Zalm met gegrilde groenten en chimichurri

Zalm met gegrilde groenten en chimichurri

Met zalm uit de oven bespaart je niet alleen heel veel tijd, het smaakt ook nog eens fantastisch. Dit zalm recept maken wij met gegrilde groenten zoals paprika, tomaat en rode ui. De zalm krijgt een laagje chimichurri. Chimichurri is vooral bekend onder de vleesgerechten, maar doet het ook erg goed met zalm. Binnen een handomdraai zet je dit gerecht al op tafel. Gegarandeerd genieten!

Waarom is zalm gezond?

Zalm valt onder de vette vissoorten en bevat ontzettend veel omega 3 vetzuren. In Nederland krijgen we hier al snel te weinig van binnen en het is daarom extra belangrijk om minimaal twee keer per week vette vis op het menu te zetten. De omega 3 vetzuren zorgen niet alleen voor het remmen van ontstekingen, maar zijn ook belangrijk bij gewichtsverlies.

Zalm met chimichurri maken

Een stukje zalm in de oven kan soms wat ingewikkelder zijn dat het lijkt. Het verschilt per dikte van het stukje zalm hoe lang het in de oven nodig heeft. Heb je een dunner stukje zalm dat rond de 10 minuten nodig heeft in de oven? Zet dan eerst de bakplaat met groenten voor vijf minuten in de oven en leg er later pas de zalm bij. Het zou zonde zijn als je een uitgedroogd stukje zalm hebt of ongare groenten.

Door de zalm aan de bovenkant te besmeren met een laagje olie voorkom je dat de vis sneller uitdroogt. In dit recept besmeren we de zalm met een laagje van de zelfgemaakte chimichurri. Voor de chimichurri heb je veel verschillende verse kruiden nodig. Vaak gebruik je een deel van het bakje kruiden voor een recept en moet je de rest later weggooien. Dit is zonde en niet nodig want je kunt de kruiden gemakkelijk invriezen. Gebruik wat je nodig hebt van je bakje tijm en bieslook en zet het in een goed afgesloten bakje in de vriezer. Zo heb je altijd verse kruiden achter de hand en hoef je nooit iets weg te gooien.

Tips
Je kunt ook nog wat extra groenten aan de bakplaat toevoegen. Denk aan stukjes aubergine, broccoli of stukjes pompoen die nu weer helemaal terug in het seizoen zijn. Je kunt er ook wat bloemkoolrijst of knolselderijpuree bij serveren. Kijk voor de knolselderijpuree in ons recept ovenschotel met andijvie en kipfilet.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Zalm met gegrilde groenten en chimichurri

Zalm met gegrilde groenten en chimichurri

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 sterren uit 2 review(s)
  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 20
  • Totale tijd: 35
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Ingrediënten

Schaal

Zalm en groente

  • 2 verse zalmfilets
  • 300 gr kleine snoeppaprika’s
  • 250 gr cherrytomaten aan de tak
  • 1 kleine rode ui
  • 1 el olijfolie
  • zout en peper
  • halve spaghetti pompoen of 400 gr pompoenblokjes

Chimichurri

  • 30 gr verse peterselie
  • 15 gr verse oregano (blaadjes)
  • 1 el tijmblaadjes
  • 1,5 el bieslook
  • 1 tl chilivlokken
  • 0,5 tl peper
  • 1 tl zeezout
  • 2 teentje knoflook
  • 45 ml olijfolie
  • 1 el limoensap

Bereidingswijze

  1. Haal de zalm uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Maak ondertussen de chimichurri door alle ingrediënten toe te voegen aan een keukenmachine en te mixen. Je kunt de chimichurri verdunnen door er wat extra water of olijfolie aan toe te voegen.
  2. Snijd vervolgens de spaghettipompoen in kleine blokjes en kook deze in een pan met ruim kokend water in 15 tot 20 minuten gaar of gebruik kant-en-klare pompoenblokjes en bereid deze volgens instructie op de verpakking.
  3. Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. Snijd ondertussen de paprika en rode ui in grove stukken. Verdeel de gesneden groente en de hele tros tomaten over de bakplaat en leg de zalmfilets tussen de groente. Besprenkel de groente en zalm met olijfolie.
  4. Besmeer de bovenkant van de zalmfilets met chimichurri en verdeel wat je over hebt toe over de groente. Bak de zalm en groente 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de zalm gaar is.
  5. Giet ondertussen de spaghetti af en verwijder de schil. Prak de pompoen tot puree en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de gebakken groente, zalm en pompoenpuree over 2 borden. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
  • Calorieën: 723
  • Vetten: 53,8
  • Koolhydraten: 16,2
  • Vezels: 8,7
  • Eiwitten: 38,6

 

Zalm met gegrilde groenten en chimichurri

Tags

8 Reacties

  1. Zo gemakkelijk en zo enorm lekker!






    Reageer
  2. Ik wil het maken maar worstel nog even met de 2 adviezen van de pompoen. Eerst kleinsnijden en koken, dan afgieten en schilverwijderen. Dan puree ervan maken.
    Moet ik van alle kleine stukjes dan de schil verwijderen?

    Reageer
    • Hi Irma,

      In dit recept hebben we spaghetti pompoen gebruikt. Deze heeft een harde schil, waardoor je hem pas na het koken kan verwijderen. Je kunt dit recept ook maken met flespompoen, dan kun je de schil gelijk wegsnijden.

      Reageer
    • Ik maak hem gewoon met 2 zakjes kant en klaar gesneden blokjes pompoen. Scheelt een hoop werk! Smaak is hetzelfde. En de laatste keer gedroogde oregano en thijm gebruikt. Peterselie en bieslook wél vers gepakt. Scheelde ook in het werk en smaak net zo goed. Oven op 200. Ik heb geen hete lucht oven

      Reageer
  3. We maken deze nu voor het eerst, maar hoe warm moet de oven?

    Reageer
  4. WAANZINNIG lekker dit!!! Pompoenpuree en chimichurry kan je van tevoren al klaarmaken. De groenten en zalm heeft niet veel tijd nodig dus perfect als je visite krijgt. Absolute aanrader!!!






    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*