Suikervrije creme brulee met vanille en aardbeien.

Suikervrije crè­me brûlée

Crè­me brûlée, een onweerstaanbaar dessert uit de Franse Keuken

Vandaag heb ik een heerlijke suikervrije crè­me brûlée gemaakt. Traditionele crè­me brûlée bestaat uit een custard gemaakt van slagroom, suiker, eidooiers en vanille. Voor het serveren wordt de creme brulee afgemaakt door de custard te bestrooien met een laagje suiker en deze vervolgens te karameliseren met een keukenbrander. Ik heb het traditionele recept iets aangepast om het koolhydraatarm en suikervrij te maken. Ik heb de suiker vervangen met Steviala Kristal. Dit is een zoetstof op basis van erythritol en stevia en is 1.5 keer zo zoet als tafelsuiker. Het voordeel van Steviala Kristal is dat het vrijwel hetzelfde smaakt als normale suiker. Verder heb ik de Ery-Bronze van Steviala gebruikt om een karamellaagje na te bootsen. Het resultaat is een heerlijke crè­me brûlée met slechts 4,5 gr koolhydraten per portie.

Bereidingstips:
Vergeet bij het maken van de room niet om een snufje zout toe te voegen. De zout versterkt de smaak van de vanille en ei. Verder is het belangrijk om de crè­me brûlée voor het karameliseren van de Ery-Bronze goed af te laten koelen. Als je geen kleine gasbrander in huis hebt kun je de crè­me brûlée ook kort onder de grill van de oven plaatsen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Plaats onderaan de pagina een reactie als je vragen of opmerkingen hebt over het recept.

– Bekijk ook ons andere koolhydraatarme dessert recepten!

Print
Suikervrije creme brulee met vanille en aardbeien.

Suikervrije crè­me brûlée

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 50
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 4 schaaltjes 1x
  • Categorie: Dessert
  • Keuken: Franse

Schaal

Ingrediënten


Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Snijd vervolgens het vanillestokje in de lengte doormidden. Gebruik de botte kant van je mes om in één keer de zaadjes uit het stokje te halen.
  2. Giet de slagroom in een steelpan en voeg de vanille en het vanillestokje toe. Verwarm de slagroom boven een middelhoog vuur tot net onder het kookpunt en laat dan 5 minuten afkoelen.
  3. Splits vervolgens de eieren en klop de dooiers samen met een snufje zout en Steviala kristal los.
  4. Verwijder het vanillestokje uit de slagroom en voeg de slagroom al roerend toe aan de kom met eidooiers. Schenk vervolgens het mengsel in 4 ramekin schaaltjes.
  5. Zet de schaaltjes in een ovenschaal en schenk hier tot de helft kokend water in. Bak de crème brûlée 40-45 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. Laat de crème brûlée vervolgens minimaal 2 uur in de koelkast afkoelen. Bestrooi voor het serveren de bovenkant van de crème brûlée met Steviala Kristal Sweet en karamelliseer met een gasbrander of zet even onder de grill in de oven. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 schaaltje
  • Calorieën: 506
  • Vetten: 51,8
  • Koolhydraten: 3,8
  • Eiwitten: 7,1

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*