Ratatouille groentestoof.

Ratatouille (koolhydraatbeperkt)

Een grote pan vol groente is ideaal als bijgerecht op een drukke dag omdat je het vooraf kunt bereiden. Dit populaire groentegerecht komt uit Frankrijk waar er zelfs een film van is gemaakt. We hebben het natuurlijk over ratatouille. Ratatouille is een pan gestoofde groenten dat een soort prutje vormt. Lekker, gezond en makkelijk te combineren met andere ingrediënten!

Ratatouille maken

Ratatouille kent veel variaties. Elk gebied maakt er weer zijn eigen versie van, maar de meeste ratatouille recepten worden gemaakt van courgette, aubergine, tomaat, knoflook en ui. De paprika gebruiken ze in het ene recept wel en in de ander niet. Wij hebben er voor gekozen om de paprika wel te gebruiken omdat deze groente goed past in een koolhydraatarme levensstijl. Dit gerecht is op zichzelf al koolhydraatarm omdat het alleen maar uit groenten bestaat. De kruiden die we toevoegen maken dit recept tot zo’n succes.

We gebruiken in dit recept een combinatie van verse en gedroogde kruiden. Kruiden die vaak gebruikt worden in een ratatouille recept zijn rozemarijn, laurier en tijm. Je kunt hier zelf nog extra kruiden aan toevoegen die jij lekker vindt.

Tips

Dit recept is van zichzelf laag in eiwitten. Voor een volwaardige maaltijd moet je er wat eiwitten aan toevoegen. Denk aan een eitje, vis of vlees. Druppel er wat olijfolie overheen, voordat je de ratatouille opdient. Dit geeft extra smaak en extra vetten voor de verzadiging.

Je kunt ratatouille zowel koud als warm eten. Ideaal dus voor een lunch to go, maar ook lekker bij het diner in combinatie met wat vlees of vis. Wil je de ratatouille opnieuw opwarmen? Doe het dan in een ovenschaal en zet deze een ongeveer een kwartiertje in de oven op 200 graden.

Print
Ratatouille groentestoof.

Ratatouille (koolhydraatbeperkt)

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 35
  • Totale tijd: 50
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Diner
  • Keuken: Frans

Schaal

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 1 groene paprika
  • 250 gr trostomaten
  • 1 aubergine
  • 2 courgettes
  • 2 el olijfolie
  • 400 gr tomatenblokjes
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 3 takjes verse tijm
  • 1 laurierblad
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde oregano
  • zout en peper naar smaak

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Pel en snipper de knoflook en ui. Snij de groene paprika en de tomaten in blokjes en voeg deze toe aan een schaal. Snijd vervolgens de aubergine en courgettes in blokjes en leg deze apart.
  2. Zet een hoge pan op middelhoog vuur en voeg een eetlepel olijfolie toe. Bak de aubergine en courgette in ca. 10 minuten goudbruin en beetgaar. Voeg wat peper en zout toe en roer nog een keer goed. Haal de groente de pan en zet opzij.
  3. Voeg nog een eetlepel olijfolie toe aan de pan en fruit hierin de ui en voeg de knoflook na een paar minuten ook toe. Voeg de verse tomaten en groene paprika toe en stoof 15 tot 20 minuten, totdat de tomaten en paprika zacht zijn.
  4. Voeg de tomatenblokjes samen met de verse rozemarijn, tijm, laurierblad, gedroogde tijm en gedroogde oregano toe aan de pan. Laat de groente 5 tot 10 minuten pruttelen.
  5. Haal de takjes en het laurierblad uit de groente. Pureer de saus en zet de pan terug op het vuur. Voeg de aubergine en courgette weer toe en laat 15 minuten koken tot de aubergine zacht is.
  6. Breng op smaak met peper, zout en eventueel extra kruiden. Verdeel de ratatouille over 4 borden en garneer met wat olijfolie en verse peterselie.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
  • Calorieën: 109
  • Vetten: 5,3
  • Koolhydraten: 12,8
  • Eiwitten: 3,9

 

 

Ratatouille groentestoof.

1 reactie

  1. Gemaakt zit er lekker uit.straks lekker eten met kip

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*