Roodlof met kip en courgettespaghetti.

Roodlof met kip en courgettispaghetti

Wie is er nou niet dol op een gerecht waar je alleen maar de oven voor nodig hebt? We maken dit keer een ovenschotel met roodlof, kip, courgette en geitenkaas. Binnen handomdraai zet je deze ovenschotel op tafel. Superlekker, voedzaam en gezond!

Wat is roodlof?

Roodlof is ontstaan door witlof te kruisen met radicchio rosso. Roodlof is iets pittiger van smaak dan witlof. Dit maakt het lekker om te gebruiken in ovenschotels in combinatie met andere ingrediënten. Roodlof is het hele jaar verkrijgbaar bij de groenteboer en bij sommige grote supermarkten in oktober tot en met mei. Kun je geen roodlof vinden? Dan kun je ook witlof gebruiken.Met 2 gram koolhydraten per 100 gram zijn ze beide laag in koolhydraten.

Andere smaakmakers in deze ovenschotel

De roodlof combineren we met courgette spaghetti, ook wel courgette julienne genoemd. Je kunt deze kant- en klaar in de supermarkt kopen, maar ook zelf snijden. Het makkelijkste is om hiervoor een spiraalsnijder te gebruiken. De courgette slierten leggen we op de bodem onder de witlof. De kip marineren we met gedroogde kruiden, sesampasta (tahin) en olijfolie. We gebruiken best veel verschillende kruiden. Heb je deze allemaal in huis, gebruik ze dan allemaal. Je kunt er ook één weglaten of vervangen door iets wat je wel in huis hebt.

In dit recept gebruiken we zachte geitenkaas. Geitenkaas heeft een zachte smaak met een nootachtige tint. Elke geitenkaas is anders, dit komt doordat de voeding van de geit bepaald welke smaak de geitenkaas krijgt. Zo is de ene geitenkaas smaak meer uitgesproken dan de andere. Als je niet houdt van geitenkaas kun je ook feta gebruiken. Je kunt de kaas ook in zijn geheel weglaten.

Tips
Serveer bij dit gerecht een koolhydraatarme pita met wat zelfgemaakte tzatziki als je daar de tijd voor hebt! Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere ovenschotel en diner recepten!

Print
Roodlof met kip en courgettespaghetti.

Roodlof met kip en courgettispaghetti

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 25
  • Totale tijd: 45
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Diner, Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

  • 2 el tahin
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 el olijfolie + extra
  • 1 tl tijm
  • 1 tl ras el hanout
  • 1 tl sumak
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl grof zeezout
  • 300 gr kipfilet
  • 400 gr courgettespaghetti
  • 4 stronken roodlof of witlof
  • 40 gr geitenkaas
  • 30 gr walnoten
  • peper naar smaak
  • 1 tot 2 el granaatappelpitjes (optioneel)
    15 gr verse peterselie of koriander
  • 1 stengel bosui, gesneden

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 190 graden.
  2. Meng de tahin, geperste knoflook, olijfolie, helft van de tijm, de rest van de gedroogde kruiden en grof zeezout met elkaar in een kom. Snijd de kip in gelijke stukken en voeg deze toe aan het mengsel. Schep een paar keer om en laat even staan.
  3. Snijd de courgette met een spiraalsnijder of pak de kant- en klare spaghetti en doe deze in een ovenschaal.
  4. Verwijder de buitenste bladeren van de roodlof en snijd de onderkant ervan af. Verwijder ook het harde binnen stukje dat lijkt op een pegel. Verdeel de roodlof blaadjes over de courgette en strooi hier de andere helft van de tijm overheen.
  5. Leg hier de gemarineerde kip overheen en brokkel de geitenkaas over de gehele ovenschaal. Breek de walnoten in stukjes en voeg ook een paar walnoten in zijn geheel toe. Druppel er nog wat olijfolie, peper en zout overheen.
  6. Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak ca. 20 tot 25 minuten, totdat de kip gaar is. Haal de ovenschaal uit de oven en garneer met granaatappelpitjes, verse peterselie of koriander en gesneden bosui.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van de schotel)
  • Calorieën: 523
  • Vetten: 30,9
  • Koolhydraten: 10,8
  • Vezels: 5,2
  • Eiwitten: 48,1
Roodlof met kip en courgettespaghetti.

4 Reacties

  1. Prima recept, lekkere marinade.
    (ik had trouwens geen sumak)
    Let wel op dat de kip gaar is.
    V.w.b. de ‘spaghetti’ : mijn verhouding was 1/3 echte, volkoren, spaghetti, en 2/3 courgette. Vult net iets meer.
    De lof blijft iets stevig, net mooi 🙂

    Reageer
  2. Echt een super lekker gerecht. Roodlof was niet te krijgen, dus met witlof gemaakt.
    Voor de rest alles gevolgd. Zeker voor herhaling vatbaar.

    Reageer
  3. Super lekker, na het lezen direct gemaakt. Wel ‘iets’ gewijzigd: Sumak en ras el hanout had ik niet in huis dus dat heb ik weggelaten en… kip vervangen voor vegetarisch iets ( of het dan nog lowcarb is (?)

    Reageer
    • Hi Monqiue,

      Wat leuk dat je het gelijk het gemaakt. Wat vond je ervan? Als de vega vervanger laag is in koolhydraten is het gerecht nog koolhydraatarm :).

      Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*