Lemon curd gezoet met erythritol.

Suikervrije lemon curd

In aanloop naar Pasen zullen wij een aantal heerlijke zoete paasrecepten met jullie delen. We trappen af met een heerlijke suikervrije en koolhydraatarme lemon curd. Deze zoete saus gemaakt van citroenen is lekker fris en past perfect bij het voorjaar en het paasontbijt of brunch.

Suikervrije lemon curd maken
Lemon curd is eigenlijk heel eenvoudig om zelf te maken. De basis voor deze saus is citroen, ei, boter en suiker. Het enige wat we hebben aangepast aan dit basisrecept is de zoetstof. We hebben suiker vervangen door erythritol. Hierdoor is de lemon curd suikervrij en geschikt voor een koolhydraatarm of keto dieet!

Tips
Met dit recept maak je een potje lemon curd (ca. 350 gram). Het is een lemon curd, dus de saus is fris en zuur. Je kunt de zure smaak afzwakken door minder citroensap toe te voegen of meer erythritol. Het kan ook zijn dat je de saus juist te zoet vindt. Voeg eerst 40 gram erythritol toe, proef even en voeg indien nodig meer toe.

Bewaren
Lemon curd met suiker kun je vaak een aantal weken in de koelkast bewaren. Suiker dient tevens als conserveermiddel. Suikervrije lemon curd is minder lang houdbaar, omdat er geen suiker in zit. We raden aan om het maximaal 5 dagen in de koelkast te bewaren. Proef en ruik goed voor het serveren. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere paas recepten!

Print
Lemon curd gezoet met erythritol.

Suikervrije lemon curd

  • Chef: Anne Verhoeve
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 5
  • Totale tijd: 20
  • Porties: ca. 350 gram
  • Categorie: Dessert, Snacks

Schaal

Ingrediënten

  • rasp van 2 grote citroenen
  • sap van 2 grote of 4 kleine citroenen (ca. 100 ml sap)
  • 50 gr erythritol
  • 125 gr ongezouten roomboter
  • 2 eieren (M)

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Rasp de citroenen en pers ze daarna uit. Afhankelijk van hoe groot je citroenen zijn, heb je 2 tot 4 citroenen nodig.
  2. Doe de rasp, sap, erythritol en roomboter in een hittebestendige kom. Vul een steelpan met een klein laagje water. Zet de kom erop en verwarm het steelpannetje met water. Door de stoom verwarm je ook de inhoud van de kom. Roer tijdens het smelten af en toe met een garde door.
  3. Klop met een vork de eieren los. Als alles is gesmolten en gemengd, voeg je beetje bij beetje de eieren toe. Klop met een garde in de kom tot de lemon curd begint in te dikken. De lemon curd is klaar als het de dikte heeft van kwark.
  4. Zet het vuur uit en schenk de lemon curd in een schaal of potje en dek af met een vershoudfolie. Tijdens het afkoelen zal de lemon curd nog wat verder indikken.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 el (15 gram)
  • Calorieën: 47
  • Vetten: 4,8
  • Koolhydraten: 0,1
  • Eiwitten: 0,6
Lemon curd gezoet met erythritol.

9 Reacties

  1. Heerlijk! Geduld met het kloppen (mixer) maar toen werd ie heel lobbig en later dikte het goed in en werd het zelfs stijf.
    Hoe lang is de curd houdbaar in de koelkast? Kan ik het restant invriezen?

    Reageer
  2. Heerlijk, t word alleen niet dik. Iemand een tip?

    Reageer
    • Hallo Barbara, misschien te weinig ei. Ik had ook twee eieren maat M maar die bleken maar 50 gram te wegen terwijl een M-ei tussen 53 en 63 gram zou moeten wegen. Ik heb dus het geklopte ei gewogen ongeveer 120 gram ei toegevoegd. Je moet wel heel lang kloppen terwijl de schaal op die pan met kokend water staat maar dan komt het uiteindelijk goed.

      Reageer
  3. HEMELS lekker!! En super simpel.
    Keto is geen straf 😉

    Reageer
  4. Wat een heerlijke curd. En ook nog eens heel simpel te maken. Ik heb het halve recept gemaakt voor mijn monchoutaart en er blijft nog net iets over voor over de yoghurt vanavond.

    Reageer
  5. Simpel te maken en goddelijk lekker

    Reageer
  6. Heel erg simpel om te maken en super lekker!

    Reageer
  7. Dit is een lekker fris toetje.
    Ook heb ik de mon chou taart nu in de koelkast staan.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*