Suikervrije chocolate chip koekjes.

Suikervrije chocolate chip koekjes

Als je dit recept voor suikervrije chocolate chip koekjes hebt geprobeerd wil je nooit meer anders! Koolhydraatarme en suikervrije chocolate chip koekjes stonden al een tijd op mijn lijstje om te maken. Vorige week had ik op een regenachtige dag eindelijk tijd gevonden om de koekjes te maken. Zoals jullie misschien al weten is het niet makkelijk om krokante koekjes te bakken als je geen suiker of bloem mag gebruiken. Ik besloot daarom smeuïge chocolate chip koekjes te maken in plaats van krokante koekjes. Ik heb hiervoor amandelmeel en erythritol gebruikt. Verder heb ik xanthaangom om de structuur van het deeg te verbeteren. Het resultaat: heerlijke smeuïge chocolate chipkoekjes met een zoete chocoladesmaak. Dit is mijn nieuwe favoriete recept voor koolhydraatarme koekjes!

Bereidingstips:
Met dit recept maak je ongeveer 12 chocolate chip koekjes. Bij de bereiding is het belangrijk dat je de koekjes niet te lang bakt. Bak de koekjes 10 minuten in de voorverwarmde oven. Kort na het bakken zijn de koekjes nog zacht, maar na 30 minuten afkoelen op een koelrek is de buitenkant krokant en binnenkant lekker smeuïg. Verder heb ik geen traditionele chocolate chips gebruikt, maar fijngesneden pure chocolade. Je kunt hiervoor de chocolade van het supermarkt huismerk gebruiken of van het merk Lindt. Let goed op dat de chocolade minimaal 85% cacao bevat.

Print
Suikervrije chocolate chip koekjes.

Suikervrije chocolate chip koekjes

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 10
  • Totale tijd: 30
  • Porties: 12 koekjes 1x
  • Categorie: Snacks, Dessert
  • Keuken: Amerikaans

Schaal

Ingrediënten


Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt vervolgens in een steelpannetje boven een laag vuur de gezouten roomboter.
  2. Doe de gesmolten boter en erythritol in een grote kom en klop met een elektrische mixer samen. Voeg het ei en de vanille extract toe en klop nogmaals precies 15 seconden met de elektrische mixer.
  3. Voeg vervolgens de amandelmeel, bakpoeder, xanthaangom en zout toe aan de kom en klop nogmaals met de elektrische mixer, totdat alle ingrediënten goed zijn gemengd. Vorm dan met de handen een deegbal en zet deze opzij.
  4. Snijd de pure chocolade in kleine stukjes en kneed deze met de handen door de deegbal. Vorm van de deegbal 12 deegballetjes en plaats deze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  5. Duw ten slotte met de handen of een vork de deegballetjes plat om koekjes te vormen. Bak de koekjes precies 10 minuten in de voorverwarmde oven. Als je de koekjes na het bakken uit de oven haalt zijn ze nog zacht, maar na 30-40 minuten afkoelen zijn ze krokant van buiten en smeuïg van binnen!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 koekje
  • Calorieën: 197
  • Vetten: 18,7
  • Koolhydraten: 2,1
  • Eiwitten: 4,0

44 Reacties

  1. Genoten van deze koekjes, erg lekker! Dit wordt een blijvertje.

    Reageer
  2. Heerlijke koekjes, makkelijk te maken. Een blijvertje hier !

    Reageer
  3. Wauw wat zijn deze Chocolate chips koekjes heerlijk. Heb ze vandaag voor het eerst gemaakt en heb er wat kokos schaafsel extra door gedaan. Is zeker een blijvertje. Heerlijk

    Reageer
  4. Ik kon niet echt een bal maken van het deeg. Het plakte erg, desondanks vind ik ze lekker. Onze dochters moeten nog even wennen geloof ik 😉

    Reageer
  5. kan ik ook ongezouten boter gebruiken, en een beetje zout toevoegen, ik heb alleen ongezouten boter in huis

    Reageer
  6. Zooooo lekker!
    Net gemaakt, dit is een blijvertje.

    Reageer
  7. Anita van Meerveld

    Ik vond de koekjes lekker maar voor ons eerlijk gezegd te zoet. Is de hoeveelheid erythritol technisch noodzakelijk voor het bakresultaat?
    Ik halveer de hoeveelheid normaliter vaak in recepten, ik benieuwd of dat nu ook kan.

    Reageer
  8. Bij de 2e keer 100 gram erythiol en 50 gram chocola gebruikt, nu waren ze minder machtig en alle smaken kwamen beter naar voren. De koude nasmaak van de erithiol is dan ook een stuk minder.
    De koekjes werden er voor ons lekkerder door.

    Reageer
  9. Wat een heerlijke koekjes! Ik had iets minder chocola genomen. Bij de helft van het deeg lepel pindakaas erdoorheen gekneed. Zowel met als zonder pindakaas echt zalig! Ik bewaar de koekjes in de koelkast. En wel goed laten afkoelen voor je de eerste gaat uittesten. Echt heerlijk!

    Reageer
  10. Heerlijke koekjes, volgende keer doe ik wat minder chocolade en inderdaad lijkt me variëren met hazelnoot o.i.d ook erg lekker.

    Reageer
  11. Heerlijke makkelijke koekjes.

    Reageer
  12. Heerlijke koekjes, maar veel te veel chocolade. De helft is zelfs al veel.

