Spruitjesschotel met kipdijfilet.

Spruitjesschotel met kip

We zitten midden in de winter en dat betekent dat spruitjes volop verkrijgbaar zijn!  Wij zijn echte spruitjes liefhebbers en hebben al eerder een spruitjes salade en ovenschotel met spruitjes en bacon met jullie gedeeld. Dit keer hebben we een voedzame maaltijdschotel gemaakt met spruitjes. Namelijk een spruitjesschotel met kipdijfilet! Deze ovenschotel is onwijs lekker, voedzaam en super gezond!

Spruitjesschotel met kip
Deze ovenschotel is zeer eenvoudig om te maken, maar zit toch vol smaak. We hebben de kipdijfilet gemarineerd in een mosterd marinade die qua smaak perfect combineert met de spruitjes. Verder hebben we lekker veel kaas toegevoegd en wat extra groente, zoals champignons en ui. De gebakken spekjes maken de schotel helemaal af.

Tips
Je kunt de kipdijfilet eventueel vervangen door een ander soort (vega) vlees. Kipdijfilet werkt echter wel heel goed in deze schotel, de kip blijft namelijk lekker mals in de oven. Verder kun je naar wens extra groente toevoegen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner recepten.

Print
Spruitjesschotel met kipdijfilet.

Spruitjesschotel met kip

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 60
  • Kooktijd: 45
  • Totale tijd: 105
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

  • 500 gr kipdijfilet
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el mosterd
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl fijngesneden verse peterselie
  • 1/2 tl uienpoeder
  • 1 el citroensap
  • 500 gr geschoonde spruitjes
  • 1/2 ui
  • 250 gr champignons
  • 80 gr geraspte kaas voor ovengratin
  • 125 gr spekreepjes
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Meng in een kom de mosterd, olijfolie, citroensap, peterselie, uienpoeder, zout en peper. Pers de knoflook en voeg dit samen met de kipdijfilets toe aan de kom. Meng alles goed door elkaar en dek af met huishoudfolie. Laat de marinade minimaal een uur intrekken.
  2. Verwarm als de marinade bijna klaar is de heteluchtoven voor op 180 graden. Breng vervolgens een pan met water aan de kook. Voeg de geschoonde spruitjes toe en kook deze maximaal 5 minuten voor, zodat ze nog een bite hebben. Snijd ondertussen de ui en champignons in kleine stukjes. Bak de ui en champignons kort in een koekenpan met olijfolie.
  3. Pak nu de ovenschotel erbij en vet deze in met een beetje olijfolie. Schep een gedeelte van de voorgekookte spruitjes in de schotel. Voeg vervolgens alle gebakken champignons en uien toe. Bestrooi met een geraspte kaas en plaats dan de gemarineerde kipdijfilets in de schotel.
  4. Verdeel ten slotte de overgebleven spruitjes over de schotel en bestrooi met het laatste beetje kaas. Bak de ovenschotel 35 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de kipdijfilets gaar zijn en de kaas is gesmolten.
  5. Bak als de schotel bijna klaar is de spekreepjes uit. Dit doe je door de spekjes te bakken in een koekenpan boven een hoog vuur. Je hoeft geen boter of olie te gebruiken. Haal de schotel na de baktijd uit de oven en verdeel de spekjes. Snijd in 4 porties en genieten maar!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
  • Calorieën: 431
  • Vetten: 25,9
  • Koolhydraten: 7,7
  • Eiwitten: 38,8
Spruitjesschotel met kipdijfilet.

25 Reacties

  1. Hi Quint,
    Wat een aantrekkelijk recept heb je weer bedacht. Ik ga dat snel maken. Kan je ook de spekreepjes er uit laten of doet dat enorm afbreuk aan het gerecht? En kan het ook met een 30+ kaas i.p.v. de geraspte kaas voor ovengratin?

    • Hi Loes,

      Bedankt! Je kunt het ook zonder spekjes maken. Ook 30+ kaas is mogelijk, ik zou dan wel voor de pittige variant kiezen, zodat de schotel een lekker hartig smaakje krijgt.

      Veel succes.

      Groet,

      Quint

  2. Heeerlijk! Net gegeten, topper!
    Ik heb alleen de kippedijen wel even voorgebakken, daarna in de oven👌🏼.
    Heerlijke marinade ook.
    Nieuwe favoriet ondanks dat we nog nooit spruiten hadden gegeten.
    Blij met je recepten!

  3. Hallo Quint,
    Wat een lekker recept joh! We hebben dit gisteravond gemaakt.
    Met het hele gezin,4 personen, heerlijk van gegeten. De porties zijn prima, de schotel ging schoon op en niemand had nog honger daarna.

