Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Surinaamse bami met koolhydraatarme spaghetti.

Surinaamse bami (koolhydraatarm)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 sterren uit 1 review
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 25
  • Kooktijd: 20
  • Totale tijd: 45
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht, Lunch
  • Keuken: Surinaams

Ingrediënten

Schaal

Zuurgoed

  • 1/2 komkommer
  • 1 kleine wortel
  • 1/2 rode ui
  • 50 ml natuurazijn
  • 50 ml water
  • 1 el erythritol
  • snufje zout
  • optioneel: 1 madam jeanette peper

Kip + marinade

  • 300 gr kipdijfilet
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 cm gember (dik plakje)
  • 1,5 tl ketjap asin
  • 1 tl pindaolie of zonnebloemolie

Bami

  • 1,5 liter water
  • 1,5 maggiblokje (naar smaak) (ouderwets blokje)
  • 2 el ketjap asin
  • 1/2 tl erythritol
  • 1/2 tl Sweet Syrup Caramel (optioneel)
  • 150 gr FeelingOK spaghetti of linguine
  • 1/2 el pinda-olie of zonnebloemolie
  • 1/2 tl Chinese 5-kruidenpoeder
  • 1/2 tl trassie trafasie
  • 1/2 el tomatenpuree
  • 1/2 tl bamikruiden (optioneel)
  • zout en zwarte peper naar smaak
  • verse bladselderij, fijngehakt

Bereidingswijze

  1. Zuurgoed maken: snijd de komkommer in plakjes, de wortel in dunne reepjes en de rode ui in halve ringen. Meng in een kom of afsluitbare pot de natuurazijn, het water, erythritol en een snufje zout. Voeg de gesneden groenten en eventueel de madam jeanette toe. Laat minimaal 30 minuten trekken, hoe langer, hoe beter de smaak.
  2. Kip marineren: Snijd de kipdijfilet in blokjes en doe in een kom. Snipper de sjalot, pers de knoflook en rasp de gember. Voeg dit samen met de ketjap asin en olie toe aan de kip. Meng goed door, dek af en laat minstens 30 minuten marineren.
  3. Bami bereiden: breng 1,5 liter water met 1,5 maggiblokje aan de kook. Kook de FeelingOK spaghetti volgens de instructies op de verpakking beetgaar. Giet af en vang ongeveer 50 ml van het kookvocht op.
  4. Meng de ketjap asin met de erythritol en eventueel de Sweet Syrup caramel om een koolhydraatarme ketjap manis te maken.
  5. Verhit de olie in een wok op hoog vuur. Voeg de gemarineerde kip toe (inclusief de sjalot en gember) en roerbak ongeveer 3 minuten tot de kip rondom bruin is.
  6. Zet het vuur lager (middelhoog) en voeg het 5-kruidenpoeder, trassie, laospoeder, bamikruiden (optioneel), zwarte peper en eventueel wat zout toe. Roerbak 2 minuten zodat de kruiden hun aroma vrijgeven.
  7. Voeg dan de tomatenpuree, de zelfgemaakte ketjap manis en het opgevangen kookvocht toe. Laat 2 minuten zachtjes pruttelen.
  8. Voeg de gekookte spaghetti toe aan de wok. Schep alles goed om zodat de saus en kruiden gelijkmatig verdeeld zijn. Proef en breng eventueel extra op smaak met ketjap asin of zout.
  9. Bestrooi met fijngehakte selderij en serveer direct met het zuurgoed.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
  • Calorieën: 528
  • Vetten: 21,3
  • Koolhydraten: 13,6
  • Vezels: 23,7
  • Eiwitten: 58,5