    Reageer
  13. Daisy Vallejo

    Wat een super lekkere koekjes zijn dit! Ik heb ze zonder xantaangom gemaakt, want deze had ik niet in huis, ze kwamen mooi uit de oven en vallen niet uit elkaar. Aanrader!

    Reageer
  14. Wauw , wat een heerlijke koekjes. Vanmorgen voor het eerst gemaakt. Voor herhaling vatbaar .

    Reageer
  15. De 1e keer met amandelmeel, de 2e keer met hazelnootmeel gebakken. De derde keer heb ik ze, nadat ze een beetje waren afgekoeld, gedoopt in gesmolten suikervrije pure chocolade en op een rooster verder laten afkoelen. Ik heb de koekjes in een heteluchtoven gebakken op 180 C krokant van buiten en chewy van binnen…geweltastich! Dankjewel voor dit recept Quint!

    Reageer
  16. Al voor de 2de keer gemaakt, op vraag van m’n gezin. Ze zijn héél lekker!!

    Reageer
  17. Christianne de Gelder

    Heerlijk! Echt lekker! Voor herhaling vatbaar!👌

    Reageer
    • anette van tol

      Vandaag voor het eerst gemaakt veel lekkerder als de traditionele koekjes dit is een blijverdje bedankt voor dit mooie recept .

      Reageer
  18. Vandaag gemaakt, nog niet geproefd maar ze zien er heerlijk uit en ruiken ook lekker. Ik heb er naast de chocolade nog wat gehakte hazelnoten in gedaan. Moet de oven trouwens op hete luchtoven staan en hoe bewaar je ze?

    Reageer
    • Hi Marrita,

      Leuk om te horen :). Je kunt de koekjes een paar dagen in een luchtdichte bewaardoos bewaren. Het is ook mogelijk de koekjes in te vriezen als je ze langer wilt bewaren.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
      • Inmiddels gegeten, vond ze heerlijk. Ga ze vandaag maken met wat pindakaas en chocolade door het beslag. Soort peanutbutter koekje krijg je dan hopelijk.

        Reageer
  19. Hallo
    Ik wil xylitol gebruiken ipv erythritol
    Hoeveel gram moet dan nemen?

    Reageer
  20. Miriam Oomens

    Erg lekker en ook zeer goed gelukt maar vraag mij af hoeveel dit scheelt met een gewone chocolate chip koekje?

    Reageer
    • Hi Miriam,

      Een chocolate chip koekje volgens ons recept bevat evenveel calorieën als een regulier chocolate chip koekje, maar wel 90% minder koolhydraten.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  21. Heerlijk! En niet moeilijk. Ga ik zeker vaker maken.

    Reageer
  22. Heerlijke smeuige koekjes en makkelijk te maken. Kids hebben het ook goed gekeurd.

    Reageer
  23. Ik heb ze gebakken en ze zijn erg lekker. Heb al aardig wat geprobeerd maar nog nooit iets suikervrij lekker gevonden.Wel geeft de zoetstof een soort frisse nasmaak wat een beetje gek is. Ook waren mijn koekjes zacht dus ik zal ze volgende keer dunner maken. Hopelijk helpt dat. Nu was het net of ze “bol”waren.

    Reageer
  24. Beter dan gewone chocolade koekjes! Echt heerlijk! Ik heb de xanthaangom vervangen door 1.5 theelepel arrowfeet. Werkt prima.

    Reageer
  25. Heerlijke koekjes

    Reageer
  26. Wauw dit is lekker en nog makkelijk te maken ook! Ik ben erg blij met dit recept!😊

    Reageer
  27. Zo makkelijk te maken. Ik maak dit maandelijks! Valt goed in de smaak bij iedereen. En ik vind het ook erg lekker. 🙂

    Reageer
  28. je vind niet gemakkelijk zo’n lekker recept dat koolhydraatarm is, bedankt om het recept te delen, het is een blijvertje, en zo makkelijk te maken

    Reageer
  29. Kan ik de 1/2 tl xanthaangom vervangen met een 1/2 tl arrowroot?

    Reageer
    • Hi Selena,

      Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar in theorie zou je 1/2 tl xanthaangom kunnen vervangen met 1 tot 2 tl arrowroot. Succes!

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
      • Hi Quint,
        De koekjes zien er lekker uit en ik wil ze graag maken maar heb geen xanthaangom in huis. Kan ik een alternatief gebruiken als bv lijnzaad of iets anders dat bij de supermarkt om de hoek verkrijgbaar is?
        Groetjes,
        Annemiek

        Reageer
        • Hi Annemiek,

          Je kunt de koekjes ook zonder xanthaangom maken. Ze vallen dan alleen iets sneller uit elkaar. Veel succes!

          Gr,

          Quint

          Reageer
  30. Heerlijk! Prima gelukt en makkelijk te maken!!

    Reageer
  31. Kan erythritol vervangen door Kristal Sweet?

    Reageer
    • Hi Diana,

      Dat kan zeker. Ik zou dan aanraden om ongeveer 50-65 gr Steviala Kristal Sweet te gebruiken.

      Met vriendelijke groet,

      Quint

      Reageer
  32. Mijn eerste keer dat ik iets bakte en omdat het eigenlijk zo simpel is, kan er vrij weinig mis gaan! Vind ze ontzettend lekker om als een extraatje te hebben in het weekend. Ga ze vaker maken!

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*