Ovenschotel met rode kool en gehakt.

Rode kool ovenschotel met gehakt

Met dit winterse weer kunnen we niet genoeg krijgen van verwarmende ovenschotel gerechten. Dit keer maken we een ovenschotel op basis van een klassieke combi in de Nederlandse keuken; rode kool met appeltjes. Een smaakvol, Nederlands gerecht dat je binnen handomdraai op tafel zet!

Is rode kool koolhydraatarm?

Rode kool behoort tot een van de oudste koolsoorten en wordt in ons eigen land geteeld. Rode kool bevat 3 gram koolhydraten per 100 gram en bevat veel vitamines A en C. Rode kool kun je in vele varianten kopen; uit blik, uit pot, in water, voorgesneden of als een gehele kool. In dit recept gebruiken we voor gesneden rode kool. Dit scheelt net weer iets extra tijd op een drukke doordeweekse dag. Gebruik als je wat meer tijd over hebt een hele rode kool. Dit is vaak een stuk goedkoper.

Rode kool met appel is een gouden combinatie. In dit recept gebruiken we één kleine appeltje. Deze bevat ongeveer 11 g koolhydraten. Dit is over twee personen verdeeld slechts 6 gram koolhydraten en kan dus prima in een koolhydraatarme levensstijl. Je kunt de appel ook weglaten als je dit liever niet hebt. We voegen wat extra erythritol en kaneel toe om de smaak van de appel in de rode kool naar boven te halen.

Rode kool ovenschotel maken

De basis voor deze ovenschotel is rode kool. Hier voegen we voor de smaak een klein beetje erythritol en kaneel aan toe. Verder zit er ook een laagje gehakt in met ui en knoflook. Een ovenschotel is niet compleet zonder een laagje (aardappel)puree. Aardappel bevat 18 gram koolhydraten per 100 gram en is dus rijk aan koolhydraten. We vervangen de aardappel in dit recept door koolrabi. Koolrabi bevat slechts 6 gram koolhydraten per 100 gram. Een hele makkelijke en lekkere vervanging. Om het krokante korstje op de ovenschotel te krijgen, gebruiken we een combinatie van amandelmeel, geraspte kaas en boter. Alleen nog even in de oven en klaar is de schotel!

Tips
De puree kun je eventueel ook maken met bloemkool of knolselderij. Als je appel gebruikt, laat dan de schil zitten. De schil van de appel bevat vezels en deze zorgen dat de bloedsuiker minder piekt. Je kunt het amandelmeel ook vervangen door kokosmeel. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere ovenschotel recepten!

Voedingswaarden: Als je het appeltje weglaat, bevat de schotel 14,4 gram koolhydraten per portie. Met de schotel maak je 2 grote porties, je kunt de schotel eventueel ook in 3 stukken snijden. Een portie met appel bevat dan 13,2 gram koolhydraten en een portie zonder appel 9,5 gram koolhydraten.

Print
Ovenschotel met rode kool en gehakt.

Rode kool ovenschotel met gehakt

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 50
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

  • 1 koolrabi
  • snufje zout
  • 1 kleine ui of 2 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 300 gr verse rode kool, gesneden
  • 1 klein appeltje (85 gr)
  • 2 el olijfolie
  • 300 gr rundergehakt
  • zout en peper
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl erythritol
  • 1/2 tl kaneel
  • scheutje kokosmelk (20 ml)
  • 70 gr geraspte kaas
  • 20 gr roomboter, ongezouten
  • 2 el amandelmeel

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Schil de koolrabi en snij in stukken. Breng een laagje water in een pan aan de kook samen met een snufje zout. Voeg de koolrabi toe en kook ongeveer 10 minuten totdat de koolrabi zacht is. Giet af en laat even afkoelen.
  2. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de rode kool fijn indien je geen voorgesneden rode kool hebt en de appel in blokjes. Snijd ook een paar schijfjes voor de garnering.
  3. Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg wat olijfolie toe en fruit de ui en knoflook. Voeg vervolgens het gehakt, peper, zout en nootmuskaat toe en rul het gehakt. 
  4. Pak een ovenschaal en voeg het gehakt toe als eerste laag van de ovenschotel. 
  5. Voeg aan dezelfde pan een nieuwe eetlepel olie toe en voeg nu de rode kool, appel, erythritol en kaneel toe. Roerbak dit ongeveer 5 minuten en zet het vuur uit. Schep de rode kool op het gehakt in de ovenschotel. 
  6. Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. Ga nu verder met de koolrabi puree. Pak een staafmixer en mix de koolrabi tot een gladde puree. Voeg een snufje zout, scheutje kokosmelk en 20 gram geraspte kaas toe. Roer alles goed door elkaar en schep de koolrabi puree over de rode kool. Verdeel goed over de gehele schaal. 
  7. Smelt in een steelpan de boter en meng ondertussen in een schaaltje het amandelmeel met de overgebleven geraspte kaas. 
  8. Verdeel het amandelmeel-kaas mengsel over de puree en schenk de boter er overheen. Garneer met de overgebleven appel plakjes. 
  9. Bak de ovenschotel 30 minuten in de voorverwarmde oven. Verdeel na het bakken over 2 borden en genieten maar!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van de schotel)
  • Calorieën: 826
  • Vetten: 59,8
  • Koolhydraten: 19,9
  • Vezels: 11,5
  • Eiwitten: 45,3

 

Ovenschotel met rode kool en gehakt.

5 Reacties

  1. Arjan Aalbers

    Heerlijke schotel! Vandaag voor de derde keer gegeten.

    Reageer
  2. ik maak het vanavond al voor de tweede keer. wat een heerlijk recept!

    Reageer
  3. Dick van der Toorn

    heerlijk recept, voor de komende wintermaanden voor herhaling vatbaar.

    Reageer
  4. Echt heerlijk! Mijn man is een grote eter en niet perse low carb. We aten dit samen op en het was ruim voldoende

    Reageer
  5. Het was heerlijk. Ik heb het met knolselderijpuree gemaakt. Het is wel veel voor 2 personen.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*