Zuurkool-ovenschotel met gehakt

Koolhydraatarme ovenschotels, ik kan er geen genoeg van krijgen! Vandaag deel ik met jullie een van mijn favoriete ovenschotels, een zuurkool-ovenschotel met gehakt. Voorheen at ik deze zuurkool-ovenschotel altijd met aardappelpuree en gehakt. In dit recept heb ik de aardappelpuree vervangen met bloemkoolpuree. Hierdoor bevat de ovenschotel meer groente en minder koolhydraten. De ovenschotel heb ik op smaak gebracht met gebakken spekjes, mosterd, kerriepoeder en geraspte kaas. Het resultaat: een heerlijke frisse en voedzame ovenschotel met veel groente en weinig koolhydraten.

Bereidingstips:
Bij het maken van dit recept twijfelde ik erover om ook een rookworst toe te voegen aan de ovenschotel. Uiteindelijk koos ik ervoor om alleen gehakt en spekjes te gebruiken, omdat ik bang was dat het anders wel heel veel vlees zou zijn. Dit was echter niet het geval, een rookworst had er nog prima bij gekund. Dus als je van vlees houdt kun je eventueel nog een extra rookworst toevoegen aan het recept. Verder kun je de ovenschotel na het bakken prima in de koelkast bewaren en later in de oven opwarmen. Ideaal na een drukke dag werken of als je geen zin hebt om aan het eind van de dag uitgebreid te koken. Ik hoop dat jullie deze ovenschotel ook zo lekker vinden! Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie te plaatsen.

Bekijk ook onze andere koolhydraatarme ovenschotel recepten.

Print

Zuurkool-ovenschotel met gehakt

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 50
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

  • 550 gr bloemkool of 1 kleine bloemkool
  • 500 gr rundergehakt
  • 125 gr spekblokjes
  • 250 gr zuurkool, uitgelekt
  • 150 gr geraspte kaas voor ovengratin
  • 1 kleine ui
  • scheutje melk
  • 12 tl mosterd (naar smaak)
  • 2 tl kerriepoeder
  • zout en peper naar smaak
  • optioneel: rookworst

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd vervolgens de bloemkool in roosjes en kook de bloemkool totdat je er met een vork in kunt prikken, ongeveer 10-15 minuten.
  2. Snijd ondertussen de ui in kleine stukjes. Verwarm een el olijfolie in een grote koekenpan en fruit de ui. Voeg de spekblokjes toe en bak deze kort mee. Voeg als de spekblokjes gaar zijn de gehakt toe en bak dit 5-8 minuten mee. Laat na het bakken van de gehakt voorzichtig het overtollige vocht in de pan uitlekken.
  3. Laat vervolgens de zuurkool uitlekken in een vergiet en zorg ervoor dat het meeste vocht uit de kool is verwijderd. Voeg dan de zuurkool, mosterd en kerriepoeder toe aan de pan met het gehakt. Meng alles goed door elkaar en zet na een paar minuten het vuur uit.
  4. Giet vervolgens de gekookte bloemkool goed af m.b.v. een vergiet. Doe bloemkool terug in de pan waarin je het hebt gekookt en breng op smaak met zout en peper. Voeg een klein scheutje melk toe en pureer de bloemkool met een staafmixer tot puree.
  5. Schep het gehakt met de zuurkool, spekjes en ui in een ovenschaal en leg eventueel plakjes rookworst over het gehakt. Lepel daarna de bloemkoolpuree over het zuurkoolmengsel. Strooi tot slot geraspte kaas over de zuurkoolschotel en bak de ovenschotel circa. 30 minuten in de voorverwarmde oven. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de schotel
  • Calorieën: 533
  • Vetten: 35,1
  • Koolhydraten: 7,9
  • Eiwitten: 42,9

5 Reacties

  1. Heerlijk! Heb alleen dubbele hoeveelheid zuurkool gebruikt en de rookworst toegevoegd. Echt aanrader!

  2. Goedendag ivm koolhydraten welke melk gebruikt je.

    • Quint Kames

      Hi Reetje,

      Omdat het om een kleine hoeveelheid gaat kun je gewone melk gebruiken. Als je dit liever niet wilt kun je ook amandelmelk gebruiken.

      Groetjes,

      Quint

  3. Harm Oosterhof

    Wat een heerlijke schotel, dit is een blijvertje. Met rookworst en een dubbele hoeveelheid zuurkool en 600 gram bloemkool.

  4. Echt heerlijk!! Melk vervangen door slagroom, lekker roming, en vadouvan kerry kruiden gebruikt. Mijn favoriete gerecht!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*