Een quiche met pompoen, feta, spinazie en ui.

Pompoenquiche met feta

De herfst komt eraan! Dat betekent dat we weer kunnen genieten van heerlijke warme herfstgerechten. Vandaag heb ik een typisch herfstgerecht gemaakt, een pompoenquiche met feta. Het belangrijkste ingrediënt in deze quiche is de pompoen. Pompoen is het hele jaar in Nederland verkrijgbaar, maar in september en oktober worden de supermarkten gevuld met pompoenen uit eigen land en dat proef je. Verder heb ik heb de pompoenquiche op smaak gebracht met feta, ui en spinazie. Het resultaat: een warme quiche die heerlijk is om te eten op een donkere en stormachtige herfstdag.

Waarom pompoen?
Pompoen heeft een licht zoete smaak en een zachte structuur vergelijkbaar met die van aardappelen. Daarnaast bevat pompoen veel magnesium, kalium en zeer weinig koolhydraten, slechts 2 gr per 100 gram. Dit maakt het een perfecte groente om te gebruiken in een koolhydraatarme quiche of ovenschotel.

Tips:
Bij het maken van de pompoenquiche heb ik een zakje kant-en-klare pompoenblokjes van de Albert Heijn gebruikt, maar je kunt ook een hele pompoen kopen. Met de pompoen die je dan overhoudt, kun je dit heerlijke runder-pompoenstoofpotje maken. Verder kun je als je geen fan bent van feta ook een andere witte kaas gebruiken, zoals geitenkaas. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie te plaatsen.

Print
Een quiche met pompoen, feta, spinazie en ui.

Pompoenquiche met feta

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 50
  • Totale tijd: 55
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Schaal

Ingrediënten

  • 400 gr pompoen
  • 4 middelgrote eieren
  • 75 ml slagroom
  • 100 gr feta
  • 100 gr babyspinazie
  • 1 ui, in kleine stukjes gesneden
  • 2 el olijfolie
  • 1 el boter
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl uienpoeder
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • zout en peper naar smaak
  • optioneel: pijnboompitten naar smaak

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd de pompoen in blokjes. Je kunt ook kant-en-klare pompoenblokjes gebruiken. Doe de pompoenblokjes in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Breng op smaak met zout en peper en rooster de pompoen 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  2. Verwarm vervolgens een el olijfolie in een middelgrote koekenpan en bak hierin de babyspinazie circa. 2 minuten. Doe de spinazie na het bakken even in een kommetje en maak de koekenpan schoon.
  3. Verwarm nu een el boter in de koekenpan en voeg de gesneden uitjes toe. Bak de uitjes ongeveer 2 minuten boven een laag vuur goudbruin.
  4. Meng vervolgens in een grote kom de eieren, slagroom en alle kruiden. Haal dan de ovenschaal met de pompoenblokjes uit de oven en voeg de gebakken uitjes, spinazie en feta toe aan de ovenschaal. Giet ten slotte het eiermengsel over het geheel en doe de ovenschaal terug in de oven.
  5. Bak de pompoenquiche 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven. Snijd de quiche na het bakken in 2 stukken en garneer eventueel met pijnboompitten. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/2 van de quiche
  • Calorieën: 463
  • Vetten: 37,2
  • Koolhydraten: 7,5
  • Eiwitten: 22,4

9 Reacties

  1. Gisteren deze quiche gemaakt. Wat een topgerecht, heb hem wat opgespicet met chili flakes.
    Lang leve diepvries blokjes pompoen.

  2. De quiche zelf is super lekker en zelf had ik nooit op de combinatie gekomen! Als ik echter de ingrediënten in mijn app ingeef, kom ik op 13,5 koolhydraten voor 1/2de quiche ?

    • Quint Kames

      Hi Lien,

      Bedankt voor je feedback. Welke app gebruik je? In sommige apps worden de voedingswaarden van producten soms niet goed ingevuld.

      Groetjes,

      Quint

    • Mijn god wat was dit lekker! Dit is een blijvertje hoor! Onwijs bedankt voor dit heerlijke recept!

  3. Echt een lekker en makkelijk recept! Extra tip: de pijnboompitten kun je ook (optioneel) vervangen door…. pompoenpitten! Helemaal top!

  4. Vanavond gemaakt We vonden het heerlijk Zeker voor herhaling vatbaar Hier de tip van chili flaks er door doen ook gedaan

  5. Erg lekker en makkelijk te maken. In plaats van zout heb ik een groentebouillonblokje door het ei, slagroom, kruidenmengsel gedaan.

  6. Heerlijk recept, heb er zelf nog rode paprika, verse knoflook, cayennepeper en mozzarella bijgedaan…

  7. Heerlijk, alle ingrediënten gehalveerd en 1 persoonsportie gemaakt! Top gerecht, dank je wel!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*