Een quiche met pompoen, feta, spinazie en ui.

Pompoenquiche met feta

De herfst komt eraan! Dat betekent dat we weer kunnen genieten van heerlijke warme herfstgerechten. Vandaag heb ik een typisch herfstgerecht gemaakt, een pompoenquiche met feta. Het belangrijkste ingrediënt in deze quiche is de pompoen. Pompoen is het hele jaar in Nederland verkrijgbaar, maar in september en oktober worden de supermarkten gevuld met pompoenen uit eigen land en dat proef je. Verder heb ik heb de pompoenquiche op smaak gebracht met feta, ui en spinazie. Het resultaat: een warme quiche die heerlijk is om te eten op een donkere en stormachtige herfstdag.

Waarom pompoen?
Pompoen heeft een licht zoete smaak en een zachte structuur vergelijkbaar met die van aardappelen. Daarnaast bevat pompoen veel magnesium, kalium en zeer weinig koolhydraten, slechts 2 gr per 100 gram. Dit maakt het een perfecte groente om te gebruiken in een koolhydraatarme quiche of ovenschotel.

Tips:
Bij het maken van de pompoenquiche heb ik een zakje kant-en-klare pompoenblokjes van de Albert Heijn gebruikt, maar je kunt ook een hele pompoen kopen. Met de pompoen die je dan overhoudt, kun je dit heerlijke runder-pompoenstoofpotje maken. Verder kun je als je geen fan bent van feta ook een andere witte kaas gebruiken, zoals geitenkaas. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie te plaatsen.

Print
Een quiche met pompoen, feta, spinazie en ui.

Pompoenquiche met feta

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 50
  • Totale tijd: 55
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Schaal

Ingrediënten

  • 400 gr pompoen
  • 4 middelgrote eieren
  • 75 ml slagroom
  • 100 gr feta
  • 100 gr babyspinazie
  • 1 ui, in kleine stukjes gesneden
  • 2 el olijfolie
  • 1 el boter
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl uienpoeder
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • zout en peper naar smaak
  • optioneel: pijnboompitten naar smaak

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd de pompoen in blokjes. Je kunt ook kant-en-klare pompoenblokjes gebruiken. Doe de pompoenblokjes in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Breng op smaak met zout en peper en rooster de pompoen 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  2. Verwarm vervolgens een el olijfolie in een middelgrote koekenpan en bak hierin de babyspinazie circa. 2 minuten. Doe de spinazie na het bakken even in een kommetje en maak de koekenpan schoon.
  3. Verwarm nu een el boter in de koekenpan en voeg de gesneden uitjes toe. Bak de uitjes ongeveer 2 minuten boven een laag vuur goudbruin.
  4. Meng vervolgens in een grote kom de eieren, slagroom en alle kruiden. Haal dan de ovenschaal met de pompoenblokjes uit de oven en voeg de gebakken uitjes, spinazie en feta toe aan de ovenschaal. Giet ten slotte het eiermengsel over het geheel en doe de ovenschaal terug in de oven.
  5. Bak de pompoenquiche 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven. Snijd de quiche na het bakken in 2 stukken en garneer eventueel met pijnboompitten. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/2 van de quiche
  • Calorieën: 463
  • Vetten: 37,2
  • Koolhydraten: 7,5
  • Eiwitten: 22,4
Een quiche met pompoen, feta, spinazie en ui.

28 Reacties

  1. Mooie combinatie en voor herhaling vatbaar met een paar kleine aanpassingen!
    Hele pompoen gebruikt (570 gr) dus overige ingrediënten aangepast, incl 400 gr spinazie. Op basis van eerdere reviews ook meer kruiden gebruikt. Vond de pompoen wat te zacht en nog steeds erg flauw zoet. Mogelijk de volgende keer eerst kort koken met wat zout zodat ik de bite en smaak wat kan aanpassen en daarna met de rest van de ingrediënten in de oven.

    Reageer
  2. Vandaag voor het eerst gemaakt maar ik vind het te zoet, ik houd meer van iets hartiger.

    Reageer
  3. Heerlijk! Het originele recept aangehouden alleen een restje kiprollade (van gisteren) eraan toegevoegd
    perfecte combi👍🏻

    Reageer
  4. Heerlijk! Pompoen niet geschild, superlekker!

