Witte aspergesoep met ei en spekjes.

Witte aspergesoep met ei en spekjes

We zitten midden in het aspergeseizoen en bij veel winkels zijn de witte asperges nu ook in de aanbieding! We kennen allemaal de klassieke combinatie van asperges met ei en ham, maar wist je dat je van witte asperges ook een heerlijk soepje kunt maken? In dit nieuwe recept laten we zien hoe! Een kommetje aspergesoep is superlekker als lunch of lichte avondmaaltijd.

Witte aspergesoep maken

Witte asperges groeien onder de grond en blijven wit omdat ze worden geoogst voordat ze daglicht zien. Dit is ook de reden dat het witte aspergeseizoen zo kort is. Witte asperges zijn wat zoeter en milder dan de groene versie. Tijdens het koken worden de witte asperges ook een stuk zachter dan de groene en dit maakt het een perfecte groente voor soep. Witte aspergesoep wordt vaak gemaakt van de schillen van de asperges. In dit recept gebruiken we de hele asperges en de schillen voor de bouillon.

Om de soep wat extra vulling te geven voegen we slagroom, ei en spekjes toe. Dit geeft de soep de benodigde eiwitten en vetten. We gebruiken een kleine hoeveelheid slagroom, zodat je de smaak van de asperges nog goed terug proeft. Je kunt meer slagroom gebruiken als je dit lekkerder vindt.

Tips

Met dit recept maak je voldoende soep voor 4 personen. Je kunt de soep serveren als lunch of als diner met eventueel een koolhydraatarm broodje of cracker. Zijn er vegetariërs of eters aan tafel die niet van spekjes houden? Vervang deze dan door gerookte zalm of voeg wat extra ei toe. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere soep recepten.

Print
Witte aspergesoep met ei en spekjes.

Witte aspergesoep met ei en spekjes

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 50
  • Porties: 4 kommen 1x
  • Categorie: Lunch, Diner
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

  • 750 gr witte asperges
  • 750 ml water
  • 1 tot 2 blokjes groentebouillon
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 1 takje rozemarijn
  • 125 gr gerookte spekreepjes
  • 2 eieren (M)
  • 150 ml slagroom
  • zout en peper naar smaak

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Was de asperges, schil ze en snijd 2 cm van de onderkant af. Voeg de aspergeschillen en kontjes samen met 750 ml water en 1 tot 2 blokjes groentebouillon toe aan een pan. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan 15 minuten pruttelen.
  2. Snipper ondertussen de ui en knoflook en snijd de witte asperge in kleine stukjes. Leg een paar stukjes apart. Deze gebruik je later voor de garnering.
  3. Verwarm vervolgens een eetlepel olijfolie in een soeppan boven een middelhoog vuur. Fruit hierin de ui en knoflook en voeg dan ook de stukjes asperge toe. Bak deze 5 minuten mee en zet het vuur dan laag.
  4. Plaats een zeef boven de soeppan met de ui, knoflook en asperges. Pak nu de bouillon met de aspergeschillen en kontjes en voeg de bouillon door de zeef toe aan de pan. De overgebleven schillen en kontjes kun je weggooien.
  5. Voeg het takje rozemarijn toe en laat de soep met de deksel op de pan 20 minuten zachtjes koken. Bak ondertussen in een koekenpan de overgebleven stukjes asperge gaar. Maak daarna de pan schoon en bak in dezelfde pan ook de spekjes krokant.
  6. Breng een pan met water aan de kook. Doe de eieren erin en kook ze ongeveer 8 minuten voor een hardgekookt ei. Laat de eieren na het koken schrikken in koud water.
  7. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg de slagroom toe en roer goed en breng de soep opnieuw aan de kook. Breng de soep op smaak met peper en zout.
  8. Verdeel de soep over 4 kommetjes en garneer met stukjes gekookt ei, gebakken spekjes en asperge stukjes

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 kom (1/4 van het totaal)
  • Calorieën: 308
  • Vetten: 25,2
  • Koolhydraten: 8,0
  • Vezels: 3,6
  • Eiwitten: 11,0
Witte aspergesoep met ei en spekjes.

3 Reacties

  1. Bij dagverse asperges rechtstreeks bij de teler is het niet nodig om er 2cm af te snijden. Zijn net zo vers als de rest nml. En zonde van je portemonnee.

    Reageer
  2. Super lekker recept, zeker een aanrader voor mensen met gluten allergie.

    Reageer
  3. Heel lekker, gaan we eens aan mensen geven als tussengerecht.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*