Een salade past perfect binnen een koolhydraatarm of keto dieet. Het is licht, rijk aan groene bladgroente en kan worden aangevuld met een eiwitbron naar keuze. Dit keer hebben we een heerlijke zomer salade gemaakt van rode biet, avocado en gebakken kipfilet. De dressing gemaakt van tahin en olijfolie maakt deze salade helemaal af. Kortom een heerlijke salade die je binnen 10 minuten op tafel zet!
Salade met rode biet maken
De rode biet maakt deze salade lekker fris en is een uitstekende bron van vitamine C en diverse mineralen. De salade hebben we aangevuld met gebakken kipfilet. Kip is rijk aan eiwitten, maar laag in vetten. Daarom voegen we ook avocado toe aan deze salade. Avocado is een goede bron van gezonde vetten en geeft voldoende energie als je een koolhydraatarm of keto dieet volgt (vetten zijn je nieuwe brandstof). Voor de dressing mengen we tahin met citroensap en olijfolie. Tahin is gemaakt van gemalen sesamzaad. Deze sesampasta bevat veel gezonde voedingsstoffen en is een goede aanvulling in dit recept. Als je de dressing dunner wilt maken let dan op met de toevoeging van water. Water kan er juist voor zorgen dat de dressing dikker wordt. Gebruik in plaats van water liever extra citroensap of olijfolie.
Tips
In plaats van gebakken kipfilet kun je ook kant-en-klare gerookte kipfilet gebruiken. Let alleen goed op welke kipfilet je koopt. De meeste supermarkten verkopen gerookte kipfilet met dextrose of andere toevoegingen van suiker. Wees kritisch en bak anders de kipfilet zelf. Zo kun je de avond ervoor extra kipfilet bakken zodat deze al klaar is voor je salade van de volgende dag. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme salade recepten!
Salade met rode biet, kip en avocado
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 10
- Totale tijd: 20
- Porties: 2 porties 1x
- Categorie: Lunch
Ingrediënten
Salade
- 20 gr pijnboompitten
- 1 el olijfolie of boter
- 2 kipfilets (250 gr)
- 150 gr slamelange met rucola
- 1 avocado
- 1 komkommer
- 2 rode bieten (180 gr)
- verse peterselie
- zout en peper naar smaak
- bosui (optioneel)
Dressing
- 2 el olijfolie
- 1 el tahin
- 2 el citroensap
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Rooster de pijnboompitten in een koekenpan boven een laag vuur. Houd de pan goed in de gaten, want de pitten kunnen snel verbranden.
- Kruid de kipfilet met peper en zout of je favoriete kruidenmix. Verwarm een el olijfolie of boter in een koekenpan en bak de kipfilet goudbruin en gaar.
- Maak ondertussen de dressing. Meng de ingrediënten met elkaar en breng op smaak met peper en zout. Voeg wat extra olijfolie of citroensap toe als je de saus dunner wilt.
- Snijd vervolgens de avocado door de helft, ontpit en snij in blokjes. Snijd de komkommer, rode biet en gebakken kipfilet in schijfjes.
- Verdeel de sla over twee borden en verdeel de avocado, komkommer en rode biet over de sla. Doe dit ook met de gesneden kipfilet
- Garneer de salade met de dressing, verse peterselie, pijnboompitten en eventueel bosui.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/2 van de salade)
- Calorieën: 591
- Vetten: 43,2
- Koolhydraten: 8,4
- Vezels: 9,2
- Eiwitten: 37,8
Ik heb makreel ipv kip gebruikt, plus gekookt eitje met de rest wel. Heerlijk.
Ik weet nu nooit, als er bietjes in een saladerecept staat of het dan (voor)gekookte of rauwe ( geschilde? ) bietjes zijn?
Hi Ingrid,
Dit zijn (voor)gekookte bietjes, maar je kunt zelf ook rauw bietjes kopen en deze kort koken.
Ik houd van salades. Gauw klaar. Tahin had ik nog nooit gebruikt. Superlekker. Heerlijke salade. Twee dagen lunch op het werk.