Koolhydraatarme tjap tjoy met kip.

Koolhydraatarme tjap tjoy

Tjap tjoy is een Chinees groentegerecht en betekent letterlijk ‘gemengde groenten’ in het Nederlands. Tjap tjoy is niet compleet zonder de saus. Deze saus bevat vaak onnodig veel suikers. In onze koolhydraatarme versie maken we deze helemaal zelf, daarnaast voegen we wat kip toe om er een volwaardige maaltijd van te maken. Een makkelijk recept boordevol groenten en smaak!

Koolhydraatarme tjap tjoy maken

Voor dit recept maken we een zelfgemaakte chilisaus. Deze saus geeft het gerecht het benodigde zoetje en scherpe randje wat dit recept helemaal afmaakt. Je kunt de chilisaus zelf zoeter of pittiger maken door meer of minder pitjes van de rode peper te gebruiken. Maak de chilisaus alvast in het voren zodat je alleen nog de tjap tjoy hoeft te bereiden.

Voor dit gerecht kun je heel veel verschillende groenten gebruiken. De gebruikelijke ingrediënten zijn champignons, paprika, wortel en taugé. Komkommer wordt ook vaak toegevoegd, maar die vervangen we in dit recept door peultjes. Je kunt zelf met de groenten variëren en je eigen favorieten gebruiken.

Variatietip

Je kunt dit groentegerecht ook vegetarisch bereiden door de kip te vervangen door tofu. Liever een keer ander vlees dan kip? Gebruik dan eens biefstukreepjes of varkensvlees. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner recepten.

Print
Koolhydraatarme tjap tjoy met kip.

Koolhydraatarme tjap tjoy

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 45
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Diner, Lunch
  • Keuken: Chinees

Schaal

Ingrediënten

Saus

Tjap tjoy

  • 300 gr kipfilet
  • 1 rode paprika
  • 250 gr champignons
  • 3 stuks waspeen (klein)
  • 100 gr sugar snaps
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode ui
  • 2 el wokolie of olijfolie
  • 1/2 blokje kippenbouillon + 100 ml water
  • 1 el ketjap manis
  • 1/2 el vissaus
  • 1/2 tl maizena
  • 75 gr taugé
  • 300 gr bloemkoolrijst
  • 1 tl sesamzaadjes

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

Saus

  1. Begin met het maken van de chilisaus. Snijd de chilipepers en knoflook fijn, rasp de gember en doe dit samen in een keukenmachine en maal nog wat fijner. Gebruik zoveel pitjes van de peper als je zelf wilt.
  2. Doe het water, erythritol poeder, azijn en snufje zout in een steelpannetje. Zet op laag vuur en roer even door. Voeg dan de chilipasta toe en laat zachtjes koken.
  3. Proef de saus en voeg eventueel extra zaadjes toe als je de saus pittiger wilt.
  4. Meng vervolgens het johannesbroodpitmeel erdoorheen. Roer goed dat er geen klontjes ontstaan. Als de saus wat dikker is, zet je het vuur uit en laat je de saus afkoelen. De saus dikt dan nog iets in. Is de saus nog te dun? Voeg dan nog wat johannesbroodpitmeel toe.

Tjap tjoy

  1. Snijd de kip in grove stukken en kruid met peper en zout. Was de groenten en snijd de knoflook en ui fijn. Snijd de paprika in blokjes, champignons en wortels in plakjes.
  2. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur samen met 2 eetlepels (wok)olie. Fruit de ui en voeg dan de knoflook toe.
  3. Voeg de kip toe en bak rondom gaar. Voeg als de kip gaar is de groenten, behalve de taugé, toe en bak dit 5 minuten mee.
  4. Meng het bouillonblokje met water en voeg toe. Meng de chilisaus, ketjap manis en vissaus met elkaar in een kommetje en voeg toe. Roer goed en voeg dan de maizena toe en roer nogmaals.
  5. Voeg de taugé toe. Laat de saus wat indikken door het zachtjes door te koken. Wok ondertussen in een aparte pan de bloemkoolrijst gaar. Schep de tjap tjoy over 2 borden en garneer met sesamzaadjes.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
  • Calorieën: 398
  • Vetten: 11,9
  • Koolhydraten: 18,1
  • Vezels: 13,9
  • Eiwitten: 47,9
Koolhydraatarme tjap tjoy met kip.

3 Reacties

  1. Vandaag gemaakt met tofu ipv kip. Mooi recept hoor. De volgende keer, en die komt er zeker, plus ik de kruiden wel wat op. De smaken mogen van mij wel wat intenser zijn. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. De saus leent zich volgens mij ook goed voor verder experimenteren 😉
    Bedankt voor dit recept!

    Reageer
  2. Gisteren gemaakt en is zeker een blijvertje, heerlijk!

    Reageer
  3. heerlijk recept, vooral de chilisaus, ga ik zeker vaker maken

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*