Puree gemaakt van knolselderij.

Romige knolselderijpuree

Aardappelen zijn misschien wel een van de meeste gebruikte groente in de Nederlandse keuken. Zo wordt aardappelpuree vaak gebruikt in stamppot gerechten, als bijgerecht of als basis voor een ovenschotel. Aardappelpuree passen helaas niet in een koolhydraatarm dieet, maar wist jij dat er ook koolhydraatarme vervangers bestaan? Met knolselderij maak je gemakkelijk een heerlijke romige puree. Daarnaast heeft een puree van knolselderij meer smaak, wat het ideaal maakt als basis voor een ovenschotel. In dit recept laten we zien hoe je de lekkerste knolselderijpuree maakt.

Knolselderijpuree maken

De knolselderij is een knol die net boven de grond groeit. Als een knol boven de grond groeit dan zijn ze lager in koolhydraten dan als ze onder de grond groeien. Per 100 gram bevat de knolselderij maar 5 gram koolhydraten. De knolselderij is dus een perfecte groente in een koolhydraatarm dieet. Met dit recept maken we een lekkere puree van de knolselderij. Het maken van de knolselderijpuree is precies hetzelfde als bij het maken van aardappelpuree. Je vervangt alleen de aardappel door knolselderij. Voor de bereiding koken en schillen we de knol. Vervolgens voeg je er wat boter, melk, peper en zout aan toe, mengen en je puree is klaar.

Tips
Doe de knolselderij in een keukenmachine of gebruik een staafmixer als je houdt van een zachte, romige puree. Als je liever wat stukjes knolselderij tussen de puree houdt of de puree wat grover wilt, gebruik dan een stamper. De puree brengen we op smaak met zout en peper, maar je kunt ook meer kruiden toevoegen, zoals knoflook. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk onze diner recepten om met de puree een complete maaltijd te maken.

Print
Puree gemaakt van knolselderij.

Romige knolselderijpuree

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 20
  • Totale tijd: 30
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Bijgerecht

Schaal

Ingrediënten

  • 1 knolselderij
  • 30 ml volle melk, kokosmelk of room
  • 1 el roomboter, ongezouten
  • zout en peper naar smaak
  • olijfolie (optioneel)
  • verse rozemarijn (optioneel)

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Snijd de zijkanten van de knolselderij af en schil de knolselderij. Snij in dikke plakken en maak hier blokjes van.
  2. Breng een pan met een snuf zout aan de kook. Voeg de knolselderij blokjes toe en kook de knolselderij in ongeveer 20 minuten gaar.
  3. Giet de knolselderij af en laat even staan. Smelt de boter en doe deze samen met de knolselderij, melk, zout en peper in de keukenmachine. Meng goed tot er een glad mengsel ontstaat. Je kunt ook een staafmixer of stamper gebruiken. Voeg indien nodig wat extra melk of room toe.
  4. Gebruik de puree voor je ovenschotel of verdeel in 3 tot 4 porties en besprenkel eventueel met olijfolie en verse rozemarijn.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
  • Calorieën: 92
  • Vetten: 4,6
  • Koolhydraten: 6,6
  • Vezels: 6,1
  • Eiwitten: 2,8
Puree gemaakt van knolselderij.

5 Reacties

  1. War is dit heerlijk. Van alles geprobeerd bloemkoolpuree pastinaak puree. Deze puree is zo lekker. Geen bijsmaak. Gewoon heerlijk en super gezond.

    Reageer
  2. prima idee, vervanging voor aardappelpuree en wat mij betreft veel lekkerder!
    Vandaag gegeten met spruitjes, walnoten en een Duits biefstukje.
    En een eetlepel cremefraiche(voor een persoon) door de puree maakt het nog lekkerder!
    Komt vaker op tafel!

    Reageer
  3. Vandaag weer gemaakt. Nu met zuurkool erdoor en klaar is de stampot. Met Kerst bij de hertenbiefstuk en koolhydraatarme stoofpeertjes, eveneens een receptie op deze site. Zeker voor herhaling vatbaar. Alleen zal je binnenkort de knolselderij niet meer kunnen kopen denk ik.

    Reageer
  4. heerlijke smaak. Gebruik hem bij eigenlijk iedere gehaktschotel. lekkerder dan bloemkoolpuree, en goedkoper😁

    Reageer
  5. Vandaag gemaakt..Echt superlekker. Gecombineerd met de hachee.
    Persoonlijk vind ik het lekkerder dan de bloemkoolpuree. Ga het zeker vaker maken.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*