WItlofschotel met gehakt en kaassaus

Witlofschotel met gehakt

Bij ons thuis is iedereen gek op witlof. In de winter maken wij zeker eens in de twee weken een lekker gerecht met deze groente. Vaak maken we dan een simpele witlofstamppot of een klassieke witlofschotel met ham en kaas. Dit keer hebben we iets nieuws geprobeerd: een witlofschotel met gehakt en mosterd-kaassaus. Deze ovenschotel is lekker, gezond en super makkelijk om te maken. De knapperige en bittere witlof gaat perfect samen met het gehakt en de pittige mosterd-kaassaus. Met dit recept maak je een heerlijke ovenschotel voor 4 personen. Een portie bevat slechts 8,9 gr koolhydraten. Je kunt dus ook van dit gerecht genieten als je een koolhydraatarm dieet volgt.

Tips:
Heb je wat restjes groente over in je koelkast? Voeg deze dan toe aan de witlofschotel. Hoe meer groente hoe beter! Je kunt de witlofschotel samen met een bijgerecht serveren als avondmaaltijd. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie te plaatsen. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme ovenschotel recepten.

Print
WItlofschotel met gehakt en kaassaus

Witlofschotel met gehakt

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 35
  • Totale tijd: 45
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

  • 300 gr (mager)rundergehakt
  • 1 grote ui
  • 1 el olijfolie
  • 500 gr witlof
  • 1 rode paprika
  • 100 gr gerookte ham
  • 100 gr geraspte kaas
  • 75 gr roomkaas
  • 150 ml kookroom
  • 1 el mosterd
  • 50 gr geraspte mozzarella
  • zout en peper naar smaak
  • optioneel: lente-ui

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd op een snijplank de ui en paprika in kleine stukjes. Pak vervolgens de witlof, verwijder de buitenste bladeren en de uiteindes eraf. Snijd elke stronk doormidden en verwijder met een scherp mesje de bittere kern. Snijd de witlof ten slotte in kleinere stukjes.
  2. Verwarm een el olijfolie in een grote hapjespan en voeg de gesneden ui toe. Bak de ui totdat het begint te verkleuren en voeg dan het gehakt toe. Bak het gehakt in ca. 3-5 minuten gaar en voeg dan de gesneden paprika en witlof toe. Bak de groente 5 minuten mee en laat daarna het overtollige vocht in de pan uitlekken. Snijd dan de gerookte ham in kleine stukjes en voeg dit toe aan het gehakt en de groente in de pan.
  3. Pak nu een kleine steelpan en verwarm hierin de kookroom, roomkaas en geraspte kaas. Zet het vuur laag en breng dit aan de kook. Kook de kaassaus totdat de geraspte kaas in het pannetje is gesmolten. Haal dan het pannetje van het vuur en voeg al roerend de mosterd toe.
  4. Verdeel het gehaktmengsel over een ovenschotel en breng op smaak met zout en peper. Schenk vervolgens de kaassaus over het gehaktmengsel en bestrooi met de geraspte mozzarella. Bak de witlofschotel 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Garneer de witlofschotel na het bakken eventueel met gesneden lente-ui.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de schotel
  • Calorieën: 473
  • Vetten: 33,5
  • Koolhydraten: 8,9
  • Vezels: 1,8
  • Eiwitten: 33,9

4 Reacties

  1. Ik heb het gemaakt zonder paprika… die had zoonlief al opgegeten en met gerookte kalkoenreepjes ipv ham. Echt heerlijk! Weer een variatie op de witlof erbij.

  2. Heerlijk was het!

  3. Heerlijk gerecht! Ik heb het gemaakt met gebakken spekjes ipv gerookte ham voor een extra “bite” en champignons toegevoegd. Iedereen vond het lekker.

    • Een erg lekker en makkelijk recept. Ik had nog prei liggen en heb het gemaakt met de helft prei en de helft witlof.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*