Koolrolletjes gevuld met gehakt en groente in een ovenschaal.

Poolse koolrolletjes (koolhydraatbeperkt)

Tijdens mijn vakantie in Polen vorig jaar maakte ik kennis met een van de populairste gerechten uit de Poolse keuken: koolrolletjes, ook wel “gołąbki” genoemd. Ze worden daar vaak gegeten, vooral bij familiediners, en zijn meestal gevuld met gehakt en rijst. Eenmaal thuis heb ik gelijk geprobeerd om het zelf te maken, maar dan koolhydraatarm. Door de rijst te vervangen met bloemkoolrijst is dat verrassend makkelijk en minstens zo lekker. Echt heerlijke winterkost, verrassend lekker en voedzaam.

Wat is gołąbki en hoe maak je het?

Traditioneel worden Poolse koolrolletjes gemaakt met grote bladeren van witte kool. Hoe groter de bladeren, hoe makkelijker je ze kunt vullen en oprollen. In Nederland zijn de witte kolen in de supermarkt vaak aan de kleine kant, waardoor het lastig is om er mooie rolletjes van te maken. Daarom gebruiken we in dit recept liever Chinese kool of spitskool. Beide soorten zijn zachter van structuur én makkelijker te verwerken, perfect voor dit gerecht.

De vulling maak je van gehakt, bloemkoolrijst, gebakken ui, knoflook en kruiden. Daarna rol je alles netjes op en leg je de rolletjes in een ovenschaal. Overgiet ze met een romige tomatensaus en laat de oven het werk doen. Na drie kwartier heb je een warme en smaakvolle maaltijd die iedereen zal waarderen.

Tips

Handig: je kunt deze koolrolletjes goed voorbereiden en later opwarmen. Ideaal voor drukke dagen! En als je liever vegetarisch eet, kun je het gehakt vervangen door een vleesvervanger. Serveer er een frisse salade bij en je hebt een voedzame, koolhydraatarme maaltijd waar je met een gerust hart van kunt genieten. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme dinerrecepten en ovenschotels.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Koolrolletjes gevuld met gehakt en groente in een ovenschaal.

Poolse koolrolletjes (koolhydraatbeperkt)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Geen reviews
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 40
  • Kooktijd: 60
  • Totale tijd: 100
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Pools

Ingrediënten

Schaal

Koolrolletjes

  • 1 grote spitskool of Chinese kool
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el olijfolie of boter
  • 250 gr witte champignons
  • 1 kleine bloemkool of 400 gr bloemkoolrijst
  • 500 gr rundergehakt of half-om-half gehakt
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1,5 tl zout
  • 1 tl fijngemalen zwarte peper
  • 1 el gedroogde marjorein
  • 1 ei (M)

Saus

  • 560 gr passata (Mutti)
  • 150 ml slagroom, 30% vet
  • 1 tl zoet paprikapoeder
  • 1 tl marjorein
  • 1 tl oregano
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Kool voorbereiden: Pel voorzichtig de bladeren van de kool. Je wilt dat ze intact zijn, zodat je ze zometeen makkelijk kunt oprollen. Als je Chinese kool gebruikt is het makkelijk om de bladeren te verwijderen, als je spitskool gebruikt is het handiger om de hele kool in het water te doen (volgende stap).
  2. Breng een grote en brede soeppan met water aan de kook. Voeg wat zout toe aan het water. Voeg als het kook voorzichtig de koolbladeren toe en kook 1 minuut voor Chinese kool of 2-3 minuten voor spitskool. Laat de bladeren daarna uitlekken.
  3. Vulling maken: Snipper de ui en pers de knoflook. Verhit de olie of boter in een pan en fruit dit 2–3 minuten. Snijd ondertussen de champignons fijn en bak ze kort mee. Laat dit mengsel afkoelen.
  4. Rasp de bloemkool of gebruik bloemkoolrijst. Maal de rijst eventueel nog iets fijner in een keukenmachine. Meng in een grote kom het gehakt, de bloemkool, het afgekoelde ui-champignonmengsel, tomatenpuree, zout, peper en marjorein. Voeg het ei toe en kneed alles goed door elkaar.
  5. Meng in een grote kom het gehakt, de geraspte bloemkool, gebakken ui, knoflook, tomatenpuree, zout, peper en de marjorein. Voeg dan ook het ei toe en kneed met de handen goed door elkaar.
  6. Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht).
  7. Rolletjes maken: Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Pak nu de bladeren er bij en snijd van elk blad voorzichtig het harde stukje aan de achterkant van het blad af (dit is alleen nodig bij de spitskool)
  8. Leg een blad voor je neer, schep wat vulling op de onderkant en rol het blad een stukje op. Vouw de zijkanten naar binnen en rol verder tot een stevig pakketje. Leg de rolletjes met de naad naar beneden in een grote ovenschaal. Herhaal tot de vulling of bladeren op zijn.
  9. Saus maken: Meng in een kom de passata, slagroom, paprikapoeder, marjorein, oregano, zout en peper. Giet de saus over de rolletjes in de ovenschaal. Dek af met aluminiumfolie. Bak de koolrolletjes ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
  • Calorieën: 589
  • Vetten: 37
  • Koolhydraten: 20,2
  • Vezels: 7,3
  • Eiwitten: 37,8
Koolrolletjes gevuld met gehakt en groente in een ovenschaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*