Print
Zalm uit de oven met dillesaus.

Zalm uit de oven met romige dillesaus

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 90
  • Porties: 4 tot 5 porties 1x
  • Categorie: Diner

Schaal

Ingrediënten

Zalm + marinade

  • 800 gr zalmfilet
  • 60 gr roomboter, ongezouten
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el balsamico
  • 1,5 el citroensap
  • zout en peper

Groentefriet

  • 350 gr wortelpeterselie of pastinaak
  • 2 el olijfolie
  • gedroogde peterselie naar smaak
  • zout en peper

Dillesaus

  • 1/2 sjalot
  • 175 gr crème fraîche
  • 1,5 el citroensap
  • 25 gr verse dille
  • 1/4 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl gedroogde peterselie
  • zout en peper

Topping zalm

  • 80 gr amandelen, ongebrand
  • 45 gr zonnebloempitten
  • verse peterselie
  • pitjes van 1/4 granaatappel

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 210 graden. Dep de zalm droog en leg in een ovenschaal. Smelt de boter en snijd de knoflook fijn. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom en schenk de marinade vervolgens over de zalm. Laat een half uur marineren.
  2. Snijd ondertussen de peterseliewortel of pastinaak en leg op een bakplaat. Meng met 2 el olijfolie, peper, zout en peterselie. Zet in de oven voor 15 minuten. Je kunt hier ook extra groenten toevoegen.
  3. Snijd de sjalot fijn en meng de ingrediënten voor de dillesaus en zet opzij.
  4. Maal de amandelen een paar keer in een keukenmachine en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier of in een ovenschaal. Voeg de zonnebloempitten toe en meng goed.
  5. Haal de bakplaat met groenten uit de oven. Verlaag de temperatuur naar 180 graden. Verdeel de groente rondom de zalm.
  6. Rooster de amandelen en zonnebloempitten 3 tot 5 minuten in de voorverwarmde oven. Snijd ondertussen de verse peterselie fijn en meng dit met de granaatappelpitjes in een kom.
  7. Haal de amandelen uit de oven en zet de zalm in de oven. Bak de zalm in 15 tot 20 minuten (afhankelijk van de dikte van de zalm). Laat de amandelen en zonnebloempitten eerst 5 minuten afkoelen en meng daarna door het granaatappel mengsel.
  8. Haal de zalm uit de oven en laat een paar minuten rusten. Schep de zalm over op een serveerschaal en snijd in 5 stukken. Verdeel de dillesaus over de zalm. Strooi het toppingmengsel over de zalm en verdeel de groente eromheen of serveer los.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/5 van het totaal)
  • Calorieën: 761
  • Vetten: 62,8
  • Koolhydraten: 6,5
  • Vezels: 4,4
  • Eiwitten: 41,5

22 reviews