Schelvis met boerenkool in kokossaus

Schelvis met boerenkool in kokossaus

Een heerlijk recept voor een romantische avond of gezellig avondje met vrienden. Dit gerecht ziet eruit alsof je uren in de keuken hebt gestaan, nog niets gezegd te hebben over de smaak. Niets is minder waar want binnen een half uur zet je dit visgerecht op tafel. Een lekker stukje schelvis in een sausje van kokosmelk met gebakken boerenkool en geroosterde pastinaak. Een perfect hoofdgerecht voor een luxe diner.

Wat is schelvis?

We eten in Nederland over het algemeen erg weinig vis. Met dit recept hopen we daar verandering in te brengen. We gebruiken in dit recept schelvis. Schelvis behoort tot de kabeljauwfamilie. Het lijkt op kabeljauw, maar de smaak is iets sterker en de structuur van de vis wat zachter. Je kunt de schelvis in dit recept dus ook makkelijk vervangen door kabeljauw. Schelvis kun je kopen bij de visboer, maar is ook verkrijgbaar bij de Albert Heijn.

Smaakmakers in dit gerecht

Witvis is van zichzelf laag in vetten en heeft een neutrale smaak. Daarom combineren we de vis met een romige kokossaus. We maken deze van kokosmelk, knoflook, limoensap en gember. Kokosmelk bevat 17 à 18% vet en is daarom een perfecte toevoeging in dit recept. Bak de vis eerst op de huid en draai hem daarna nog even kort om. Zorg dat als je de kokossaus toevoegt dat de vis met de huid naar boven ligt. Draai hem daarna niet meer op.

De vitamines, mineralen en vezels halen we in dit recept uit de boerenkool en pastinaak. De pastinaak roosteren we in de oven zodat deze lekker krokant wordt. De boerenkool bakken we in de pan zodat ook deze krokant wordt en de smaak net iets anders is dan je gewend bent. Het krokante van de boerenkool en pastinaak is heerlijk bij de zachtheid van de vis.

Tips
Kun je geen schelvis vinden, dan kun je ook prima kabeljauw gebruiken. Als de boerenkool al eerder klaar is, kun je deze ook nog een paar minuten laten opwarmen in de oven bij de pastinaak. Zo wordt die nog wat krokanter en is het meteen weer warm. Doe dit niet te lang want je wilt geen verbrande boerenkool. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere vis en diner recepten.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Schelvis met boerenkool in kokossaus

Schelvis met boerenkool in kokossaus

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4 sterren uit 1 review
  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 35
  • Totale tijd: 45
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Ingrediënten

Schaal
  • 1 pastinaak
  • 2 el olijfolie
  • 1 duimpje verse gember of 1 tl gemberpoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • 120 ml kokosmelk (17% vet)
  • 1 el limoensap
  • 2 stukjes schelvis of kabeljauw
  • 100 gr boerenkool
  • 1 el kokosolie
  • 1 lente-ui (optioneel)
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. Schil de pastinaak en snijd in de lengte van grove frietjes.
  2. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en verdeel de pastinaak over de plaat. Schenk er wat olijfolie, peper en zout overheen en zet in de oven voor 20 tot 25 minuten.
  3. Schil de gember en snijd de knoflook en gember fijn. Doe in een bakje en schenk de kokosmelk en limoensap erbij. Voeg wat peper en zout toe, roer goed en zet opzij.
  4. Haal de vis uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen.
  5. Zet een koekenpan op hoog vuur en roerbak de boerenkool met olijfolie, peper en zout totdat deze krokant is.
  6. Zet een andere pan op middelhoog vuur en voeg de kokosolie toe. Bak de vis op de huid en later op de andere kant. Schenk de kokossaus erbij en laat nog even door sudderen.
  7. Haal de pastinaak uit de oven en verwarm kort twee borden. Haal de vis uit de pan en schenk de kokossaus over in de borden. Leg hier de gebakken boerenkool op en vervolgens het stukje vis. Verdeel de gegrilde pastinaak rondom de saus.
  8. Garneer met wat olijfolie, peper, zout en eventueel wat gesneden lente-ui.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
  • Calorieën: 407
  • Vetten: 26,2
  • Koolhydraten: 13
  • Vezels: 8,5
  • Eiwitten: 25,5
Schelvis met boerenkool in kokossaus

1 reactie

  1. Lekker recept. Gemaakt met kabeljauw. Er had iets meer smaak aan gemogen, dus wat extra zout toegevoegd.






    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*