Zin in iets anders dan je standaard ontbijtje? Deze ricotta pancakes zijn een fijne afwisseling: zacht, luchtig en toch lekker vullend. Dankzij de romige ricotta en een vleugje citroen smaken ze net even wat frisser dan gewone pannenkoeken. Perfect voor een verwenontbijtje in het weekend, maar ook ideaal voor doordeweeks. Je kunt ze namelijk een avond van tevoren klaarmaken en de volgende dag opwarmen of koud eten als ontbijt of lunch.
Ricotta in zoete pancakes?
Ricotta gebruiken in een zoet recept is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het werkt verrassend goed. Deze romige, neutraal smakende kaas maakt het beslag heerlijk vol en smeuïg, bijna een beetje cakeachtig. Door de citroenrasp krijg je er meteen een frisse twist bij. En met een dot opgeklopte slagroom met vanille, ricotta en een beetje citroen wordt het een ontbijtfeestje. Maak ze klein, dan zijn ze makkelijk om te draaien en krijg je een mooie stapel op je bord. Heerlijk met een handje blauwe bessen erbovenop!
Tips
Maak het beslag eventueel iets dikker of dunner door te spelen met amandelmelk of -meel, zo krijg je altijd de juiste structuur. Deze pancakes zijn ook koud lekker, dus ideaal om mee te nemen. Bewaar ze maximaal twee dagen in de koelkast of vries ze per portie in. Zin in variatie? Vervang de citroenrasp eens door sinaasappel of voeg wat kaneel toe voor een herfstachtige twist! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere pannenkoek recepten.
Print
Ricotta pancakes (koolhydraatarm)
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 20
- Totale tijd: 30
- Porties: 4 porties (12 pancakes) 1x
Ingrediënten
Beslag
- 200 gr ricotta
- 50 ml amandelmelk of sojamelk, ongezoet
- 4 eieren (L)
- rasp van halve biologische citroen
- 160 gr amandelmeel
- 2 el erythritol
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
- roomboter om in te bakken
Topping (optioneel)
- 125 ml slagroom
- 10 gr erythritol poeder
- 1/2 tl vanille-extract
- 1 tl citroensap
- 50 gr ricotta
Bereidingswijze
- Doe voor het beslag de ricotta, amandelmelk, eieren en vanille-extract in een middelgrote kom en klop met een garde tot een glad mengsel.
- Rasp de citroen en voeg dit samen met de rest van de ingrediënten toe. Roer tot alles goed gemengd is. Is het beslag te dun? Voeg dan wat extra amandelmeel toe. Is het te dik? Voeg dan een scheutje amandelmelk toe.
- Verhit een anti-aanbakpan op middelhoog vuur tot deze goed heet is. Voeg een klontje boter toe en verdeel dit over de bodem.
- Schep ongeveer 2 tot 3 eetlepels beslag per pannenkoek in de pan (kleinere pannenkoeken zijn makkelijker te keren). Strijk het beslag eventueel een beetje uit zodat het niet te dik is. Bak de pannenkoek ongeveer 3 minuten aan één kant, tot hij stevig is en je hem kunt omdraaien.
- Keer de pannenkoek om en bak de andere kant nog eens circa 3 minuten, tot hij mooi goudbruin en gaar is. Voeg indien nodig extra boter toe. Herhaal dit tot je ca. 12 pancakes hebt gebakken.
- Voor de topping: klop de slagroom samen met het vanille-extract en de erythritol poeder tot zachte pieken ontstaan. Klop daarna de ricotta en het citroensap erdoor.
Tips
Voedingswaarde zonder toppping vind je onder in de receptkaart. Met topping bevat 1 portie (3 pancakes): 513 kcal | 4,2 g koolhydraten | 22,3 g eiwitten | 44,3 g vetten | 4,4 g vezels.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (3 pancakes) (zonder topping)
- Calorieën: 390
- Vetten: 32
- Koolhydraten: 2,9
- Vezels: 4,4
- Eiwitten: 20,5
