Yoghurttaart met citroen en blauwe bessen.

Yoghurttaart met citroen en blauwe bessen

Met dit mooie Zomer weer is niets lekkerder dan een verfrissende lekkernij. Het liefst iets fruitigs met een licht zuurtje en een frisse smaak. Deze smaakjes vind je zeker terug in deze koolhydraatarme yoghurttaart met citroen en blauwe bessen. Een heerlijke combinatie romig, zoet en zuur. Kortom een perfecte zomertaart!

Yoghurttaart maken
Zoals de naam al verklapt bestaat de vulling van deze taart uit yoghurt. Wij hebben gekozen voor een volle Griekse yoghurt met 10% vet, maar je de taart ook maken met reguliere volvette yoghurt. De bodem is gemaakt met pecannoten, amandelmeel en wat rasp van een citroen. De pecannoten maal je eerst fijn, zodat het echt een meel wordt. Je kunt er ook voor kiezen om alleen maar amandelmeel te gebruiken. Tot slot maak je de taart af met een heerlijke frisse blauwe bessen swirl en topping.

Tips
Deze taart hebben we gemaakt in een springvorm van 18 cm. Je kunt er ook een van 20 cm gebruiken, groter dan dat raden we niet aan. Je krijgt dan een hele platte taart. Uit de taart haal je ca. 8 puntjes. Een puntje kun je serveren als snack, dessert of eventueel als ontbijt. De taart blijft zeker 3 tot 4 dagen goed in de koelkast of langer in de vriezer. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere taart recepten.

Print
Yoghurttaart met citroen en blauwe bessen.

Yoghurttaart met citroen en blauwe bessen

  • Chef: Anne Verhoeve
  • Bereidingstijd: 380
  • Kooktijd: 10
  • Totale tijd: 390
  • Porties: 8 puntjes 1x
  • Categorie: Dessert, Snacks

Schaal

Ingrediënten

Bodem

Yoghurtvulling

  • 350 gr volle (Griekse) yoghurt
  • 150 ml verse slagroom
  • 25 gr erythritol
  • sap van 1 citroen (30 ml)
  • 7 gelatine blaadjes

Swirl

  • 50 gr blauwe bessen (diepvries)
  • 1 gelatine blaadje
  • 20 ml water

Topping

  • 100 gr blauwe bessen (diepvries)
  • 2 gelatineblaadjes

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden. Voeg vervolgens alle ingrediënten voor de bodem toe aan een grote kom. Meng dit vervolgens met een garde goed door elkaar en kneed eventueel met de handen.
  2. Bekleed een springvorm (18 tot 20 cm) met bakpapier, zowel de zijkanten als bodem. Verdeel het deeg over de bodem en bak de bodem ca. 25 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de bodem na het bakken volledig afkoelen.
  3. Week alle gelatine blaadjes minimaal 10 minuten in een kom met koud water. Verwarm voor de vulling 25 ml slagroom in een steelpannetje. Knijp vervolgens 7 gelatine blaadjes uit en voeg dit al roerend toe aan de pan als de slagroom begint te borrelen. Zet het vuur uit en zet opzij.
  4. Voeg de overgebleven koude slagroom samen met de volle Griekse yoghurt, erythritol en citroensap toe aan een grote kom. Klop dit romig op met een mixer of garde en voeg tot slot al roerend de opgeloste gelatine toe aan de kom.
  5. Schenk de yoghurtvulling in de springvorm en zet opzij. Ga nu verder met de swirl. Voeg de blauwe bessen samen met 20 ml water toe aan een pannetje en breng dit aan de kook. Pureer vervolgens met een staafmixer tot sap. Knijp 1 gelatineblaadje uit en voeg dit toe aan de pan. Roer even goed en zet het vuur uit. Schenk het sap over de yoghurtvulling en gebruik een sateprikker om een swirl te vormen.
  6. Zet de taart minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven. Maak na 4 uur de topping door de resterende blauwe bessen in een pannetje te verwarmen en vervolgens te pureren. Knijp 2 gelatineblaadjes uit en voeg dit toe aan het kokende sap. Haal de taart uit de koelkast en schenk het sap over de taart.
  7. Zet de taart weer in de koelkast en laat nog eens 2 uur opstijven. Snijd daarna in 8 puntjes en genieten maar!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 puntje (1/8)
  • Calorieën: 281
  • Vetten: 26,1
  • Koolhydraten: 5,9
  • Eiwitten: 4,9
Yoghurttaart met citroen en blauwe bessen.

5 Reacties

  1. Smaak vond ik niet slecht, maar veel te veel gelatine dus de taart was echt veel te stijf, de swirl kreeg ik er ook niet eens meer door dus die maar als topping gebruikt. Ga het nog eens proberen met veel minder gelatine.

  2. Gisteren gemaakt en net geproeft. Wauw wat issie lekker! Er zit wat bereidingstijd aan vast maar als “zoetekauw” ben ik blij dat ik op een verantwoorde manier toch zo mijn zoete snack kan pakken. Dit maakt het koolhydraatarme dieet een heel stuk makkelijker volhouden. Top recept!

  3. Verrukkelijk en het taartje ziet er schitterend uit. Ipv bessen heb ik frambozen gebruikt

  4. Leny Noordermeer

    Is 25 gram erythritol niet veel te weinig voor de yoghurtvulling? Is vond het beslist niet zoet genoeg. De hoeveelheid gelatine is inderdaad nogal hoog, de substantie werd rubberachtig. Ik ga het nóg een keer proberen met meer zoetstof en een blaadje gelatine minder.
    Ik heb het trouwens gemaakt als dessert, dus in glazen coupes, zonder taartbodem. Minder werk en ook een fijn toetje.

    • Hi Leny,

      Bedankt voor je feedback! Je kunt inderdaad altijd meer zoetstof toevoegen. Altijd goed om het beslag even te proeven en vervolgens meer te zoeten indien nodig. Ik vind het zelf lekker als het stevig is, maar je kunt natuurlijk minder gelatine gebruiken.

      Groet,

      Quint

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*