Print
Stamppot met spruitjes en spekjes.

Koolhydraatarme spruitjesstamppot

  • Chef: Anne Verhoeve
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 25
  • Totale tijd: 35
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

  • 400 gr bloemkool
  • 400 gr knolselderij
  • 350 gr spruitjes, geschoond
  • 50 ml slagroom
  • 25 gr ongezouten boter
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1 middelgrote ui
  • 200 gr spekreepjes
  • zout en peper naar smaak

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Schil de knolselderij en snij deze in kleine stukjes en bloemkool in roosjes. Voeg de knolselderij en bloemkool samen met een snufje zout toe aan een pan gevuld met water. Breng aan de kook en kook de groente in ca. 15 minuten gaar.
  2. Kook ondertussen ook de spruitjes in ca. 10 minuten beetgaar in een steelpan met een snuf zout. Giet daarna af.
  3. Giet de bloemkool en knolselderij af en doe terug in de pan. Dep de groente eventueel droog met keukenpapier. Voeg de slagroom en de rest van de roomboter toe en stamp tot een gladde puree. Voeg de nootmuskaat, kerriepoeder, knoflookpoeder. toe en stamp dit mee. Breng de puree op smaak met zout en peper.
  4. Snijd de ui in kleine stukjes. Voeg de spekjes toe aan een koekenpan en bak deze in het eigen vet krokant. Voeg vervolgens de gesneden ui toe en bak dit kort mee.
  5. Voeg de spruitjes toe aan de pan met de koolhydraatarme puree en stamp dit kort mee, tot de gewenste grootte van de spruitjes (fijn of grof). Proef even en voeg indien nodig meer kerrie, zout en peper toe.
  6. Schep nu de spek en ui inclusief de jus toe en roer dit goed door puree. Verdeel de spruitjesstamppot over 4 borden en serveer. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
  • Calorieën: 441
  • Vetten: 33,7
  • Koolhydraten: 14,6
  • Vezels: 10,9
  • Eiwitten: 14,8

22 reviews