Witlofschotel met ham en gesmolten kaas.

Witlofschotel met ham en kaas

Vandaag heb ik een typisch Hollands wintergerecht gemaakt; een witlofschotel met ham en kaas. Ik ben dol op de licht bittere smaak van witlof. In de zomer gebruik ik witlof vaak als basis voor een frisse koolhydraatarme salade en in de winter is niets lekkerder dan witlof met ham en kaas uit de oven. Traditioneel wordt een witlofschotel bereid met aardappelpuree. In dit recept heb ik de aardappelpuree vervangen met bloemkoolpuree. Er is weinig tot geen verschil in smaak tussen de bloemkoolpuree en aardappelpuree. Het enige verschil is het vochtgehalte. Bloemkoolpuree bevat meer vocht dan aardappelpuree. Je kunt de hoeveelheid vocht in de bloemkoolpuree beperken door de bloemkool na het koken goed uit te laten lekken en droog te deppen. Door het gebruik van bloemkoolpuree bevat de witlofschotel meer groente en fors minder koolhydraten dan een witlofschotel gemaakt met aardappelpuree. Super gezond dus!

Tips:
De geraspte kaas, ham en bieslook zijn de smaakmakers in dit gerecht. Houd je van pittig eten? Voeg dan een 1 of 2 eetlepels mosterd toe aan de bloemkoolpuree! Met dit recept maak je een witlofschotel voor drie personen. Je kunt de witlofschotel eventueel serveren met een gehaktbal, portie hachee of een stukje kipfilet. Ik hoop dat jullie het lekker vinden. Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie te plaatsen.

Print
Witlofschotel met ham en gesmolten kaas.

Witlofschotel met ham en kaas

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 50
  • Porties: 3 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

  • 600 gr bloemkool (1 middelgrote bloemkool)
  • 1/2 groente bouillonblokje
  • 30 gr boter
  • zout en peper naar smaak
  • handje verse bieslook, fijngesneden
  • 3 stronken witlof
  • 6 plakken ham
  • 80 gr geraspte kaas of naar smaak

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak de bloemkool en verwijder de bladeren en de stronk weg. Snijd de bloemkool vervolgens in kleine roosjes. Doe de bloemkoolroosjes en het bouillonblokje in een grote pan en vul deze met water. Breng de het water aan de kook en kook de bloemkool binnen 10-15 minuten gaar.
  2. Giet de inhoud van de pan na het koken in een vergiet en schud deze goed heen en weer. Dep de bloemkool vervolgens droog met een stuk keukenpapier en doe de roosjes terug in de pan. Voeg dan de boter, zout en peper naar smaak toe aan de pan. Pureer de bloemkool m.b.v. een staafmixer tot puree. Voeg ten slotte de fijngesneden bieslook toe en roer dit door de puree.
  3. Maak de witlof schoon en verwijder het buitenste blad. Halveer de witlof en verwijder de bittere kern. Vul een pan met water en kook hierin de witlof 6-8 minuten gaar. Laat de witlof na het koken goed uitlekken in een vergiet.
  4. Schep vervolgens de bloemkoolpuree in een ovenschotel en wikkel elke helft witlof in een plak ham. Plaats de ingewikkelde witlof op de puree en bestrooi royaal met kaas. Bak de witlofschotel 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Verdeel na het bakken in 3 porties. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/3 van de ovenschotel
  • Calorieën: 268
  • Vetten: 18,2
  • Koolhydraten: 8,6
  • Vezels: 5,1
  • Eiwitten: 10,6

3 Reacties

  1. Toprecept. Door de bloemkoolpuree nog wat verse nootmuskaat gedaan. Makkelijk te bereiden.

  2. Dit recept in combinatie met de Italiaanse gehaktballetjes was om de vingers bij af te likken. beide recepten zeer eenvoudig om te maken en gewoon lekker en gezond.

  3. Het was heerlijk, genoten van dit recept met de gehaktballen. Ballen echter gewoon gebraden in de pan zonder de mozzarella en tomaten saus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*