Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Souvlaki van de barbecue met Griekse salade

Souvlaki met Griekse salade

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Geen reviews
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 25
  • Kooktijd: 20
  • Totale tijd: 75
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Grieks

Ingrediënten

Schaal

Souvlaki

  • 800 gr kipfilet of kipdijfilet
  • 3 teentjes knoflook
  • 80 ml (Griekse) olijfolie
  • 2 el citroensap
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde peterselie
  • 1,5 tl zeezout
  • ½ tl versgemalen zwarte peper

Dressing voor salade

  • 40 ml olijfolie
  • 2 el rode wijnazijn
  • 1 teentje knoflook
  • ½ tl gedroogde oregano
  • ½ tl mosterd
  • ¼ tl zeezout
  • Versgemalen zwarte peper

Salade

  • 1 komkommer
  • 1 grote of 2 kleine avocado(‘s)
  • 1 groene paprika
  • 250 gr cherrytomaten
  • 1 kleine rode ui
  • 50 gr kalamata olijven
  • 10 gr verse muntblaadjes
  • 150 gr feta
  • 100 gr tzatziki (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Snijd de kip in blokjes van gelijke grootte, geschikt om op spiezen te rijgen — niet te groot en niet te klein. Pers de teentjes knoflook. Doe de kip samen met de olijfolie, het citroensap, de knoflook, oregano, peterselie, het zout en de peper in een grote mengkom. Meng alles goed door zodat de kip volledig bedekt is met de marinade.
  2. Dek de kom af en laat minimaal 30 minuten marineren in de koelkast. Laat eventueel ook je houten spiesen weken in koud water, zodat ze niet verbranden.
  3. Maak ondertussen de Griekse salade. Begin met de dressing: pers 1 teentje knoflook en meng dit met de overige ingrediënten voor de dressing.
  4. Snijd vervolgens de komkommer in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en snijd in plakjes. Snijd de avocado in blokjes, de paprika in grove stukken, halveer de cherrytomaten, snijd de feta in blokjes en de rode ui in dunne ringen. Laat de olijven uitlekken en pluk de muntblaadjes van de takjes. Verdeel alle salade-ingrediënten over een grote schaal (behalve de dressing).
  5. Bereid nu de spiesen voor. Verwarm de grill voor op middelhoog vuur (of bak ze op de BBQ). Rijg de gemarineerde kipblokjes aan spiesen, ongeveer 7 à 8 stukjes per spies, voor zo’n 8 spiesen in totaal. Leg de spiesen op de grill en bak ze 3 tot 4 minuten per kant, tot de kip goudbruin en gaar is.
  6. Schenk de dressing erover en hussel alles voorzichtig door elkaar. Verdeel de salade over 4 borden en leg op elk bord 2 souvlaki, eventueel met een lepel tzatziki erbij.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
  • Calorieën: 833
  • Vetten: 68,7
  • Koolhydraten: 5,8
  • Vezels: 4,6
  • Eiwitten: 43,3