  4. Heerlijk, dit gisteren gemaakt. Alleen kipfilet gebruikt en ook even voorgebakken. Ik heb hier nog wat bloemkool/knolselderij puree bij gemaakt. Iedereen heeft er heerlijk van gegeten.

  5. Heerlijk gegeten

  6. Dit is een heerlijk recept en heb extra 2 rode paprika bij gebakken. Kip heb ik in kleinere porties gesneden en de schotel was heerlijk na ca. 40 minuten op 185 graden. De gebakken spekjes maken het echt af. Je kunt ook vega speckjes nemen.

  7. Hallo Quint,
    ik heb al talloze recepten gemaakt, allen grandioos! Mijn man kan echter niet tegen paddestoelen, dus mijn vraag is wat een goed alternatief zou zijn voor de champignons. Lijkt me voor de rest weer een fantastisch recept <3
    MVG Aimee

    • Hi Aimee,

      Wat leuk om te horen! Je kunt de champignons eventueel weglaten of vervangen door een andere groente, zoals paprika of extra spruitjes.

      Groet,

      Quint

  8. Oef wat was dit lekker! Wel een beetje anders klaargemaakt (en iets van een ander recept van jullie erbij gedaan… had ze per ongeluk door elkaar gehaald maar dat werkte geweldig!).
    Spekjes gebakken en daarna de ui, spruitjes en champignons meegebakken. Toen wat kookroom en cayennepeper toegevoegd. In de ovenschaal: Laagje spruitjes, kaas, gemarineerde kip, spruitjes en kaas.. Vol van smaak en kip nog lekker mals!
    VOOR HERHALING VATBAAR. Heerlijk en bedankt voor je lekkere recepten!

  9. Het was echt heerlijk! De schotel is helemaal opgegaan.Ik vraag mij alleen af of ik de enige ben met heel veel vocht in de schotel!

  10. Het was echt heerlijk! De schotel is helemaal opgegaan.Ik vraag mij alleen af of ik de enige ben met heel veel vocht in de schotel!

  11. Ik hou helemaal niet zo van spruiten maar toch deze schotel gemaakt. Ik vond hem echt heerlijk 😀

  12. O….M…..G….
    Is het heel gek als ik mn bord heb leeg gelikt, haha Wat was dat lekker zeg
    Manlief was er niet zo heel zeker van, hij vond je andere spruitjes recept lekkerder. Maar dit is echt wel een blijvertje! Eten wat de pot schaft 🙂

  13. Héérlijke ovenschotel, vooral de marinade is zo lekker!! Volgende keer ga ik wel de kip eventjes aanbakken vooraleer ik ze in de oven zet, zodat er een knapperig korstjes bovenaan is.
    TOPGERECHT!! Ook de dochter vond dit zéér lekker dus word snel terug gemaakt.
    Bedankt!!

  14. Goddelijk!
    En ik lust niet een spruiten!!!
    Echt te lekker, zelfs mijn 16 jarige uber moeilijke puber zat te smullen.
    Ik heb alleen kipfilet gebruikt en die was super mals na 35min oven

  15. Een heerlijk en gezond recept. Ik vervang de kippendijen door kippenpoten. De kippenpoten haal ik bij de slager dus hoef ik niet meer te marineren.

    Echt een aanrader!

  16. Anita van der Ploeg

    Vandaag gemaakt, was héérlijk!

  17. Wat een geweldig recept. Die kipdijfilet zijn zooo lekker gemarineerd. Ik heb er wel extra champignons nog bij gedaan. En niet helemaal op de goede manier in de ovenschaal gedaan. Maar deed uiteraard niets af van de smaak. Echt lekker gegeten!

  18. Heerlijk recept, had het vorige week gemaakt…. nu dus weer.

  19. Ik heb hem vandaag gemaakt ipv spruiten met sperziebonen want de kids lusten geen spruiten. Dit vonden ze heerlijk

  20. Fijn gerecht. Lekkere pittige marinade. De kippendijen rechtstreeks in de oven gegaard. De sappen van de ovengebraden kip zijn heerlijk! Met een lekker zoutje.

  21. Heerlijk gegeten! Dit gaan we zeker vaker maken.

  22. Ik heb deze site een paar weken geleden ontdekt en inmiddels al een paar recepten gemaakt. Elke keer is het weer smullen. Zo ook dit recept. De kip eerst aangebraden en voor de rest het recept gevolgd. We vonden het allemaal heerlijk. Dit komt zeker weten vaker op tafel!

  23. heeeerlijk!!

    Ik heb alleen omdat het pakje opmoest een flinke scheut slagroom aan de marinade toegevoegt en tijdens het maken van de laagjes deze ook lekker erover heen gegoten en afgemaakt met kaas.

    Geweldig!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*