    Reageer
  5. Koolhydraatarm volger

    idd lekker. Een echt herfstmaaltijd. Bedankt voor de tips van andere gebruikers.

    Reageer
  6. Kip toegevoegd aan het recept. Heerlijk

    Reageer
  7. deze is zooooo lekker. Had geen feta in huis wel gorgonzola, een hele goede combi. Heb meer spinazie toegevoegd zo’n 400 gram in totaal. Dit gerecht is zeer zeker een blijvertje.

    Reageer
  8. Heel erg lekker. Vooral de combi van zoete pompoen met de hartige kaas 😋. Alleen de spinazie vond ik erg weinig. Ik had een zak van 400 gr en die heb ik helemaal gebruikt. Als je het laat slinken, blijft er bijna niks van over. Wij vonden het in ieder geval niet te veel. Zeker voor herhaling vatbaar 😊

    Reageer
  9. Mijn zoon en schoondochter eten vegetarisch en ik eet koolhydraatarm dus dit was het perfecte recept toen ze vandaag op bezoek kwamen… en het bleek ook nog eens heerlijk te smaken! 🙂

    Reageer
  10. Heerlijk! Ik ben fan geworden van gerechten met pompoen

    Reageer
    • Nan Boumeester

      Verrukkelijk nog nooit een pompoenrecept gegeten of gemaakt maar deze houden we er in!! Wel met 400gr spinazie!

      Reageer
  11. Suzanne van Pruijssen

    Heerlijk gerecht. Ik eet alleen khd arm. Kan ik het morgen nog een keer opwarmen of kan het ook als ontbijt/lunch koud gegeten worden? Vind weggooien zo zonde

    Reageer
    • Hi Suzanne,

      Je kunt de quiche prima een tot twee dagen in de koelkast bewaren. Vervolgens kun je het even opwarmen in de magnetron of koud op eten.

      Groet,

      Quint

      Reageer
  12. Vanavond gegeten. Echt heerlijk! Volgende keer doe ik er wel wat meer knoflook, zout en chiliflakes in. Zeker een blijvertje!

    Reageer
  13. Erg lekker, echter het is geen quiche maar een frittata. Een quiche heeft nl. ‘altijd’ een deegbodem en deegrand (behalve wanneer je een korst van quinoa maakt, wat óók erg lekker is).

    Reageer
  14. Vandaag gemaakt, echt heerlijk!

    Reageer
  15. Vanavond gemaakt. Was erg lekker. Ik had nog extra verse knoflook toegevoegd bij het uitje. Pompoen had nog een beetje beet. Dat vinden wij lekker.

    Reageer
  16. Heerlijk, alle ingrediënten gehalveerd en 1 persoonsportie gemaakt! Top gerecht, dank je wel!!

    Reageer
  17. Heerlijk recept, heb er zelf nog rode paprika, verse knoflook, cayennepeper en mozzarella bijgedaan…

    Reageer
  18. Erg lekker en makkelijk te maken. In plaats van zout heb ik een groentebouillonblokje door het ei, slagroom, kruidenmengsel gedaan.

    Reageer
  19. Vanavond gemaakt We vonden het heerlijk Zeker voor herhaling vatbaar Hier de tip van chili flaks er door doen ook gedaan

    Reageer
  20. Echt een lekker en makkelijk recept! Extra tip: de pijnboompitten kun je ook (optioneel) vervangen door…. pompoenpitten! Helemaal top!

    Reageer
  21. De quiche zelf is super lekker en zelf had ik nooit op de combinatie gekomen! Als ik echter de ingrediënten in mijn app ingeef, kom ik op 13,5 koolhydraten voor 1/2de quiche ?

    Reageer
    • Hi Lien,

      Bedankt voor je feedback. Welke app gebruik je? In sommige apps worden de voedingswaarden van producten soms niet goed ingevuld.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
    • Mijn god wat was dit lekker! Dit is een blijvertje hoor! Onwijs bedankt voor dit heerlijke recept!

      Reageer
  22. Gisteren deze quiche gemaakt. Wat een topgerecht, heb hem wat opgespicet met chili flakes.
    Lang leve diepvries blokjes pompoen.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*