Print
Witlofschotel met ham en gesmolten kaas.

Witlofschotel met ham en kaas

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 50
  • Porties: 3 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingredi├źnten

  • 600 gr bloemkool (1 middelgrote bloemkool)
  • 1/2 groente bouillonblokje
  • 30 gr boter
  • zout en peper naar smaak
  • handje verse bieslook, fijngesneden
  • 3 stronken witlof
  • 6 plakken ham
  • 80 gr geraspte kaas of naar smaak

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak de bloemkool en verwijder de bladeren en de stronk weg. Snijd de bloemkool vervolgens in kleine roosjes. Doe de bloemkoolroosjes en het bouillonblokje in een grote pan en vul deze met water. Breng de het water aan de kook en kook de bloemkool binnen 10-15 minuten gaar.
  2. Giet de inhoud van de pan na het koken in een vergiet en schud deze goed heen en weer. Dep de bloemkool vervolgens droog met een stuk keukenpapier en doe de roosjes terug in de pan. Voeg dan de boter, zout en peper naar smaak toe aan de pan. Pureer de bloemkool m.b.v. een staafmixer tot puree. Voeg ten slotte de fijngesneden bieslook toe en roer dit door de puree.
  3. Maak de witlof schoon en verwijder het buitenste blad. Halveer de witlof en verwijder de bittere kern. Vul een pan met water en kook hierin de witlof 6-8 minuten gaar. Laat de witlof na het koken goed uitlekken in een vergiet.
  4. Schep vervolgens de bloemkoolpuree in een ovenschotel en wikkel elke helft witlof in een plak ham. Plaats de ingewikkelde witlof op de puree en bestrooi royaal met kaas. Bak de witlofschotel 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Verdeel na het bakken in 3 porties. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/3 van de ovenschotel
  • Calorie├źn: 268
  • Vetten: 18,2
  • Koolhydraten: 8,6
  • Vezels: 5,1
  • Eiwitten: 10,6
Copy link