Zalm met gegrilde groenten en chimichurri

Zalm met gegrilde groenten en chimichurri

Met zalm uit de oven bespaart je niet alleen heel veel tijd, het smaakt ook nog eens fantastisch. Dit zalm recept maken wij met gegrilde groenten zoals paprika, tomaat en rode ui. De zalm krijgt een laagje chimichurri. Chimichurri is vooral bekend onder de vleesgerechten, maar doet het ook erg goed met zalm. Binnen een handomdraai zet je dit gerecht al op tafel. Gegarandeerd genieten!

Waarom is zalm gezond?

Zalm valt onder de vette vissoorten en bevat ontzettend veel omega 3 vetzuren. In Nederland krijgen we hier al snel te weinig van binnen en het is daarom extra belangrijk om minimaal twee keer per week vette vis op het menu te zetten. De omega 3 vetzuren zorgen niet alleen voor het remmen van ontstekingen, maar zijn ook belangrijk bij gewichtsverlies.

Zalm met chimichurri maken

Een stukje zalm in de oven kan soms wat ingewikkelder zijn dat het lijkt. Het verschilt per dikte van het stukje zalm hoe lang het in de oven nodig heeft. Heb je een dunner stukje zalm dat rond de 10 minuten nodig heeft in de oven? Zet dan eerst de bakplaat met groenten voor vijf minuten in de oven en leg er later pas de zalm bij. Het zou zonde zijn als je een uitgedroogd stukje zalm hebt of ongare groenten.

Door de zalm aan de bovenkant te besmeren met een laagje olie voorkom je dat de vis sneller uitdroogt. In dit recept besmeren we de zalm met een laagje van de zelfgemaakte chimichurri. Voor de chimichurri heb je veel verschillende verse kruiden nodig. Vaak gebruik je een deel van het bakje kruiden voor een recept en moet je de rest later weggooien. Dit is zonde en niet nodig want je kunt de kruiden gemakkelijk invriezen. Gebruik wat je nodig hebt van je bakje tijm en bieslook en zet het in een goed afgesloten bakje in de vriezer. Zo heb je altijd verse kruiden achter de hand en hoef je nooit iets weg te gooien.

Tips
Je kunt ook nog wat extra groenten aan de bakplaat toevoegen. Denk aan stukjes aubergine, broccoli of stukjes pompoen die nu weer helemaal terug in het seizoen zijn. Je kunt er ook wat bloemkoolrijst of knolselderijpuree bij serveren. Kijk voor de knolselderijpuree in ons recept ovenschotel met andijvie en kipfilet.

Print
Zalm met gegrilde groenten en chimichurri

Zalm met gegrilde groenten en chimichurri

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 20
  • Totale tijd: 35
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Schaal

Ingrediënten

Zalm en groente

  • 2 verse zalmfilets
  • 300 gr kleine snoeppaprika’s
  • 250 gr cherrytomaten aan de tak
  • 1 kleine rode ui
  • 1 el olijfolie
  • zout en peper
  • halve spaghetti pompoen

Chimichurri

  • 30 gr verse peterselie
  • 15 gr verse oregano (blaadjes)
  • 1 el tijmblaadjes
  • 1,5 el bieslook
  • 1 tl chilivlokken
  • 0,5 tl peper
  • 1 tl zeezout
  • 2 teentje knoflook
  • 45 ml olijfolie
  • 1 el limoensap

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Haal de zalm uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Maak ondertussen de chimichurri door alle ingrediënten toe te voegen aan een keukenmachine en te mixen. Je kunt de chimichurri verdunnen door er wat extra water of olijfolie aan toe te voegen.
  2. Snijd vervolgens de spaghettipompoen in kleine blokjes en kook deze in een pan met ruim kokend water in 15 tot 20 minuten gaar.
  3. Snijd ondertussen de paprika en rode ui in grove stukken. Verdeel de gesneden groente en de hele tros tomaten over de bakplaat en leg de zalmfilets tussen de groente. Besprenkel de groente en zalm met olijfolie.
  4. Besmeer de bovenkant van de zalmfilets met chimichurri en verdeel wat je over hebt toe over de groente. Bak de zalm en groente 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de zalm gaar is.
  5. Giet ondertussen de spaghetti af en verwijder de schil. Prak de pompoen tot puree en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de gebakken groente, zalm en pompoenpuree over 2 borden. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
  • Calorieën: 723
  • Vetten: 53,8
  • Koolhydraten: 16,2
  • Vezels: 8,7
  • Eiwitten: 38,6

 

Zalm met gegrilde groenten en chimichurri

Tags

1 reactie

  1. WAANZINNIG lekker dit!!! Pompoenpuree en chimichurry kan je van tevoren al klaarmaken. De groenten en zalm heeft niet veel tijd nodig dus perfect als je visite krijgt. Absolute aanrader!!!

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*