Rode curry met zalm en bloemkoolrijst.

Thaise rode curry met zalm

De Aziatische keuken is een hele diverse keuken. Het bevat veel smaak vanwege het gebruik van sterke kruiden. Dit recept is een typisch Aziatisch gerecht uit Thailand. Dit heerlijke Thaise gerecht is een perfecte combinatie van smaken, kruiden, eiwitten, vetten en vezels. Binnen 30 minuten zet je deze gezonde maaltijd al op tafel!

Thaise rode curry maken
Thaise curry is een populair recept binnen de Thaise keuken. Je vindt ze in de kleuren groen, rood en geel. Groene curry wordt gezien als de heetste curry omdat ze verse groene pepers gebruiken. De gele curry is de minst scherpe curry en rood valt er precies middenin. Een Thaise curry is een combinatie van chilipepers en andere kruiden. Je kunt de curry zelf met een vijzel maken, maar je kunt de currypasta ook heel makkelijk kant-en-klaar kopen. Niet alle currypasta’s uit de supermarkt zijn geschikt vanwege de toevoeging van suiker. Lees daarom altijd goed de ingrediënten op de achterkant. Goede merken voor currypasta’s zijn Blue Elephant, Thai heritage en onoff.

Rode curry met zalm
De curry kun je maken met vlees en vis. Wij hebben er voor gekozen om de curry te maken met verse zalmfilet en groene groentes, zoals sugarsnaps en doperwten. Verder hebben we voor een bite paksoi en bamboescheuten toegevoegd. Bamboescheuten zijn jonge uitlopers van de bamboeplant en smaken fris en knapperig. Je koopt ze in een blik bij o.a. de Albert Heijn. Andere lekkere groente die je kunt toevoegen zijn taugé, courgette, paprika, aubergine, bloemkool en bimi.

Tips
Dit recept maak je met verse zalmfilets, maar dit kun je eventueel vervangen door kip of garnalen. Bij de bereiding is het belangrijk om niet in één keer alle currypasta toe te voegen. De tolerantie van scherpheid verschilt per persoon. Voeg liever eerst wat minder toe en proef voordat je er meer bij gooit. Heb je wel te veel currypasta toegevoegd? Verdun het dan met wat extra kokosmelk. Bekijk voor meer inspiratie andere curry recepten.

Print
Rode curry met zalm en bloemkoolrijst.

Thaise rode curry met zalm

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 20
  • Totale tijd: 30
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht, Diner
  • Keuken: Thaise

Schaal

Ingrediënten

  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 cm gember of 1,5 tl gemberpoeder
  • 1 baby paksoi of shanghai paksoi
  • 2 zalmfilets (ca. 300 gr)
  • 1 el kokosolie
  • 1 el ghee
  • 1,5 el tomatenpuree
  • 4 el rode currypasta
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl kurkuma
  • 100 ml kippenbouillon
  • 1/2 limoen
  • 100 gr sugar snaps
  • 100 gr doperwten
  • 50 gr bamboescheuten, uit blik
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 el olijfolie
  • 400 gr bloemkoolrijst
  • 1 lente-ui
  • verse koriander of thaise basilicum
  • zout en peper naar smaak

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Snipper de ui, pers de knoflook en snijd de gember in kleine stukjes. Maak vervolgens de paksoi schoon en snijd deze in grove stukken.
  2. Dep de zalmfilets droog met keukenpapier. Kruid de zalmfilets met peper en zout en zet even opzij. 
  3. Verhit een eetlepel kokosolie en eetlepel boter in de pan. Bak de zalmfilets 3 minuten aan beide kanten op hoog vuur. Haal de zalmfilets uit de pan en zet opzij. 
  4. Voeg in dezelfde pan de knoflook, ui en gember toe en fruit op laag vuur voor ca. 3 minuten. Roer de tomatenpuree, currypasta en de kruiden er doorheen. Breng op smaak met peper en zout. 
  5.  Voeg de kippenbouillon vervolgens met de limoensap toe aan de pan. Roer de inhoud van de pan goed door elkaar en voeg dan de gesneden paksoi, sugar snaps, bamboescheuten en doperwten toe. Roerbak 2 minuten mee. 
  6. Doe de kokosmelk erbij en breng in zijn geheel aan de kook. Proef of je de curry sterk genoeg vindt en voeg anders nog wat extra currypasta of chilivlokken toe.
  7. Als het kookt leg je de zalm in de saus en zet je het vuur lager. Laat nog even sudderen, totdat de saus de gewenste dikte heeft of tot de zalm gaar is. 
  8. Wok ondertussen de bloemkoolrijst gaar. Voeg hiervoor een el olijfolie toe aan een wokpan of koekenpan en zet de pan boven een middelhoog vuur. Voeg de rijst toe en bak binnen 3 minuten beetgaar.
  9. Snijd ondertussen de lente-ui in ringetjes. Verdeel de rijst en curry over 2 borden en garneer met lente-ui, verse koriander of Thaise basilicum en chilivlokken. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/2 van het totaal
  • Calorieën: 729
  • Vetten: 52,4
  • Koolhydraten: 19,2
  • Vezels: 7,4
  • Eiwitten: 41,5

 

 

Rode curry met zalm en bloemkoolrijst.

Tags

4 Reacties

  1. Heerlijk gerecht. ‘Even’ laten sudderen om in te dikken was wel heel voorzichtig.

    Reageer
  2. Amaai zeer lekker gerecht, dit gaan we zeker vaker maken!

    Reageer
    • Vanavond dit gerecht gemaakt; erg lekker, maar wel heel veel voor 2 porties? En verwacht dat de korianderzaad en komijnzaad beide “gemalen” moeten zijn?
      Lastig dat er van de bamboescheuten maar 50 gram gebruikt wordt, van een blikje van 250 gram; deze laat ik de volgende keer schieten. Al met al wel weer een heel lekker gerecht……. Zoals zovele op jullie site. 🙂

      Reageer
      • Hi Suzan,

        Bedankt voor je feedback! Het is inderdaad een vullend gerechtje. Je kunt eventueel iets minder rijst en zalm gebruiken, het gerecht bevat dan ook iets minder khd en kcal. De bamboescheuten zijn een lekkere toevoeging, maar kun je ook weglaten!

        Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*