Zin in een makkelijke en smaakvolle maaltijd die je het gevoel geeft alsof je op vakantie bent? Dan zijn deze souvlaki-spiezen met frisse Griekse salade precies wat je zoekt. De malse kip, frisse salade en romige tzatziki zorgen voor een maaltijd die licht en vullend is. Ideaal voor een gezellige zomeravond in de tuin, maar ook perfect als snelle doordeweekse maaltijd. Geen gedoe, weinig afwas en toch dat echte vakantiegevoel op je bord.
Hoe maak je de beste Griekse souvlaki?
Het geheim zit ’m in de marinade: olijfolie, citroen, knoflook en oregano zorgen ervoor dat de kip heerlijk mals en kruidig wordt. Laat de kip minstens een half uur marineren – langer mag altijd. Daarna rijg je de stukjes aan spiesen en grill je ze goudbruin op de BBQ, kamado of in een grillpan. De geur alleen al is onweerstaanbaar.
Bij die heerlijke kipspiesjes hoort natuurlijk een frisse Griekse salade om de maaltijd compleet te maken. We gebruiken de klassiekers: komkommer, cherrytomaten, paprika, rode ui, kalamata olijven en blokjes feta. Daar voegen we avocado aan toe voor wat extra gezonde vetten en om het gerecht beter te laten passen binnen een koolhydraatarme leefstijl. De salade maak je af met een simpele maar smaakvolle dressing van olijfolie, rode wijnazijn, knoflook en een snuf oregano. En natuurlijk mag een flinke lepel (zelfgemaakte) tzatziki bij de kip niet ontbreken!
Tips
Gebruik kipdijfilet als je houdt van extra malse kip, en wissel gerust af met courgette of rode ui tussen de spiezen voor meer kleur. Deze salade is trouwens ook lekker als lunch de volgende dag. Bewaar dressing en salade los van elkaar en mix pas op het laatste moment. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere dinerrecepten.
Print
Souvlaki met Griekse salade
- Bereidingstijd: 25
- Kooktijd: 20
- Totale tijd: 75
- Porties: 4 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht
- Keuken: Grieks
Ingrediënten
Souvlaki
- 800 gr kipfilet of kipdijfilet
- 3 teentjes knoflook
- 80 ml (Griekse) olijfolie
- 2 el citroensap
- 2 tl gedroogde oregano
- 1 tl gedroogde peterselie
- 1,5 tl zeezout
- ½ tl versgemalen zwarte peper
Dressing voor salade
- 40 ml olijfolie
- 2 el rode wijnazijn
- 1 teentje knoflook
- ½ tl gedroogde oregano
- ½ tl mosterd
- ¼ tl zeezout
- Versgemalen zwarte peper
Salade
- 1 komkommer
- 1 grote of 2 kleine avocado(‘s)
- 1 groene paprika
- 250 gr cherrytomaten
- 1 kleine rode ui
- 50 gr kalamata olijven
- 10 gr verse muntblaadjes
- 150 gr feta
- 100 gr tzatziki (optioneel)
Bereidingswijze
- Snijd de kip in blokjes van gelijke grootte, geschikt om op spiezen te rijgen — niet te groot en niet te klein. Pers de teentjes knoflook. Doe de kip samen met de olijfolie, het citroensap, de knoflook, oregano, peterselie, het zout en de peper in een grote mengkom. Meng alles goed door zodat de kip volledig bedekt is met de marinade.
- Dek de kom af en laat minimaal 30 minuten marineren in de koelkast. Laat eventueel ook je houten spiesen weken in koud water, zodat ze niet verbranden.
- Maak ondertussen de Griekse salade. Begin met de dressing: pers 1 teentje knoflook en meng dit met de overige ingrediënten voor de dressing.
- Snijd vervolgens de komkommer in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en snijd in plakjes. Snijd de avocado in blokjes, de paprika in grove stukken, halveer de cherrytomaten, snijd de feta in blokjes en de rode ui in dunne ringen. Laat de olijven uitlekken en pluk de muntblaadjes van de takjes. Verdeel alle salade-ingrediënten over een grote schaal (behalve de dressing).
- Bereid nu de spiesen voor. Verwarm de grill voor op middelhoog vuur (of bak ze op de BBQ). Rijg de gemarineerde kipblokjes aan spiesen, ongeveer 7 à 8 stukjes per spies, voor zo’n 8 spiesen in totaal. Leg de spiesen op de grill en bak ze 3 tot 4 minuten per kant, tot de kip goudbruin en gaar is.
- Schenk de dressing erover en hussel alles voorzichtig door elkaar. Verdeel de salade over 4 borden en leg op elk bord 2 souvlaki, eventueel met een lepel tzatziki erbij.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
- Calorieën: 833
- Vetten: 68,7
- Koolhydraten: 5,8
- Vezels: 4,6
- Eiwitten: 43,3
