Stoofpotje rundvlees met pompoen

Stoofpotje rundvlees met pompoen

In de winter is een stoofvleesgerecht altijd welkom. Op een koude dag kun je het stoofvlees lekker op het vuur laten sudderen, terwijl je zelf opwarmt voor de open haard. Dit recept is ook leuk om te serveren tijdens de feestdagen. We maken dit stoofpotje met stoofvlees, wortel, pompoen, kokos en verwarmende kruiden, zoals kaneel. Serveer het met iets lekkers als pastinaakpuree om het af te maken!

Stoofpotje rundvlees maken

Om stoofvlees te bereiden heb je nu eenmaal wat tijd nodig. Naast dat het überhaupt wel een uurtje of vier duurt voordat het vlees zacht is, verschilt het ook per pan hoe lang het stoven in zijn geheel duurt. Een pan met een goede warmtegeleiding heeft vaak een kortere kooktijd. Neem daarom een goede stoofpan om wat tijd te besparen. Je kunt ook een slowcooker gebruiken.

Smaakmakers in de stoofpot

Stoofvlees kun je op vele manieren maken. Elk ingrediënt dat je toevoegt, zorgt voor een hele andere smaaksensatie. Dit keer voegen we pompoen toe. Pompoen is een veelzijdige groenten en hebben we al op veel verschillende manier verwerkt in recepten. In dit stoofpotje doet pompoen het ook erg goed. Voeg het wel pas in het laatste uur stoven toe, want anders valt de pompoen uit elkaar en krijg je een pompoenpuree.

Naast de pompoen gebruiken we ook heel wat andere smaakmaker zoals rode peper, knoflook, gember, laurierblad, tomatenpuree, rozemarijn, tijm en kaneel. Al deze smaken samen, maken dit stoofpotje echt winters. Naast de bouillon voegen we ook kokosmelk toe. Dit maakt het vlees extra romig. Laat het vocht goed inkoken zodat het stoofvlees niet meer waterig is. 

Tips
Serveer dit stoofpotje met een puree van pastinaak, pastinaak friet, bloemkoolrijst of lepel het stoofpotje zonder bijgerecht uit! Als je stoofvlees overhoudt, kun je het de volgende dag ook in een koolhydraatarme pita stoppen. Zo krijg je een lekker broodje stoofvlees! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere stoofrecepten.

Print
Stoofpotje rundvlees met pompoen

Stoofpotje rundvlees met pompoen

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 330
  • Totale tijd: 345
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

  • 800 gr runderlappen
  • 300 gr winterpeen
  • 1 grote ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 cm gember
  • 1 rode peper
  • 1 liter water + 2 blokjes groente of runderbouillon
  • 30 gr roomboter
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 tl kaneel
  • 2 el kokosmeel
  • 150 ml kokosmelk, 17% vet
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes rozemarijn
  • 3 takjes tijm
  • 400 gr pompoenblokjes
  • zout en peper naar smaak

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Haal de runderlappen uit de verpakking en laat even op kamertemperatuur komen. Schil de winterpeen en snijd deze en de ui en bleekselderij in stukken. Pel de knoflook en schil de gember en snijd beide groentes fijn. Verwijder het grootste deel van de pitjes van de rode peper en snijd ook deze fijn.
  2. Breng 1 liter water aan de kook en los hierin de bouillonblokjes op. Giet het water even in een maatbeker of ander pannetje en maak de braadpan schoon en droog.
  3. Verwarm boven een middelhoog vuur de boter in de braadpan. Voeg de riblappen toe en bak deze rondom goudbruin. Haal het vlees dan uit de pan en snijd elke lap in 3 stukken.
  4. Fruit in dezelfde braadpan de ui, knoflook, rode peper en gember. Voeg na een paar minuten de stukjes winterpeen en bleekselderij toe en bak deze kort mee. Voeg de stukken riblap samen met de tomatenpuree, kaneel en kokosmeel toe aan de pan en meng alles met een spatel goed door elkaar.
  5. Schenk de bouillon en kokosmelk in de braadpan en voeg het laurierblaadje, rozemarijn en tijm toe. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat het vlees 4 uur met de deksel op de pan sudderen.
  6. Voeg na 4 uur sudderen de pomopoenblokjes toe en laat nogmaals een uur sudderen met de deksel op de pan. Haal dan de deksel van de pan en laat nog ca. 30 min tot 1 uur doorkoken, tot de gewenste dikte.
  7. Als het stoofvlees de juiste structuur heeft en voldoende vocht is verdampt, haal je de laurierblaadjes, tijm en rozemarijn uit de pan. Proef even en voeg indien gewenst zout en peper naar smaak toe.
  8. Serveer het stoofvlees met bloemkoolrijst, knolselderijpuree, koolraapfriet of een salade. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
  • Calorieën: 389
  • Vetten: 17,3
  • Koolhydraten: 9,8
  • Vezels: 6,3
  • Eiwitten: 45,1
Stoofpotje rundvlees met pompoen

6 Reacties

  1. Zou je het recept ook kunnen maken zonder de kokosmelk? Of is de smaak van kokosmelk niet sterk?

    Reageer
  2. Riekje Schenkel

    Wauw! Fantastisch recept!! Het is gelukt! En heerlijk!

    Reageer
  3. ik heb nog een pompoen over. kan ik die ook gewoon in stukjes maken en dan in de pan erbij doen? of moet ik de eerst voorkoken o.i.d?
    het klinkt heeerlijk!!

    Reageer
    • Hi Riekje,

      Je kunt de stukjes pompoen rauw (volgens de bereidingswijze) toevoegen, je kookt ze mee, waardoor ze vanzelf garen 🙂

      Reageer
  4. Ver-ru-ke-lijk
    Voor herhaling vatbaar en goed voor 2 dagen voor 4 personen. Rijst gekookt voor mijn mannen en bloemkoolrijst geroerbakt voor mij zelf 🙂

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*