Zweedse gehaktballetjes met roomsaus en puree.

Zweedse gehaktballetjes

Hebben jullie het al gehoord? Ikea heeft het recept voor hun iconische Zweedse gehaktballetjes gedeeld. De winkelketen is vanwege de coronacrisis gesloten en wil het thuisblijven voor iedereen leuker en makkelijker maken. Wij vonden dit een leuk initiatief en zijn zelf ook met het recept aan de slag gegaan. We hebben het recept iets aangepast om het geschikt te maken voor een koolhydraatarm en keto dieet. Zo wordt er in het originele recept broodkruimels gebruikt voor de balletjes. Dit hebben we vervangen door kokosmeel. Verder hebben we de bloem in de saus weggelaten en saus iets langer gekookt om het goed in te dikken. De gehaktballetjes zijn goed gelukt. Ze zijn lekker mals en hebben een heerlijke rijke smaak door de roomsaus. Ik vind ze zelf iets lekkerder dan de balletjes van Ikea. Daarnaast bevat een portie van 5 gehaktballetjes slechts 2,7 gr koolhydraten. Zeker het proberen waard dus!

Tips:
Je kunt deze koolhydraatarme Zweedse gehaktballetjes serveren met een beetje bloemkoolpuree of een frisse salade. Het is ook lekker om er wat groente bij te koken, zoals broccoli of sperziebonen. De balletjes kun je na het bakken maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt ze eventueel langer bewaren door ze in te vriezen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme diner recepten.

Print
Zweedse gehaktballetjes met roomsaus en puree.

Zweedse gehaktballetjes

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 25
  • Totale tijd: 40
  • Porties: 15 gehaktballetjes 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Zweeds

Schaal

Ingrediënten

Gehaktballetjes:

  • 300 gr mager rundergehakt
  • 1 klein ei
  • 2 el fijngesneden ui
  • 25 ml slagroom
  • 1 el kokosmeel
  • 1 el gedroogde peterselie
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • snufje nootmuskaat
  • zout en peper naar smaak
  • 2 el boter

Roomsaus:

  • 150 ml ongezoute runderbouillon
  • 75 ml slagroom
  • 35 gr roomkaas
  • 1/2 tl worcestershire saus
  • 1/2 el mosterd
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Meng in een grote kom met een spatel het gehakt met de fijngesneden ui, slagroom, kokosmeel, kruiden en het ei door elkaar. Meng vervolgens nogmaals goed met de handen en vorm van het gehakt 15 kleine gehaktballetjes.
  2. Smelt de boter in een grote koekenpan en voeg voorzichtig de gehaktballetjes toe. Bak de gehaktballetjes boven een laag vuur in ca. 10 minuten gaar. Roer ze tijdens het bakken af en toe om, zodat ze gelijkmatig garen.
  3. Haal de gehaktballetjes uit de pan en plaats ze tijdelijk op een bord. Verwarm de roomkaas 1 minuut in de magnetron of in een klein pannetje. Voeg de helft van de runderbouillon toe aan de pan met de jus van de gehaktballetjes en verwarm dit boven een middelhoog vuur. Voeg al roerend de gesmolten roomkaas en de slagroom toe en kook dit een minuut mee.
  4. Schenk de saus uit de pan in een blender en voeg de rest van de runderbouillon toe. Zet de blender kort aan, totdat de saus goed is gemengd. Schenk de saus weer terug in de pan en voeg de mosterd en worcestershire saus toe. Laat de saus 5-10 minuten sudderen boven een laagvuur totdat het naar wens is ingedikt.
  5. Warm de gehaktballetjes kort op in aparte pan en verdeel over twee borden. Serveer de gehaktballetjes met de roomsaus en garneer met peterselie. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 5 gehakballetjes
  • Calorieën: 388
  • Vetten: 32,0
  • Koolhydraten: 2,7
  • Eiwitten: 22,8
Zweedse gehaktballetjes met roomsaus en puree.

1 reactie

  1. Iedereen in mijn gezin vond het heerlijk.
    Weer eens wat anders

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*