Pitabroodjes

Koolhydraatarme pitabroodjes

Een krokant pita broodje gevuld met shoarma of kipreepjes, ultiem comfort food als je het ons vraagt!  De vulling is in de meeste gevallen wel koolhydraatarm, maar helaas zijn de standaard pitabroodjes dat niet. Daarom hebben wij een heerlijk alternatief voor jullie gemaakt, koolhydraatarme pitabroodjes! Deze platbroodjes kun je net zoals normale pitabroodjes opensnijden en vullen met je favoriete vlees-of vega vulling.

Koolhydraatarme pitabroodjes maken

Deze pita’s zijn gemaakt van kokosmeel, gemalen lijnzaad, psylliumvezels, xanthaangom, haverzemelen en ongezoete erwteneiwit. Tarwezemelen zijn te koop in de meeste winkels, zoals de Albert Heijn of Holland and Barrett. Zorg dat je ongezoete of naturel erwteneiwit gebruikt. Ander poeder is vaak gezoet en dan krijgen de broodjes een zoete smaak (niet lekker!). Je maakt de pitabroodjes ook glutenvrij als je haverzemelen gebruikt. Deze vezels bevatten wel iets meer koolhydraten.

De pita’s krijgen hun ronde vorm doordat we gebruik maken van voorgevormde velletjes bakpapier. Pak een bakpapier en pak een bakje ter grootte van de pita. Cirkel rondom het bakje met een pen op het bakpapier. Knip de rondjes uit en rol hier het deeg op uit. Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier want anders blijft het deeg erg kleven. Het kan helpen om vast een rondje te vormen met je handen op de voorgevormde cirkel. Je hoeft het dan alleen nog iets uit te rollen en de randjes er vanaf te snijden.

Pita’s afbakken

De pitabroodjes bak je op hoge temperatuur in de oven, tijdens het bakken worden ze wat hoger. Ze zakken echter weer in na het bakken, waardoor je een platbroodje overhoudt. We bakken de pitabroodjes op 250 graden in de heteluchtoven, maar niet elke oven kan tot deze temperatuur. Kijk wat de hoogste temperatuur is op de oven en bak ze eventueel wat langer. Elke oven is anders dus blijf bij de broodjes in de buurt en kijk hoe lang ze in jouw oven nodig hebben.

Tips
Het kost even wat tijd om de pita’s te maken, maar het is zeker de moeite waard. Met dit recept maak je 5 broodjes. De broodjes die je niet gebruikt kun je in de vriezer bewaren. Haal ze uit de vriezer als je ze gaat gebruiken en piep ze even op in de oven of doe ze even in de broodrooster. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme broodvervangers!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Pitabroodjes

Koolhydraatarme pitabroodjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 sterren uit 1 review
  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 45
  • Kooktijd: 15
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 5 pitabroodjes 1x
  • Categorie: Diner

Ingrediënten

Schaal

Bereidingswijze

  1. Meng in een grote kom de droge ingrediënten door elkaar. Gebruik alle droge meelsoorten inclusief het bakpoeder en xanthaangom.
  2. Voeg het ei, de gesmolten kokosolie en boter toe en meng goed zodat alle droge ingrediënten vochtig zijn.
  3. Voeg het hete water toe en roer goed totdat alles goed is gemengd Het duurt ongeveer een minuutje voordat het deeg de juiste structuur krijgt.
  4. Laat het deeg nu 10 minuten rusten. Knip ondertussen van bakpapier 6 gelijke rondjes uit. Het helpt om de rondjes vooraf te tekenen en een afmeting van een kommetje te gebruiken. Omlijn deze op het bakpapier en knip uit
  5. Vorm een bal van het deeg en kneed nog een paar minuten goed met je handen.
  6. Verwarm de oven voor op 250 graden met de bakplaat in de oven. Verdeel het deeg in 10 balletjes ongeveer hetzelfde gewicht. 
  7. Rol het deeg uit over de uitgesneden cirkels. Doe dit door het deeg wat aan te drukken, er een bakpapier op te leggen en met een deegroller geleidelijk te verdelen. De randjes die erbuiten gaan kun je weer iets terugdrukken. Rondjes van 15×20 cm en 1 cm dik. Herhaal deze stap totdat je 10 cirkels met deeg hebt.
  8. Van de 10 cirkels ga je nu 5 pitabroodjes maken. Pak een cirkel deeg en leg deze op een andere cirkel. Druk alleen de randen goed aan zodat het broodje rondom helemaal aan elkaar vast zit. 
  9. Haal de bakplaat uit de voorverwarmde oven en bekleed deze met bakpapier. Leg de pita broodjes op de bakplaat en bak de broodjes 10 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  10. Laat de pita broodjes buiten de oven afkoelen en snijd voorzichtig in, zodat je de broodjes kunt vullen.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 pitabroodje
  • Calorieën: 311
  • Vetten: 23,6
  • Koolhydraten: 6,3
  • Vezels: 16,7
  • Eiwitten: 9,8

 

Pitabroodjes

Tags

1 reactie

  1. echt een aanrader wel een hoop ingrediënten maar super lekker!






    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*