit is echt een fantastisch recept. We hebben er met het hele gezin van genoten. Het bereidstijd is wel echt langer dan 50 min. Ik heb heel hard doorgewerkt en ik was in een uur klaar.

    Reageer
  6. Vandaag deze schotel gemaakt. Ik vond hem heerlijk. Deze ga ik zeker vaker maken.

    Reageer
  7. Als ik het recept door 2 deel, vind ik de verhouding groente/vlees erg tegen elkaar afsteken. 200 gram rundergehakt is meer dan voldoende als je er salami en gekookte ham bij verwerkt. En met een half blikje tomatenblokjjes doe je niet veel in een ovenschaal. Ik ga het zeker nog een smaken, maar dan wel anders. Het voor-roosteren van de groenten vind ik totaal overbodig….

    Reageer
  8. Wow,dit was héérlijk!! De chorizo deed het hem ! Echt lekker. Beetje werk ,dat wel,maar het scheelde omdat ik bloemkoolrijst in de winkel kocht.

    Aanrader!!!! Bedankt!

    Reageer
  9. Heerlijk, gisteravond gemaakt en vandaag de restjes gegeten, zal zeker nog maken.

    Reageer
  10. Gisteren gemaakt. Super Lekker, is zeker een blijver maar aangezien mijn man van grote porties houdt zou ik er volgende keer nog wat meer groenten onder verwerken. Ik vond de vlees-groente verhouding iets te veel vlees( ik heb er de ham niet meer aan toegevoegd.
    Aangezien ik geen tomaten/koemelk kan verdragen heb ik er voor mij een sausje van gegrilde paprika en sjalotten bij gemaakt.

    Reageer
  11. Alex Van Rhoon

    Superlekker

    Reageer
  12. Vandaag gemaakt, met bloemkoolrijst in plaats van stukjes bloemkool (niet gekookt of gegrild). Erg lekker! Recept gehalveerd en wij hadden met zijn 2en meer dan genoeg. Mijn pizza-hart brak wel een beetje maar dan eten we op cheatday maar echte pizza!

    Reageer
  13. Vandaag deze heerlijke Ovenschotel gemaakt. Echt een aanrader.
    Dank je wel voor alle lekkere recepten.
    Groetjes Renate

    Reageer
    • Superlekker gegeten. Wél een paar aanpassingen gedaan; door het gehakt een zakje Italiaanse kruiden van Verstegen en een klein blikje tomatenpuree. De bloemkool alleen kort gekookt. In een appart pannetje twee rode puntpaprika’s en een halve courgette kort gebakken met wat Chilipoeder en Italiaanse kruiden. Dan de tomatensaus over de bloemkool met gehakt. Een bolletje mozzarella en daarna de paprika en courgette. Dan wat salami en sucuk en daarover de parmesaan kaas. Half uur in de oven en smullen maar!

      Reageer
  14. De ovenschotel was lekker ga ik zeker nog een keer maken

    Reageer
  15. Dit is gewoon goed! Leuk om te maken en heel lekker om op te eten, leuke reactie’s gekregen.Top, thanks.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*