Ingrediënten
Schaal
Koolrolletjes
- 1 grote spitskool of Chinese kool
- 1 grote ui
- 1 teentje knoflook
- 1 el olijfolie of boter
- 250 gr witte champignons
- 1 kleine bloemkool of 400 gr bloemkoolrijst
- 500 gr rundergehakt of half-om-half gehakt
- 1 tl tomatenpuree
- 1,5 tl zout
- 1 tl fijngemalen zwarte peper
- 1 el gedroogde marjorein
- 1 ei (M)
Saus
- 560 gr passata (Mutti)
- 150 ml slagroom, 30% vet
- 1 tl zoet paprikapoeder
- 1 tl marjorein
- 1 tl oregano
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Kool voorbereiden: Pel voorzichtig de bladeren van de kool. Je wilt dat ze intact zijn, zodat je ze zometeen makkelijk kunt oprollen. Als je Chinese kool gebruikt is het makkelijk om de bladeren te verwijderen, als je spitskool gebruikt is het handiger om de hele kool in het water te doen (volgende stap).
- Breng een grote en brede soeppan met water aan de kook. Voeg wat zout toe aan het water. Voeg als het kook voorzichtig de koolbladeren toe en kook 1 minuut voor Chinese kool of 2-3 minuten voor spitskool. Laat de bladeren daarna uitlekken.
- Vulling maken: Snipper de ui en pers de knoflook. Verhit de olie of boter in een pan en fruit dit 2–3 minuten. Snijd ondertussen de champignons fijn en bak ze kort mee. Laat dit mengsel afkoelen.
- Rasp de bloemkool of gebruik bloemkoolrijst. Maal de rijst eventueel nog iets fijner in een keukenmachine. Meng in een grote kom het gehakt, de bloemkool, het afgekoelde ui-champignonmengsel, tomatenpuree, zout, peper en marjorein. Voeg het ei toe en kneed alles goed door elkaar.
- Meng in een grote kom het gehakt, de geraspte bloemkool, gebakken ui, knoflook, tomatenpuree, zout, peper en de marjorein. Voeg dan ook het ei toe en kneed met de handen goed door elkaar.
- Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht).
- Rolletjes maken: Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Pak nu de bladeren er bij en snijd van elk blad voorzichtig het harde stukje aan de achterkant van het blad af (dit is alleen nodig bij de spitskool)
- Leg een blad voor je neer, schep wat vulling op de onderkant en rol het blad een stukje op. Vouw de zijkanten naar binnen en rol verder tot een stevig pakketje. Leg de rolletjes met de naad naar beneden in een grote ovenschaal. Herhaal tot de vulling of bladeren op zijn.
- Saus maken: Meng in een kom de passata, slagroom, paprikapoeder, marjorein, oregano, zout en peper. Giet de saus over de rolletjes in de ovenschaal. Dek af met aluminiumfolie. Bak de koolrolletjes ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
- Calorieën: 589
- Vetten: 37
- Koolhydraten: 20,2
- Vezels: 7,3
- Eiwitten: 37,8
